Neziskovka si v online bankách účet nezaloží

Autor: Andrej Dorič
01.02.2013 (07:00)

Na BANKY.sk sa obrátila naša čitateľka, ktorá nedávno založila neziskové občianske združenie. Zisťovali sme aký účet je vhodný pre takúto organizáciu, ktorá chce prirodzene ušetriť na bankových poplatkoch a využívať prevažne internetbanking. 
 
Občianske združenie by malo mať podnikateľský účet v banke, keďže je právnickou osobou. Banky si sledujú či využívate bežný účet na podnikateľské účely a môžu vám ho zrušiť. Podnikateľské účty sú však drahšie ako bežné účty pre fyzické osoby. Ak by chcela neziskovka ušetriť u online bánk, ktoré majú nižšie alebo žiadne poplatky za účet nepochodí. Ani ZUNO bank ani mBank neponúkajú účty pre právnické osoby.

Ušetriť sa však dá v kamenných bankách. ČSOB ponúka pre nadácie, neinvestičné fondy, občianske združenia a neziskové organizácie poskytujúce charitatívne, humanitárne alebo všeobecne prospešné služby vedenie bežného účtu bez poplatku. K účtu si neziskovka môže pribaliť aj Internet banking, za ktorý zaplatí iba 1 euro mesačne). 

„V prípade, ak by klient uprednostnil pred bežným účtom balík služieb Podnikateľské konto a otvorí si do 15.marca nový balík služieb, získava dokonca jeho vedenie až pol roka bez poplatku. V balíku navyše získa neobmedzený počet vybraných transakcií,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Ak budete využívať účet aktívne, a v danom mesiaci splníte základné podmienky týkajúce sa kreditného obratu a realizovaných transakcií dostanete polovičnú zľavu Podnikateľské konto. „Navyše všetky poplatky spojené s vedením podnikateľského účtu si viete zahrnúť do nákladov,“ pripomína Eliášová.

Prehľad poplatkov za podnikateľské účty
Banka Mesačné poplatky
VÚB banka 2,90-75 eur
Poštová banka od 3,09 eur
Slovenská sporiteľňa 3-12,45 eur
OTP banka 3,99-23,50 eur
Tatra banka 5-70 eur
ČSOB 5-72 eur
Prima banka  od 5,90 eur

Vo VÚB banke si môžete svoj flexibiznis účet (balík služieb) ľubovoľne poskladať podľa svojich potrieb a predstáv. Pripravte sa však na to, že v balíku však nemáte zahrnuté transakcie ako vklad/výber hotovosti na pobočke. 

Koľko by podnikateľský účet stál pri neobmedzenom počte prijatých platieb (donorské dary), troch trvalých príkazoch, 3 výberoch z bankomatu mesačne a 3 vkladoch v hotovosti na účet?

V ČSOB by ste v rámci podnikateľského balíka získali neobmedzený počet odoslaných trvalých príkazov aj výberov z bankomatov patriacich banke. Prijaté a elektronicky odoslané platby by boli obmedzené na 30 mesačne. Mesačne by vás takýto modelový účet stál 7,5 eur ( 6 eur + 1,50 eura za tri vklady v hotovosti). VSlovenskej sporiteľni by ste za taký účet zaplatili 8,58 eur a vo VÚB banke 5,90 eur. 

Neprehliadnite:
Na spoločnom účte sa dá ušetriť
Aký účet si vybrať po odchode do dôchodku
Porovnajte si bežné účty
Zdroj: cenníky bánk, Foto: Ivan Sedlák