Pri „sťahovaní“ účtu do inej banky je dobré sa neponáhľať

Autor: Andrej Dorič
23.01.2013 (07:00)

Ak vás omrzela, sklamala vaša banka či jednoducho chcete zmenu nie je problém ju zmeniť. BANKY.sk vám prinášajú návod ako čo najhladšie presun realizovať.  
 
Presun účtu do novej banky je dnes už jednoduchší ako v minulosti, zmeny v prospech klientov nastali v roku 2010. Treba si však dávať pozor na niektoré maličkosti, ktoré vám dokážu hladký presun účtu sťažiť a predražiť.

V prvom rade sa rozhodnite či chcete presunúť účet osobne vo svojej banke alebo si to vybavíte iba v novej banke. Pri prvom spôsobe ušetríte náklady na overenie podpisu notárom, ktorý je potrebný na to, aby za vás nová banka vybavila presun bez vašej návštevy starej banky. Na druhej strane budete musieť banke vysvetľovať prečo od nej odchádzate. Zvyčajne sa to banky klientov pýtajú, ale nie je nutné im to vysvetľovať podrobne.

Keď sa rozhodnete ísť iba do novej banky podáte tam žiadosť o presun účtu a zvyšok vrátane presunu všetkých trvalých platieb a inkás by mala zariadiť nová banka. Ona bude komunikovať aj so starou bankou. Online banky ponúkajú túto žiadosť aj na webe. Ale niekedy sa návšteve starej banky nevyhnete, lebo niektoré žiadajú, aby ste im osobne priniesli platobnú kartu. 

Presun za mesiac nestihnete

Ak si už nájdete novú banku, a chcete si preniesť svoje trvalé príkazy aj inkasá zo starého účtu dbajte na to, aby ste si nechali na to dosť času a nezrušili účet tesne pred ich realizáciou. Banky zvyčajne hovoria, že presun účtu aj s prevodnými príkazmi by mal trvať mesiac alebo trocha dlhšie, aby sa všetko na čas uhradilo. 

Stará banka síce zvyčajne vypracuje informáciu o platobných príkazoch do týždňa od doručenia žiadosti o presun z novej banky. Lenže stará banka zruší platobné príkazy až k poslednému dňu mesiaca, v ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom bola žiadosť podaná. Teda ak o presun požiadate v januári, platobné príkazy vám budú zrušené ku koncu februára a platby v novej banke začnete vykonávať až v marci.

Neprehliadnite:

Chcem zmeniť svoj účet. Ako mám postupovať?
Presun účtu do mesiaca nestihnete
Ako si vybrať bežný účet v banke
Porovnajte si bežné účty v bankách
 

Tiež by ste sa pri presune a rušení starého účtu mali uistiť že nie ste na účte v mínuse, lebo stará banka vám presun nepovolí alebo oddiali. Tiež neprebehnuté platby kartou môžu presun spomaliť. 

Slovenská banková asociácia (SBA) radí, že pri presune si máte vybrať takú banku, ktorá má služby podobné vášmu starému účtu. Čím sú služby podobnejšie, tým je presun bežného účtu jednoduchší. Presúvať si môžete jednak bežný účet ako aj celý balík služieb.Presúvať účet je možný len pre fyzickú osobu nie pre podnikateľa.

Náklady na presun

Za presun účtu si môžu banky účtovať poplatky, preto sa uistite aké sú vysoké a či sa neoplatí radšej účet zavrieť a otvoriť si nový. Samotný presun účtu je skoro vo všetkých bankách zadarmo, ale môžete platiť za zrušenie trvalých príkazov či inkás, za ktoré si banky si zvyčajne v rámci balíka neúčtujú nič, ale mimo balíka môžete zaplatiť od 1 do 1,5 eura. Ak si trvalé príkazy zrušíte sami na webe ušetríte. Je to zvyčajne zadarmo alebo len za niekoľko centov. 

Nová banka vám niekedy aj preplatí náklady spojené s presunom účtu, len aby vás zlákala k sebe.  Pokiaľ pri presune bežného účtu vznikli náklady, ktoré boli spôsobené zavinením banky, banky by si ich podľa SBA nemali účtovať.

Po presunutí účtu, nezabudnite nahlásiť zmenu účtu všetkým, ktorí vám na účet posielajú peniaze, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam. 
Zdroj: SBA, Foto: Ivan Sedlák