Aké výhody Vám prinesie študentský účet

Autor: Ľudovít Petržala
14.09.2012 (07:00)

O študentské účty neustále rastie záujem. O tom svedčia aj neustále reklamy na „štýlové“ platobné karty, lacnejšie výbery z bankomatov či rôzne zľavy. BANKY.sk vám prinášajú porovnania týchto účtov. 
 
So začiatkom školského roka sa mnohí študenti rozhodnú, že by chceli spravovať svoj vlastný účet a mať tak aj väčšiu nezávislosť. Práve na tých sú mierené reklamné kampane bánk, ktoré ponúkajú študentské účty. Služby ako internet banking, mobil banking, platobná karta a výhodné výbery z bankomatov sa pomaly stávajú nutnou podmienkou takýchto účtov. BANKY.sk sa zamerali aj na prehľad menej známych výhod, ktoré môžete vďaka študentským účtom čerpať.

ČSOB ponúka študentom a mladým od 15 do 28 rokov Študentský FUN účet. Účet môžu využívať bezplatne študenti do 19 rokov. Od 19 do 28 rokov musia pre jeho bezplatné využívanie doložiť potvrdenie o štúdiu.

Andrea Lazar, riaditeľka odboru Komfort platieb ČSOB, pre BANKY.sk hovorí, že balíky pre deti a študentov tvoria asi 22 % zo všetkých balíkov služieb. Výhodou tohto účtu je možnosť mať aj povolené prečerpanie.„To poskytuje istotu finančnej rezervy na čokoľvek vo výške 300 alebo 600 eur, pričom ak sa čerpajú peniaze vo výške do 150 eur, táto čiastka sa neúročí,“ vysvetľuje Lazar. Poplatky za výbery platobnou kartou z bankomatov ČSOB a Poštovní spořitelny v Česku a bankomatov skupiny KBC vo vybraných krajinách je 20 centov. 

VÚB banka ponúka pre študentov balík služieb Start konto, ktorý je vedený zdarma, ale ak si k nemu študent vyberie debetnú kartu VISA EURO<26, platí poplatok 0,85 eur mesačne. Účet je určený pre študentov strednej alebo vysokej školy vo veku od 15 do 24 rokov. Zvýhodnenie získajú aj externí študenti, doktorandi, zahraniční študenti. Účet Start konto môžu získať aj mladí ľudia, ktorí neštudujú. Za vedenie konta zaplatia mesačne 0,30 eur, pričom prvý mesiac je bez poplatku.

Alena Walterová, hovorkyňa VÚB, považuje za výhodu Start konta aj možnosť získať poistenie. Ak študentovi na účet v priebehu mesiaca príde aspoň 100 eur a urobí aspoň 6 transakcií, získava zadarmo poistenie. To zahŕňa riziká ako strata alebo krádeže dokladov, krádeže kľúčov, tašky, peňaženky a zneužitia SIM karty strateného alebo ukradnutého telefónu. Poistný limit pre každé z rizík je 100 eur.

Neprehliadnite:

 



Pre študentov od 15 - 26 rokov ponúka Tatra banka balík služieb Tatra Personal pre študentov. Štandardná cena za tento balík služieb je 0,35 eur na mesiac. Študenti ho môžu využívať bez poplatku, stačí ak zaplatia mesačne 5 krát platobnou kartou alebo majú na účte priemerný zostatok 650 eur. 

K Tatra Personal si študent môže vybrať zo štyroch dizajnov platobných kariet. Karty sú bezkontaktné Visa Electron s limitom od 50 do 500 eur. Pri založení účtu je možné získať aj zákaznícku kartu na nákup oblečenia Quiksilver a Roxy v hodnote 10 eur. Tiež je možnosť využívať platobnú kartu od momentu otvorenia balíka služieb, nečaká sa na jej doručenie poštou.

Slovenská sporiteľňa ponúka dokonca dva študentské účty, Osobný účet Študent a Osobný účet Mladý. Základným rozdielom je, že pri účte Študent musíte byť študentom denného štúdia na strednej alebo vysokej škole. Študent môžu získať klienti vo veku od 15 do 26 a účet Mladý je od 20 do 26 rokov. 
Ďalší rozdiel je v cene produktov, účet Študent má nulové poplatky. Za účet Mladý zaplatíte poplatok vo výške 1 eura, ak doložíte doklad o štúdiu. Ak študent nie ste zaplatíte za účet dve eurá. 

Výhodou účtu Mladý oproti Študentovi je možnosť vrátenia 0,5% z objemu vybraných platieb kartou.Ďalšie zľavy od 5 do 30 % získajú klienti oboch účtov pri platení kartou VISA Electron Sphere vo viac ako 9 000 obchodoch na Slovensku a v Česku.
 
Foto: BANKY.sk