Skryté poplatky pri hypotékach

Autor: Andrej Dorič
22.10.2012 (07:00)

Banky na jeseň lákajú klientov rôznymi akciami na hypotekárne úvery. Odpúšťajú aj niektoré poplatky, ale už menej hovoria o tých skrytých, ktoré sú zvyčajne fixné.  
 
Banky radi odpúšťajú jednorazové poplatky ako napríklad poplatok za poskytnutie úveru. Fixné poplatky, ktoré platíte každý mesiac si však nechávajú. Jeden zo skrytých poplatkov, ktorý je súčasťou vašej mesačnej splátky je poplatok za vedenie úverového účtu. V ČSOB zaň zaplatíte 3,50 eur mesačne. “Štandardne je tento poplatok účtovaný všetkým klientom,” vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

OTP banke pri spotrebných úveroch nezabezpečených nehnuteľnosťou je poplatok 2,50 eur mesačne, pre úvery zabezpečené nehnuteľnosťou je to 3,50 € mesačne. Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OTP banky dodáva, že v prípade produktovej kampane je odpustenie týchto poplatkov časté. 

Napríklad online mBanka ponúka v rámci akcie odpustenie poplatku za vedenie úverového účtu. 


Poplatky za vedenie úverového účtu pri hypotéke
VÚB 3,30 eur
Slovenská sporiteľňa 3,49 eur
OTP banka 3,50 eur
ČSOB 3,50 eur
Tatra banka 3,50 eur


Za postupné čerpanie si priplatíte

Zvyčajne hypotéku alebo aj iný úver čerpáte naraz. Ak však chcete peniaze po častiach priplatíte si zato. ČSOB ponúka prvé tri čerpania hypotekárneho úveru bezplatne, v prípade záujmu o ďalšie čerpanie platí poplatok 50 eur. “Štandardne však klienti v priemere využívajú dve čerpania, a teda za dané úkony poplatky neplatia,” informuje Eliášová. 

V OTP Banke neplatíte žiaden poplatok ani za prvé, ani za nasledujúce čerpania. 

Skoršie splatenie je spoplatnené

Neočakávané poplatky budete mať aj v prípade, ak chce splatiť časť hypotéky predčasne a mimo roku, kedy vám končí viazanosť úrokovej sadzby. ČSOB si zato účtuje poplatok vo výške 5% z výšky mimoriadnej splátky. Ušetriť môžete ak využite možnosť raz ročne splatiť 20% mimoriadnej splátky úveru bez poplatku. Jednu mimoriadnu splátku ročne v tej istej výške bez poplatku ponúka aj VÚB banka.

Slovenskej sporiteľni pri úveroch poskytnutých od 23. marca tohto roka, môžete predčasne splatiť ročne 10 % zostatku úveru bez poplatku.

V OTP banke je tiež poplatok za predčasné splatenie hypotéky vo výške 5 % z tejto splátky. Ak ide o spotrebiteľský úver, tak je poplatok za mimoriadnu splátku nižší iba 0,5% zo splátky, ak splácate úver maximálne 1 rok pred konečným termínom splatnosti. 1% zo splátky zaplatíte v prípade splácate úver viac ako 1 rok.

Neprehliadnite:
Banky lákajú klientov na lacnejšie hypotéky so zľavami
Na začiatku tridsiatky sa oplatí hypotéka pre mladých
Banky ponúkajú akcie na hypotéky
Porovnajte si hypotekárne úvery
Foto: BANKY.sk