Koľko stojí rok v mínuse na účte

04.04.2012 (07:00)

Banky dnes ponúkajú pri otvorení účtu skoro vždy automatické povolené prečerpanie v rôznej výške. Možnosť ísť do mínusu je fajn, ale nezostávajte v záporných číslach dlho, predraží sa vám to.  
 
BANKY.sk zisťovali na konkrétnom príklade koľko peňazí by na úrokoch zaplatil klient banke ak by bol v mínuse celých 12 mesiacov v roku v sume 300 eur každý mesiac. V ČSOB banke by vás 300 eurové prečerpanie stálo každý mesiac na úrokoch 4,23 eura (16,9%) teda ročne by ste banke zaplatili 50,76 eur.

UniCredit Bank by vám za nepretržitý pobyt v mínuse zaúčtovala za rok 49,50 eur teda 4,125 eur za mesiac pri úroku 16,5 % ročne. Najdrahšie povolené prečerpanie má Tatra banka, ktorá si za 300 eur v mínuse vypýta sumu 4,73 eur mesačne, teda 56,80 eur ročne. Tatra banka totiž od začiatku apríla zvýšila úrok na voliteľnom prečerpaní v rámci balíka Tatra Personal na 18,90% z 15,5%. „Klient však platí úroky zo skutočne čerpanej sumy a len za dobu jej skutočného čerpania,“ pripomína Marína Smolková, manažérka vzťahu s médiami v Tatra banke.

Ešte hlbšie v mínuse
Ak by ste chceli vybrať či minúť viac peňazí ako máte povolené v prečerpaní banky vám to zvyčajne nedovolia, pretože majú tak nastavené systémy. Ale vo výnimočných prípadoch sa môžete prekročiť aj povolené prečerpanie. „Klientovi účtujeme v tomto prípade debetné úroky z výšky prekročeného limitu,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB. 

Aké sú to výnimočné prípady vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. „Do nepovoleného debetu sa môže dostať klient len v prípade, že vyčerpal celý rámec povoleného prečerpania a ku koncu mesiaca sa mu naúčtovali mesačné debetné úroky alebo bankové poplatky. V takomto prípade sú klientovi účtované sankčné úroky vo výške 9 % ročne,“ dodáva. 

Marína Smolková dopĺňa ďalší príklad, kedy prekročíte povolené prečerpanie. Ak vám banka voliteľné prečerpanie zníži alebo zruší a vy do určeného termínu dlh alebo jeho časť nevyrovnáte. Tatra banka si v tomto prípade účtu tiež sankčné úroky vo výške 9% ročne.

Ako z mínusu von
Keďže na povolenom prečerpaní sa ročné úroky v bankách pohybujú od 15% vyššie zaujímalo nás akú alternatívu banky ponúkajú klientovi, ktorý by chcel nahradiť tento typ úveru iným. ČSOB napriek vysokým úrokom odporúča povolené prečerpanie ako dobrú voľbu, ktorú môžete využiť v prípade neočakávanej platby. „Výhodou povoleného prečerpania účtu je jeho bezplatné získanie. Ak ho klient nevyužíva, neplatí zaň žiadne poplatky,“ dodáva Eliášová. 

Zuzana Ďuďáková z UniCredit Bank radí, aby ste si dopredu zvážili nielen v akej výške potrebuje peniaze, ale aj na aký účel ich chcete využiť a aký spôsob splácania preferuje. Povolené prečerpanie je skôr akousi zábezpekou na horšie časy. 

Alternatívou môže byť spotrebný bezúčelový úver, ktorý budete splácať mesačne maximálne 7 rokov. „Klient si zvolí takú dobu splácania úveru, aká mu bude najlepšie vyhovovať s ohľadom na zaťaženie jeho rodinného rozpočtu,“ dodáva hovorkyňa UniCredit bank. Spotrebný úver je lacnejší ako povolené prečerpanie. Úrok je pri ňom 9% ročne, navyše dostanete viac peňazí naraz. V UniCredit Bank až do výšky 25 tisíc eur.

Ďalšou alternatívou k povolenému prečerpaniu je kreditná karta. Oproti spotrebnému úveru si môžete zvoliť percento minimálnej mesačnej splátky prečerpaného úverového rámca, ktoré sa pohybuje od 5 % do 100 % z dlžnej sumy. Na kreditke máte navyše 45 – 60 dňové bezúročné obdobie. Na druhej strane, ak nie ste disciplinovaný dĺžnik tak na úrokoch pri kreditke v UniCredit Bank zaplatíte toľko čo na povolenom prečerpaní (16,9 % p.a. VISA Classic Sphere). 

Marína Smolková tiež odporúča ako alternatívu k povolenému prečerpaniu kreditku. Vyzdvihuje 47 dňové bezúročné obdobie (VISA štandard) alebo až 51 dňové (VISA Gold). Úroky sú na kreditke dokonca nižšie ako pri prečerpaní. Ak ste majiteľom Visa štandard zaplatíte 17,8% ročne a pri Visa Gold len 13,9% ročne.

Pozrite si tiež:
Úvery v banke splácajte načas, ušetríte 
Tatra banka predĺžila na kreditkách bezúročné obdobie 
Bankový turizmus sa zintenzívňuje
Foto: Ivan Sedlák