Keď si Francúz nechá radiť od Nemca

Autor: Stanislav Pánis, analytik J&T BANKY
18.01.2012 (15:10)

Nemci sa s Francúzmi nikdy nemali veľmi v láske, rivalita medzi nimi trvá už storočia. Keď však jednému z nich „tečie do topánok“, chytá sa aj slamky a nacionalizmus, či politická orientácia ide vtedy bokom.  

Dôkazom toho je aj nedávne stretnutie pravicového francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho s bývalým nemeckým sociálno-demokratickým kancelárom Gerhardom Schröderom. Diskutovali o možnostiach, ako sa Paríž môže poučiť z bystrých nemeckých reforiem na začiatku milénia, z ktorých Nemci teraz profitujú.

Sarkozy súrne potrebuje pomoc, keďže prezidentské voľby sú „za dverami“, ekonomika stagnuje, verejný dlh rastie, dôvera investorov voči Parížu má klesajúcu tendenciu a hospodárstvo zaostáva za nemeckým. Podľa niektorých názorov dokonca najviac za ostatných 50 rokov. Dôkazom toho je napríklad najvyššia úroveň nezamestnanosti Francúzska za ostatných 11 rokov dosahujúca 9,8 percenta na rozdiel od nemeckej na úrovni 6,8 percenta, čo je najnižšie číslo od znovuzjednotenia. S takýmito ekonomickými reáliami Sarkozyho popularita klesá a potrebuje rýchle, efektívne a v ideálnom prípade aj populárne riešenia. Pred piatimi rokmi totiž sľuboval zlepšenie konkurencieschopnosti a dotiahnutie sa na tradičného rivala na druhej strane Rýna.

Je otázne, či sa prípadné opatrenia typu „o päť minút dvanásť“ dokážu rýchlo pretaviť do zlepšenia ekonomického prostredia. Schröderov príklad ukazuje, že ovocie hlbokých a nepopulárnych štrukturálnych prorastových reforiem so sloganom „Agenda 2010“ dozrelo až s určitým časovým odstupom. Nemecké reformy v čase štartu vyvolávali veľký odpor verejnosti a vyústili až do volebnej prehry sociálnych demokratov v roku 2005. Plody ich bystrej práce zbierala až vláda Angely Merkelovej.

V období, keď sa v Schröderovskom Nemecku robili radikálne reformy, bol vo Francúzsku pri moci Jacque Chirac a ministrom financií bol práve Sarkozy. Ich zmeny na zlepšenie ekonomiky však boli polovičaté, nedotiahnuté a pre podnikateľské prostredie málo atraktívne. Následky toho sa prejavujú práve teraz a sťažujú Sarkozymu prezidentský život. Je vysoko pravdepodobné, že sa práve Sarkozy stane prvým prezidentom od 70. rokov minulého storočia, ktorý vládol len jedno funkčné obdobie. Každopádne, už teraz je jasné, že aj keď súčasný francúzsky prezident obháji svoj úrad, reformy, ktoré (ak) začne, sa reálne prejavia až za vlády ďalšieho prezidentského nasledovníka.
 
Zdroj: J&T BANKA, Foto: flickr.com