SPRÁVY

15.12.2000 (00:00)

Novembrová miera inflácie meraná indexom producentských cien v USA sa vmedzimesačnom porovnaní zvýšila o 0,1 %. Na medziročnej báze ceny vzrástli o 3,7 %.Stabilizácia inflačných tlakov n

Novembrová miera inflácie meraná indexom producentských cien v USA sa vmedzimesačnom porovnaní zvýšila o 0,1 %. Na medziročnej báze ceny vzrástli o 3,7 %.Stabilizácia inflačných tlakov na americkú ekonomiku je ohlasom na šesťnásobné zvýšeniezákladných úrokových sadzieb zo strany FED-u.

Európska centrálna banka nepristúpila na svojom včerajšom zasadnutí kzmene základných úrokových sadzieb v eurozóne, keď prekročenie inflačnéhocieľa na tento rok pripisuje ECB výhradne pohybu svetových cien ropy.Rovnako ponechala svoj odhad v prípade peňažnej zásoby M3 na úrovni 4,5%.

Americké investičné banky Chase Manhattan a J. P. Morgan, ktoré sa vseptembri dohodli na fúzii v celkovej hodnote 35 mld. USD, očakávajú vposlednom štvrťroku výrazne horšie hospodárske výsledky. Hlavnýmdôvodom je horšia situácia na svetových kapitálových trhoch. V procesezlučovania dôjde k zníženiu počtu pracovníkov o 5000 osôb.


Zdroj: Hodpodársky Denník,