Detské účty naučia potomkov narábať s kartami

Autor: Andrej Dorič
11.09.2012 (07:00)

Sporiť či narábať s platobnou kartou môžete dieťa naučiť aj cez detský účet.  
 
Viaceré banky na Slovensku ponúkajú detské účty či už ako samostatné produkty alebo ako pridružené účty k rodičovskému účtu. BANKY.sk zisťovali aké výhody takéto účty majú.

Keď chcete dieťaťu sporiť môžete to robiť cez svoj sporiaci účet, cez termínovaný vklad alebo cez vkladnú knižku. "Výhodou sporiaceho účtu je možnosť vkladu kedykoľvek, klienti môžu sporiť aj pravidelne," vysvetľuje Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OTP banky.

Lenže takto sú peniaze pre dieťa niečo nedosiahnuteľné. Naučiť ho prakticky využívať bankové služby môžete cez detské účty. 

V Tatra banke môžete mať detský účet buď k svojmu účtu, vtedy je bez poplatkov. Ak účet v tejto banke nemáte zaplatíte zaň plnú sumu 5 eur mesačne. Detské konto v Tatra banke je pre deti vo veku od 0-15 rokov, pričom už od 6 rokov sa k účtu vydáva aj platobná karta s Tweety alebo Batman dizajnom. 

ČSOB si môžete založiť Detský Balík Sloník. K účtu dostanete kartu VISA Electron BABY, ktorá je určená pre deti od 8 rokov. “ 5 výberov za mesiac z bankomatu ČSOB je s touto kartou zadarmo v rámci balíka, ale platby na terminály pre túto kartu nie sú povolené,” vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB. 
Aj karta k detskému účtu v ČSOB má má špeciálny detský dizajn, ale nedá sa na ňu umiestniť vlastný obrázok. 

V rámci detského balíka Sloník je tiež možné zriadiť sporiaci účet, stavebné sporenie, investičné sporenie a výhodnejšie úrazové poistenie.

Pre deti OTP Banka ponúka otp READY konto, ktoré je určené pre mladých klientov od 0 do 26 rokov. "Vedenie detského konta je bezplatné, takže pri otvorení účtu pre deti nie je zľava spojená s tým, že rodič už má v banke účet, dodáva Krenyitzká. Dizajn karty je v OTP rôzny podľa veku dieťaťa. 


Neprehliadnite:




Dôverujete, ale preverujte

Ak by ste mali obavu, že dieťa nebude vedieť s kartou či účtom hospodáriť opatrne banky vam ponúkajúbezpečnostné mechanizmy ako dieťa kontrolovať

V Tatra banke napríklad dieťa nemôže využívať internetbanking, povolené prečerpanie či má obmedzené disponovanie s účtom na pobočke. “Tieto obmedzenia a podmienky platia do 15. roku veku dieťaťa, kedy sa účet automaticky začne riadiť podmienkami pre študentov,” vysvetľuje Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky.

Dieťatu môžete nastaviť aj limit na karte, aby nevybralo všetky peniaze v prvý deň školy. V Tatra banke sú limity na karte od 20 do 200 eur. V ČSOB si môžete nastaviť limity na karte od 60 do 180 eur.
“Pokiaľ si rodič zriadi aj bezplatnú službu Bmail, získa aj okamžitú SMS správu o pohyboch na detskom účte. Taktiež je možné umožniť dieťaťu využívanie karty napríklad len v prítomnosti rodiča,” informuje o ďalších bezpečnostných možnostiach Smolková. 

Na monitorovanie narábania s peniazmi si môžete aktivovať aj v ČSOB zasielanie informačných SMS o použití platobnej karty, nastaviť maximálny limit, prípadne kontrolovať zostatok na detskom účte cez Internetbanking či Smart Banking. 

V OTB banke má  tiež na platobnej karte dieťa nastavené nízke denné limity aj na výber hotovosti aj na platbu u obchodníka. Pohyb na otp READY konte môže sledovať rodič vo výpise, ale aj prostredníctvom služieb Elektronického bankovníctva.


Ak by vasa ratolesť platobnú kartu stratila poplatok za vydanie náhradnej karty je v Tatra banke 5 eur,pričom neplatíte poplatok za urgentné vydanie karty, keďže všetky karty Tatra banka vydáva na počkanie. Takáto karta je okamžite pripravená na používnie a pôvodná karta sa automaticky blokuje. V ČSOB je poplatok za novú kartu vo výške 7,20 eur.

Na druhej strane blokáciu stratenej karty k otp READY kontu ako aj vydanie novej poskytuje OTP Banka bezplatne.
Foto: BANKY.sk