Úver môžu získať aj ľudia so zmluvou na dobu určitú

Autor: Ľudovít Petržala
10.04.2012 (07:00)

Získať úver aj keď máte prácu na dobu určitú, na dohodu alebo čiastočný pracovný úväzok je síce náročnejšie, ale nie nemožné.  
 
BANKY.sk sa pýtali bánk na Slovensku, aké majú podmienky, obmedzenia a ako postupovať ak chce úver človek bez plného pracovného úväzku.

Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky, poukazuje najmä na fakt, že maximálna výška úveru závisí najmä od príjmov a výdavkov žiadateľa, teda od toho, akú maximálnu mesačnú splátku je schopný splácať zo svojho príjmu. Čiže pôžičku a to akúkoľvek, nedostanú ľudia, ktorí nemajú dostatočný príjem na jej splácanie. Banka pritom každého klienta hodnotí pri každom type úveru komplexne. Pozerá sa na jeho príjmy, výdavky, úverové zaťaženie, vzdelanie, zamestnanie, rodinný stav a počet detí. Následne je teda úroková sadzba odrazom bonity, čiže „kvality“ žiadateľa. Pričom platí, že bonitný klient získa lepšie podmienky ako ten, u ktorého je bonita nižšia. 

Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank, priblížila zasa profil najčastejšieho, respektíve ideálneho klienta. Konkrétne ide o muža alebo ženu vo veku 30 – 35 rokov, čistý mesačný príjem zo závislej činnosti je 800 až 1 100 eur. Výška úveru potom je 50 000 – 60 000 eur, na 20 rokov a ide o účelový úver zabezpečený nehnuteľnosťou.

Žiadosť o úver ak má klient prácu na dobu určitú, na dohodu alebo čiastočný úväzok je menej častým prípadom, a jednotlivé banky ho riešia špecificky. UniCredit Bank akceptuje trvanie pracovného pomeru na dobu určitú pre úvery zabezpečené nehnuteľnosťou v prípade vybraných povolaní, kde je pracovný pomer podľa právnych predpisov uzatváraný na dobu určitú alebo v prípade, ak má klient pracovný pomer na dobu určitú a zároveň mu bol aspoň 1 krát obnovený. Pre žiadateľov, ktorí majú čiastočný pracovný úväzok je zasa dôležité vydokladovať príjem zo závislej činnosti uzatvorený riadne na základe pracovnej zmluvy a príjem tiež musí byť možné overiť v registri Sociálnej poisťovne. Príjem z pracovného pomeru na dohodu banka pri poskytovaní úveru neakceptuje.

Pozrite si tiež:

Pre VÚB banku pracovná zmluva na dobu určitú nepredstavuje pri hypotékach a spotrebných úveroch prekážku. Podmienkou je, aby záujemca požiadal o úver najneskôr 3 mesiace pred ukončením pracovnej zmluvy, teda pracovný pomer v čase podania žiadosti sa neskončí počas nasledujúcich 3 mesiacov, a zároveň, aby mal odpracované aspoň 4 mesiace. Druhá podmienka platí štandardne aj pri pracovnom pomere na dobu neurčitú. Čo sa týka čiastočného pracovného úväzku, tak banka neskúma jeho veľkosť, dôležitý je len dostatočný príjem.