Prevod úveru pri predaji bytu je najlacnejšie riešenie

Autor: Andrej Dorič
12.04.2012 (07:00)

BANKY.sk zisťovali či je pri predaji bytu, ktorý máte na hypotéku výhodnejšie ho splatiť alebo úver prenechať novému majiteľovi. 
 
Namodelovali sme aj modelový príklad: Klient má byt za 100 tisíc eur, na ktorý som si zobral hypotéku 50 tisíc s úrokom 5,5%. Splácať ho má ešte 20 rokov z 25. 

Banky sú v odpovediach opatrné. Podľa Zuzany Krenyitzkej, hovorkyne OTP banky by sa mal klient rozhodnúť podľa toho či by kupujúci akceptoval podmienky úveru. „Aktuálne je možné získať hypotéku s výhodnejšími podmienkami, preto by pre kupujúceho bola výhodnejšia nová hypotéka,“ dodáva.

Splácajte pri zmene úrokov

Ján Ondráš, vedúci oddelenia retailových úverov v Slovenskej sporiteľne ponúka modelovému klientovi dve možnosti. Ak by mal dostatok peňazí môže úver vyplatiť. Tu môže ušetriť na poplatku za predčasné splatenie ak úver splatíte deň po refixácii. „Ak však úver predčasne vyplatíte mimo tohto obdobia, zaplatíte poplatok vo výške 2 % zo zostatku krát počet dní do ukončenia fixácie/360, maximálne 10 % z mimoriadnej splátky alebo z predčasného splatenia,“ upozorňuje Ondráš. 

Vo VÚB banke ušetríte ak hypotéku splatíte do mesiaca po ukončení fixácie a stanovení novej sadzby. Pri predčasnom splatení úveru v čase obnovy fixácie nezaplatíte žiaden poplatok, mimo tohto obdobia je to pri hypotekárnych úveroch 4% z predčasne splácanej sumy min. 166 eur.

Ako na to

Ak sa rozhodnete pri predaji nehnuteľnosti o vyplatenie starého úveru postup je taký, že požiadate banku o súhlas s predajom založenej nehnuteľnosti zároveň požiadate o predčasné splatenie. Banka vám vystaví potvrdenie o výške dlžnej sumy k dátumu predčasného splatenia a súhlas s prevodom vlastníctva založenej nehnuteľnosti.

„Klient s kupujúcim by do kúpnej zmluvy mali zapracovať podmienku, že kúpna cena, alebo jej časť vo výške dlžnej čiastky, budú poukázané na evidenčný bankový účet (teda účet banky, na ktorý klient nemá dosah), z ktorého si banka prostriedky následne zinkasuje a vystaví potvrdenie o uvoľnení záložného práva pre kataster,“ radí Walterová.

Pozrite si tiež:
Hypotéky zdraželi môžno aj kvôli novému zákonu 
Nájsť si ručiteľa k úveru je výhodné, ale nie pre všetkých 
Banky vám na bývanie nepožičajú celú sumu ľahko


S prevzatím musí kupec súhlasiť

Druhá možnosť je, že kupec prevezme váš úver. Typ úrokovej sadzby a splatnosť úveru sa štandardne pri prevzatí dlhu nemenia. „Pri zmene klienta sa však stanoví výška úrokovej sadzby podľa ratingu nového dlžníka. Za túto zmenu sa platí poplatok 99 eur,“ informuje Ondráš.

Prevod dlhu je podľa Aleny Walterovej, hovorkyne VÚB banky, najjednoduchší spôsob ako riešiť danú situáciu. Podmienkou prevzatia dlhu je, že budúci dlžník musí preukázať dostatočný príjem na splácanie úveru. „Ak jeho bonita nebude dostatočná, úver mu banka neschváli,“ dodáva. 

Nový dlžník by si mal overiť či pôvodný dlžník nie je v omeškaní so splácaním úveru, či banka náhodou nepristupuje k vymáhaniu úveru realizáciou záložného práva. Dlh nový dlžník preberá s rovnakými podmienkami (úroková sadzba, lehota splatnosti, zabezpečenie), ale môže požiadať o zmenu lehoty splatnosti. „Výhodou pre pôvodného dlžníka je, že prestáva byť úverovo zaťažený, výhodou pre nového dlžníka je jednoduchosť a rýchlosť procesu, pretože nie je potrebné absolvovať celý proces spracovania nového úveru vrátane nového zápisu záložného práva. Banka urobí len zmluvu o prevode dlhu,“ dodáva Walterová. 

Prevod úveru je aj najlacnejšie riešenie, lebo zaplatíte len poplatok za zmenu zmluvných podmienok vo výške 150 eur (pričom sa kupujúci s predávajúcim môžu dohodnúť na tom, kto ho uhradí) a pôvodný dlžník sa vyhne poplatku za predčasné splatenie úveru. Nevýhodné môže byť prevzatie úveru v prípade, že kupujúci má lepšiu bonitu ako predávajúci,“ dodáva hovorkyňa VÚB banky.