Čo všetko sa dá a nedá v banke robiť cez internet

Autor: Andrej Dorič
29.10.2012 (07:00)

Banky vám v online svete dajú úver bez toho, aby vás videli, ale nie bez toho, aby si o vás zistili informácie.  
 
V ére internetu už môžete s bankou komunikovať skoro výlučne online. Sú však úkony, ktoré cez internet neurobíte. 

Cez internet banking dnes môžete získať v prvom rade prehľad o vašom účte, o jeho zostatku či pohyboch. Môžete cez neho zadávať platobné príkazy, robiť zmeny účtu, požiadať o novú platobnú kartu, dobiť si kredit na mobile či zriadiť si termínovaný vklad. To platí rovnako pre kamenné aj online banky.

Online banky ponúkajú cez internet všetky funkcie, ktoré nahrádzajúce služby dostupné na pobočkách kamenných bánk. Internet banking je ich hlavný komunikačný kanál. Osobný kontakt nahradiť síce nemôžu, ale veľa ich klientov oň ani nestojí. 

„Priamo v internet bankingu môžete požiadať o pred schválené pôžičky, kreditné karty a prečerpanie. Rýchlo a jednoducho môžete tiež posielať predčasné splátky hypotéky a spotrebných úverov bez poplatku,“ informuje Matej Kubinec, hovorca mBank.

Kontokorent iba na pobočke

BANKY.sk zaujímalo najmä to ako dokážu byť banky flexibilné na internete pri schvaľovaní úverov. Dajú peniaze klientovi, ktorého nikdy nevideli naživo?

Kamenné banky sú pri úveroch cez internet opatrnejšie ako online banky a chcú vidieť klienta naživo v pobočke. Dokonca aj pri povolenom prečerpaní, čo nie je zvyčajne veľký úver. V Prima banke cez internet o zvýšenie kontokorentu nepožiadate. „Klient po prihlásení sa do internet bankingu vidí, akú výšku povoleného prečerpania má pred schválenú. Samotnú žiadosť však musí podať priamo v niektorej z našich pobočiek,“ informuje Naďa Urbanová, hovorkyňa Prima banky. Rovnaké pravidlo platí aj pre iné druhy úverov.

Úver bez chodenia do banky


Navýšenie povoleného prečerpania cez internet je možné v ZUNO banke. Musíte si však zrušiť váš aktuálny kontokorent a následne požiadať o nový s vyššou sumou.

Pri iných spotrebných úveroch kde potrebujete dodať banke aj nejaké papierové dokumenty, to tiež môžete urobiť bez návštevy pobočky. Potrebné dokumenty môžete banke doručiť cez online banking alebo poštou. „Úverová zmluva je klientovi k dispozícii v online bankingu a podpisuje ju smskou,“ dodáva Lukáš Tomis, hovorca ZUNO bank. Funguje to tak, že smska s kódom vám príde na mobil a vy si kód opíšete na príslušné miesto v zmluve v online bankingu. 

Po doručení dokumentov ako je občiansky preukaz či výpisov z bežného účtu, na ktorý vám chodí mzda, za posledné tri mesiace si ešte ZUNO s vašim súhlasom preverí vašu platobnú morálku a ďalšie pôžičky v externých registroch Credit bureau a SOLUS.  "Klient nahráva dokumenty vo svojom online bankingu cez funkcionality "Nahraj dokumenty". Doklady nemusia byt overené notárom," dodáva Tomis.

mBank vám tiež umožní vybaviť si povolené prečerpanie online cez správy z banky. „Správa obsahuje výšku pred schváleného limitu. Výška povoleného prečerpania je od 200 do 2000 eur,“ informuje Matej Kubinec.

Poskytnutý limit je závislý na výške prichádzajúcich platieb na účet mKONTO. Ak máte o povolené prečerpanie záujem, vyplníte žiadosť a schvaľovanie úveru prebieha online. „Klient podpíše zmluvu cez smsku a celý proces trvá prakticky iba pár minút,“ dodáva hovorca mBank. Rovnakým spôsobom môžete v mBank získať aj kreditnú kartu či spotrebný úver.

Neprehliadnite:
Pravidelné platby debetkou v zahraničí sú možné
Skryté poplatky pri hypotékach
Banky spustili akcie aj na spotrebáky
Foto: BANKY.sk