Poistiť si môžete celý aj iba časť úveru

Autor: Andrej Dorič
12.10.2012 (07:00)

Výška poistného pri úvere závisí najmä od jeho objemu, ale niekde aj od dĺžky.  

Banky pri poskytovaní úveru už skoro automaticky ponúkajú aj jeho poistenie. To je síce dobrovoľne, ale niekedy sa oplatí.

Oslovené banky radia poistiť si jednak hypotéku, ale aj spotrebný úver. V OTP banke je poistné krytie, pre úvery na bývanie aj spotrebné úvery je rovnaké. Výška poistného je ovplyvnená dĺžkou a objemom úveru.

V Tatra banke výška mesačného poistného závisí od výšky poisteného hypotekárneho úveru, pri poistení spotrebného úveru od výšky mesačnej splátky úveru. „Dĺžka splácania nemá na výšku poistného vplyv,“ dodáva Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky.

Nižšie sadzby poistného sú pri hypotékach oproti spotrebákom, keďže to je dlhodobý produkt. Na druhej strane s vyšším objemom úveru pri hypotéke zaplatíte celkovo na poistnom viac ako pri spotrebnom úvere.“Na druhej strane aj poistné plnenie bude vyššie a klient sa nebude musieť báť o to, že vzhľadom na svoju platobnú neschopnosť príde o strechu nad hlavou,“ dodáva Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

So životným poistením ušetríte

Ak máte uzatvorené životné poistenie s cieľovou sumou vyššou, ako je objem úveru nemusíte sa ešte dodatočne poisťovať. Banky to nebudú ani žiadať. „Je dôležité si uvedomiť, či klasické životné poistenie obsahuje aj pripoistenie schopnosti splácať úver,“ upozorňuje Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OTP banky.

Banky zvyčajne nežiadajú ani vinkuláciu životnej poistky pri poskytovaní hypotéky. „Životné poistenie banka nevyžaduje ani neakceptuje ako zabezpečenie úveru okrem flexihypotéky s upraveným splátkovým kalendárom, pri ktorom klient platí len úroky z aktuálnej výšky istiny a tá sa spláca poisťovňou z klientovho životného poistenia,“ vysvetľuje Waterová.

Podľa hovorkyne VÚB by ste sa nemali spoliehať iba na jedno poistenie, ktoré splatí vaše záväzky, ale mali by myslieť aj na ostatné životné náklady, či rodinu.

Tatra banka predáva k hypotekárnym úverom poistenie, kde si môžete poistiť celý úver alebo len jeho časť. „Možnosť poistiť si len časť úveru využívajú klienti predovšetkým v prípade, že majú iné životné poistenie, ktoré ich z časti kryje v prípade nepredvídateľných životných udalostí a potrebujú hypotéku zabezpečiť len do určitej výšky,“ dodáva Smolková.


Pri poistení dostanete zľavu na úroku len niekde

Banky väčšinou uplatňujú zľavy z úrokovej sadzby pri poistení úveru. V OTP banke dostanete napríklad pri spotrebnom úvere s poistením zľavu z úroku 0,8% ročne. Mesačná splátka sa vám síce zníži, ale navyše budete platiť mesačný poplatok za poistenie, ktorý môže prevýšiť zľavu na úroku.

Príklad zľavy na úroku si môžete pozrieť pri OTP EXPRES úvere.
Výška úveru: 10.000 €
Splatnosť: 7 rokov (84 splátok)



  Úroková sadzba  Mesačná splátka  Mesačný poplatok za poistenie
Bez poistenia úveru  9,3% p.a 162,42 € -
S poistením úveru 8,5% p.a. 158,36 € 6,26 €
 

Vo VÚB banke môžete tiež získať pri poistení úveru zľavu z úrokovej sadzby, ktorá je platná počas celej doby využívania danej služby. 

Na druhej strane, v Tatra banke vám úrok pri zakúpením iných produktov alebo služieb neznížia. „Klient je posudzovaný komplexne v závislosti od bonity a zabezpečenia na úvere,“ dodáva Smolková. 

Neprehliadnite:
Banky lákajú klientov na lacnejšie hypotéky so zľavami
Banky spustili akcie aj na spotrebáky
Pri životnom poistení dostanete zľavy za vernosť
Foto: BANKY.sk