Nájsť si ručiteľa k úveru je výhodné, ale nie pre všetkých

Autor: Ľudovít Petržala
23.03.2012 (15:00)

Pre bežného klienta je jednou z možností ako získať úver s výhodnejšími podmienkami dohoda s ručiteľom. Aké výhody riziká a podmienky má tento vzťah?  
 
Samotný význam tretej osoby ako ručiteľa pri úvere je jednoduchý. V prípade nesplácania úveru dlžníkom sa o túto povinnosť delí s ručiteľom. Pre banku to predstavuje väčšinou menšie riziko, a preto je ochotnejšia poskytnúť úver za takých podmienok, za akých by samotný klient na ne nemal nárok. Niekedy ide o získanie samotného úveru a niekedy zasa len o nižší úrok.

Pozor na dlžníka
Boris Gandel, hovorca Tatra banky však poukazuje na fakt, že ručiteľský záväzok je niečo, čo si banka môže kedykoľvek v prípade nesplácania začať uplatňovať, to znamená že ak žiadateľ o úver má spomenutý záväzok, tak má dopad aj na príjem, s ktorým banka počíta na splácanie ďalších úverov. Čo v konečnom dôsledku môže vyústiť do toho, že ak dlžník nespláca tak ako by mal, banka môže požadovať splácanie aj od ručiteľa, hoci peniaze z úveru ako takého on vôbec nečerpal. Preto je potrebné uvedomiť si, komu ste ochotní stať sa ručiteľom a aké veľké je riziko, že by dlžník prestal splácať.

Dáša Polláková, riaditeľka odboru Bývanie a mobilita ČSOB, dodáva, že pristúpenie tretej osoby do úveru je z veľkej miery závislé od špecifík konkrétneho klienta a jeho požiadavky na získanie úveru s konkrétnymi parametrami. Čiže banka jednotlivé prípady hodnotí špecificky a osobne.

V súčasti banky ako Tatra banka, ČSOB alebo VÚB banka neponúkajú produkty (úvery, hypotéky a iné formy pôžičiek), ktoré by si vyžadovali nutne existenciu ručiteľa. Preto je to skôr chápané ako taký bonus pre klienta, ktorý mu môže zvýšiť jeho bonitu pri posudzovaní žiadosti a tak umožniť dosiahnutie lepších podmienok.

Ako sa zbaviť ručenia
Kritická situácia môže nastať vtedy, ak ste sa stali ručiteľom a rozhodnete sa, že už ním nechcete byť. Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky zdôrazňuje, že pri zmene ručiteľa je potrebné, aby dlžník navštívil obchodné miesto banky a požiadal o vypustenie pôvodného ručiteľa a jeho nahradenie novým.

Podmienkou je, že nový ručiteľ musí spĺňať podmienky (akceptovateľný vek, typ zamestnania, príjem). Úver, na ktorom dlžník žiada o zmenu ručiteľa nemôže byť v omeškaní a musí byť riadne a včas splácaný. Čiže akákoľvek zmena zmluvného vzťahu je podmienená súhlasom všetkých zmluvných strán dlžníka, ručiteľa aj banky.

Boris Gandel zasa dodáva, že väčšinou sa pri bežných krátkodobých spotrebných úveroch dodatky k zmluvám bežne nerobia. Pri hypotékach však tato možnosť je. V takom prípade sa urobí opätovne analýza prípadu a pripravia sa nové podmienky. Je to proces podobný schvaľovaniu novej žiadosti, preto je podanie dodatku spoplatnené.

Pozrite si tiež:
Banky upravovali sadzby na hypotékach 
Banky vám na bývanie nepožičajú celú sumu ľahko 
Úvery v banke splácajte načas, ušetríte
Zdroj: banky,