Spotrebné úvery splatíte bez poplatkov, ale len niektoré

Autor: Andrej Dorič
14.01.2013 (07:00)

Od začiatku januára začala platiť novela zákona o spotrebiteľských úveroch, ktorá zavádza predčasné splatenie úveru do výšky 10 tisíc eur bez poplatku. Ako nový, ale nejasný zákon, uplatňujú banky na Slovensku zisťovali BANKY.sk.  
 
OTP banka vám umožní za nových podmienok splatiť iba nové úvery, ktoré boli dohodnuté po 1.janurári tohto roka. Ak by ste v tejto banke chceli splatiť úver nad 10 tisíc eur zaplatíte poplatky vo výške 0,5% ak je úver menej ako rok pred koncom splatnosti a 1% ak musíte úver splácať viac ako rok.

Prima banka vám zadarmo ponúkne len celkové splatenie úveru do 10 000 eur a to platí aj pre pôžičky poskytnuté od 1. januára. 

ČSOB sa rozhodla od začiatku roka ponúknuť klientom predčasné splatenie spotrebiteľského úveru bez poplatku v akejkoľvek výške bez obmedzenia 10 000 eur. Slovenská banková asociácia však pripomína, že hranica 10 tisíc eur je na slovenské pomery vysoká a spadajú do nej skoro všetky spotrebné úvery.

ZUNO banke si tiež myslia, že legislatívne zmeny a následné podmienky nemusia byť pre všetkých klientov rovnako zrozumiteľné. Táto online banka však s predčasným splatením pôžičky v akejkoľvek výške nespája žiaden poplatok. „Pri čiastočnom predčasnom splatení úveru si môžu klienti navyše vybrať, či si ponechajú pôvodnú výšku splátky a skrátia si splatnosť úveru alebo si mesačnú splátku znížia a splatnosť zostane rovnaká,“ dodáva Marian Stancu, šéf oddelenia úverových produktov v ZUNO.

Úroky sa vraj zvyšovať nebudú

Niektorí analytici tvrdia, že zákon môže spôsobiť aj to, že si banky ušlé peniaze zo zrušených poplatkov premietnu do vyššieho úroku na spotrebné úvery. Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OTP banky takýto postup bánk nepredkladá. OTP banka by však privítala úpravu zákona v tom zmysle, aby mohol klient raz počas kalendárneho roka splatiť určité percento z úveru, lebo by to bolo prehľadnejšie. 

ZUNO banka ponúka fixné úrokové sadzby pri spotrebných úveroch, takže pre existujúcich klientov ich neplánuje meniť. Zvýšenie sadzieb banka neplánuje ani v prípade novozískaných pôžičiek.

Banky pri zvyšovaní úrokov musia byť opatrné kvôli konkurenčnému boju o klienta. 

Neprehliadnite:
Spotrebné úvery splatíte od Nového roku bez poplatkov
Je odklad či odpustenie splátky výhodná ponuka?
Porovnajte si úroky na spotrebiteľských úveroch
Foto: Ivan Sedlák