Pri zneužití karty prídete najmenej o sto eur

Autor: Andrej Dorič
17.10.2012 (07:00)

Banka vás pre zneužitím karty neochráni kompletne, ale vie minimalizovať škody.
 

 
Banky často varujú zákazníkov nech si na svoje platobné karty dávajú pozor, aby sa vyhli ich zneužitiu. Medzi bežné rady patrí nepúšťať kartu pri platení z dohľadu a z rúk, nenosiť si PIN spolu s kartou v peňaženke či neposielať číslo karty kdekomu na internete.

BANKY.sk zaujímal špeciálny prípad, ktorý sa stal v zahraničí, keď klientovi jednej banky zlodeji skopírovali čip karty, keď ju mal v peňaženke vo vrecku a údaje z nej potom zneužili.

Oslovené banky na Slovensku zhodne tvrdia, že takto sa údaje skopírovať nedajú. Dáta sú v kartovom čipe zakryptované a rozšifrovať ich dokáže len zariadenie na to určené, čiže bankomat alebo POS terminál. “Vďaka technológii DDA (Dynamic Data Authentication), ktorá sa používa v čipoch na platobných kartách, sú údaje dostatočne chránené pred zneužitím,” tvrdí Lukaš Tomis, hovorca ZUNO bank.

UniCredit Bank má podľa jej hovorkyne Zuzany Ďuďákovej všetky karty vybavené čipovou technológiou a zároveň ochranou proti skimming (načítaniu údajov z čipu alebo magnetického prúžku). “Čip nie je možné z platobnej karty oskenovať,” dodáva. 

Banka podozrivú kartu zablokuje

Keď sa vám napriek obozretnosti stane, že sa niekto nepovolaný dostane k vašim údajom z karty môže vám vaše peniaze zachrániť obozretnosť banky. Tie totiž monitorujú podozrivé transakcie.
ZUNO denne monitoruje používanie všetkých vydaných kariet a sleduje schválené platby ako aj zamietnuté platby. 

“V prípade podozrenia na zneužitie karty banka okamžite kontaktuje jej držiteľa, aby si overila, či danú platbu skutočne zrealizoval. Ak sa potvrdí, že klient o transakcii nevie, banka kartu okamžite zablokuje,” vysvetľuje Tomis. V prípade embosovaných kreditných kariet ZUNO uvažuje aj o zablokovaní platieb prostredníctvom imprintov (mechanický snímač kariet, prostredníctvom ktorého obchodníci pri platbe embosovanou kartou otláčajú reliéfne údaje z karty).

Bezpečne sa môžete cítiť aj preto, že banka má právo kartu zablokovať aj bez vášho súhlasu. Tak vás ochráni pred ďalšími podvodnými transakciami. “Klient je následne o situácii upovedomený a nová karta mu je vydaná na náklady ZUNO,” dodáva Tomis.

Neprehliadnite:


Aj v UniCredit Bank sa vám môže sa stať, že v záujme predísť zneužitiu platobnej vás telefonicky kontaktuje bankový pracovník, aby si overil konkrétnu kartovú transakciu. Môže sa to stať najmä pri častých výberoch z bankomatu v zahraničí v krátkej dobe. UniCredit Bank vám môže v tomto prípade kartu dočasne zablokovať. “Preto odporúčame klientom si vyberať z bankomatu vyššie čiastky na raz a nie opakovane za sebou. Klienti tak ušetria aj na poplatku za výber,” radí Ďuďáková.

O stovku prídete

Banky zvyčajne hradia všetky straty, ktoré vám zneužitím karty vzniknú až na 100 eurovú spoluúčasť. To však platí len vtedy, ak ste bežne zanedbali ochranu svojej karty. Keď o peniaze prídete v dôsledku hrubej nedbanlivosti, za všetky straty zodpovedáte v plnej výške vy. 

To či ste zanedbali ochranu karty veľmi alebo iba bežne rozhodne vyšetrovanie v rámci reklamačného procesu. „Výška náhrady škody závisí od výsledkov tohto šetrenia,“ dodáva Naďa Urbanová, hovorkyňa Prima banky.
Foto: Ivan Sedlák