Ako získať pôžičku od banky, ak chcete začať podnikať

peniaze peniaze
Autor: Ľudovít Petržala
09.12.2011 (11:00)

Banky ponúkajú aj produkty zamerané na podnikateľov, či už začínajúcich alebo už úspešne fungujúcich. Aké podmienky sú s ich čerpaním spojené, čo všetko jednotlivé banky zohľadňujú a ako postupovať, pre Vás zisťovali BANKY.SK


Začínajúci podnikatelia sú jedným z „článkov“ rastúcej ekonomiky, čo sa prejavuje aj vo zvýšenom záujme o financovanie. A aj samotné banky konštatujú, že za obdobie posledných šiestich mesiacov zaznamenali mierny nárast záujmu o podnikateľské pôžičky.

Jednotlivé banky majú špecifické požiadavky, a aj inak hodnotia a vyberajú podnikateľov, preto je dôležité uvedomiť si, v akom štádiu života je klientov biznis, ktorý chce podporiť pôžičkou. Všetky banky sa vo všeobecnosti zhodujú, že klient pri žiadosti o úver by mal poskytnúť aj podnikateľský plán a projekcie, ako plánované investície ovplyvnia vývoj firmy alebo živnosti.

UniCredit Bank sa skôr zameriava na podnikateľov a živnostníkov s minimálnou dobou podnikania 24 mesiacov. „Žiadateľ o úver predkladá banke daňové priznanie za posledné dve zdaňovacie obdobia vrátane výkazov, potvrdenie z daňového úradu o vykázaných príjmoch a nedoplatkoch, výpisy z podnikateľského účtu za posledných 6 mesiacov,“ informuje hovorkyňa UniCredit Bank, Zuzana Ďuďáková. Malý splátkový úver poskytuje táto banka do výšky 50 tis. EUR, pričom sa spláca mesačne max. do 2 rokov. Investičný úver je možné získať do výšky 330 tis. EUR. Maximálna splatnosť takéhoto úveru je 5 rokov, pri financovaní nehnuteľnosti 10 rokov a úver je splácaný na mesačnej alebo štvrťročnej báze. Ďuďáková dodáva, že z dôvodu oživovania ekonomiky sa opätovne podnikatelia začínajú orientovať aj na investičné úvery, čo je pozitívny trend.

ČSOB poskytuje úvery aj začínajúcim podnikateľom, ale len vo vybraných slobodných povolaniach. Andrea Király, riaditeľka odboru Public relations ČSOB, poukazuje na fakt, že najväčšou výhodou je možnosť získania úveru bez potreby predkladania finančných výkazov a bez overovania príjmu. Podmienkou ale je, aby podnikateľ v slobodnom povolaní bol zároveň aj členom niektorej z profesionálnych komôr alebo asociácií.

Slovenská sporiteľňa ponúka začínajúcim podnikateľom produkt Povolené prečerpanie pre podnikateľov, ktorý je určený na financovanie prevádzkových potrieb podnikateľa. Takýto podnikateľ musí realizovať aspoň pol roka obraty na podnikateľskom účte v banke.
Klienti zo segmentu slobodných povolaní môžu získať rýchly kontokorentný úver pre slobodné povolania vo výške 3,5 tisíc EUR. Ďalšou možnosťou financovania pre slobodné povolania je aj rýchly bezúčelový úver pre slobodné povolania so splatnosťou 4 roky, kde klient môže dostať 8,5 tisíc EUR bez dokladovania finančných prostriedkov, bez zabezpečenia.

Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne, dodáva, že banka u každého klienta vychádza z analýzy jeho finančnej situácie, analýzy mikro a makro prostredia (odvetvie), v ktorom sa podnik nachádza a analyzujeme aj stabilitu biznis modelu a projekcie klienta do budúcnosti.

Pri posudzovaní žiadosti o úver banka kladie zvýšený dôraz na platobnú disciplínu a schopnosť firmy splácať svoje záväzky a na schopnosť firmy generovať dostatočné zdroje na splácanie existujúcich záväzkov a žiadaného úveru počas úverového vzťahu.

Pozrite si tiež ďalšie články od toho istého autora:
Standard & Poor opäť znižovala hodnotenia bánk
Odliv peňazí zo slovenských bánk by nemal nastať
Zmeny nových aj existujúcich hypoték od roku 2012
Spojenie viacerých úverov sa môže oplatiť
Ako banky postupujú voči neplatičom
Zdroj: ČSOB, UniCredit, SLSP, Foto: © Ivan Sedlák