Je predschválený spotrebný úver výhodný?

Autor: Andrej Dorič
07.01.2013 (07:00)

Tatra banka ponúkla na konci minulého roka svojim klientom možnosť získať predschválený úver cez smartfóny iPhone alebo Android. BANKY.sk zisťovali či je tento úver výhodný a porovnala ho s podobnými druhmi úverov.  
 
Predschválený úver od Tatra banky je v podstate splátkový bezúčelový úver ponúkaný vybranej skupine klientov bez potreby návštevy pobočky. Môžete oň požiadať cez internetbanking z domu alebo z mobilu, ak tam máte internet. „V rámci pilotnej prevádzky tejto novej služby je možné čerpať úver v pracovné dni do 18.00 hod., ale v rámci jej ďalšieho rozvoja chceme umožniť klientom čerpať úver online,“ informuje Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky.

Predschválený úver má však isté obmedzenia. Môžete ho dostať vo výške od 500 do 13 000 eur a musíte byť klientom Tatra banky a príjmovo sa kvalifikovať na žiadanú výšku úveru. „Banka vychádza pri vypracovaní ponuky z informácií, ktoré má o klientovi k dispozícii,“ tvrdí Smolková. 

Výhoda tohto úveru je rýchlosť. Pokiaľ oň máte záujem, vyplníte zopár potrebných údajov a v priebehu pár minút môžete mať peniaze na svojom bežnom účte. Pri úvere nemusíte mať v banke balík služieb stačí bežný účet. 

TOP 5 bánk s najnižším úrokom na spotrebákoch
Banka Názov produktu Ročný úrok 
Poštová banka Dostupná pôžička od 7,5%
ZUNO Pôžička od 7,9%
OTP banka otp EXPRES úver  od 8,5%
ČSOB bezúčelový spotrebný úver od 8,9%
mBank mPôžička Plus od 8,9%


Spotrebák alebo povolené prečerpanie?

Z popisu by sa zdalo, že sa tento úver podobá na povolené prečerpanie, ktoré banky dávajú klientom zvyčajne za vernosť. Sú tam však podstatné rozdiely. Výška úrokovej sadzby pri tomto predschválenom úvere sa pohybuje v Tatra banke od 9,9 % ročne, čo je štandardná sadzba na trhu. V iných bankách na Slovensku sú úroky od 7,5% do 11,5% ročne. Podrobnejšie si ich môžete porovnať tu. 

Na druhej strane úroky pri povolenom prečerpaní sú oveľa vyššie. Pohybujú sa od 16 do 20% ročne. Na rozdiel od spotrebáku však povolené prečerpanie nemusíte využiť vždy a nemusíte ho splácať niekoľko rokov. 

Rozdiel medzi týmito úvermi je aj v ich použití a to by malo byť podstatné pri vašom rozhodovaní sa ktorý z nich si vyberiete. „Povolene prečerpanie by mal klient využívať krátkodobo, len na obdobie akútneho vykrytia nedostatku financií. Naopak predschválený úver by mal byť dlhodobejšieho charakteru s pravidelnou splátkou a na vyššiu sumu,“ vysvetľuje rozdiely hovorkyňa Tatra banky. 

Neprehliadnite:
Je odklad či odpustenie splátky výhodná ponuka?
Slovenské banky neradi dávajú úvery do zahraničia
Porovnajte si úroky na spotrebných úveroch
Foto: BANKY.sk