Hypotéka či spotrebný úver na bývanie?

Autor: Andrej Dorič
07.08.2012 (07:00)

Na bývanie si môžete požičať cez klasickú hypotéku, ale aj cez spotrebný úver na bývanie. BANKY.sk zisťovali čo je výhodnejšie.  
 
Obe produkty majú veľa spoločných znakov. Môžete si mini kúpiť bývanie, ako zabezpečenie slúži vaša nehnuteľnosť, úroky majú podobnú fixáciu a poplatky sú tiež podobné. Rozdiely sú však často vo výške úrokoch, ale aj v percente pôžičky k cene nehnuteľnosti či v spôsobe použitia požičaných peňazí.

Slovenská sporiteľňa pri obidvoch produktoch poskytuje úrokové sadzby pre 1, 3 a 5 ročnú fixáciu, pri úvere na bývanie navyše aj pre 10 ročnú fixáciu. Ako zabezpečenie úveru slúži v oboch prípadoch tuzemská nehnuteľnosť. 

Podobnosti a rozdiely

Maximálna výška úveru na bývanie závisí od hodnoty zabezpečenia. Jeho výhoda je v tom, že Slovenská sporiteľňa vám ho poskytne až do 100 % hodnoty zabezpečenia, čo pri klasickej hypotéke nie je možné, lebo hypotéky sa podľa zákona poskytujú len do 70 % z hodnoty zabezpečenia. 

„Výška spracovateľského poplatku a poplatku za správu úveru je v našej banke v oboch prípadoch rovnaká. Rovnaká je aj lehota splatnosti, v oboch prípadoch je to maximálne 30 rokov,“ vysvetľuje Ján Ondráš, vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne. Aj poplatky za predčasné splatenie sú pre obidva produkty rovnaké.

Ani v OTP Banke nie sú žiadne rozdiely v parametroch oboch produktov či v poplatkoch. „Rozdiel je v účele použitia prostriedkov z úveru, nakoľko prostriedky z hypotekárneho úveru môže klient použiť len na investície spojené s nehnuteľnosťou, pričom pri spotrebných úveroch si môže klient financovať aj zariadenie domácnosti, bielu techniku, čiernu techniku. Rozdiel je aj v úrokovej sadzbe vzhľadom na rozdielnosť zdrojov na financovanie jednotlivých úverových produktov,“ informuje Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OTP banky. 

Plusy a mínusy

Výhodou hypotekárneho úveru je aj štátna bonifikácia, ktorá pri spotrebnom úvere nie je. Lneže tú dostanete len keď splníte vekovú hranicu do 35 rokov a príjmovú hranicu maximálne 1,3 násobku priemerného hrubého príjmu v národnom hospodárstve. Vtedy dostanete hyporéku o 3% lacnejšie ako starší klienti. Navyše v Slovenskej sporiteľni môžete takú hypotéku predčasne vyplatiť úver bez poplatku.

Na druhej strane výhodou úveru na bývanie v Slovenskej sporiteľni je to, že do 70 % hodnoty zabezpečenia nemusíte dokladovať účel úveru. Pri výške úveru nad 70 % hodnoty zabezpečenia dokladujete len 80 % výšky úveru.

Neprehliadnite


 


Čo je výhodnejšie

Chceli sme s od bánk dozvedieť aj odporúčania pre konkrétnejšie príklady. Pre ktorý úver by ste sa mali rozhodnúť keď si chcete požičať na 10 rokov a na dlhšiu 20 rokov? Tiež sme chceli vedieť ktorý z úverov je výhodnejší ak si chcete požičať 10 000 eur alebo 30 000 eur. Oslovené banky boli v odporúčaniach opatrné. Ondráš aj Krenytzká odporúčali hypotéku v prípade možnosti získania 3% štátneho príspevkuna obdobie za prvých 5 rokov. V opačnom prípade by ste mali voliť spotrebný úver na bývanie.

Banky ponúkajú aj možnosť kombinovať spomínané typy úverov. Slovenská sporiteľňa ponúka možnosť kombinovať úver na bývanie a hypotekárny úver pre mladých. „Je to výhodné v prípade, ak chce klientzískať vyššiu výšku úveru,“ tvrdí Ondráš. 

Konkrétne sa vám kombinácia oplatí, ak chcete vyšší úver ako 70% z hodnoty nehnuteľnosti, čo je limit pri hypotékach. „Vtedy klientovi poskytneme 70% z hodnoty nehnuteľnosti hypotekárny úver s úrokovým zvýhodnením o štátny príspevok a zostatok už bude úver na bývanie,“ vysvetľuje Krenyitzká. 
Foto: Ivan Sedlák