Zrušenie účtu nemusí byť úplne zadarmo

Autor: Andrej Dorič
06.02.2013 (07:00)

Ak nie ste spokojný s bankovými službami, či ste našli výhodnejší balík služieb u konkurencie alebo účet v banke nevyužívate lebo už máte nový môžete starý zrušiť. Ako to urobiť čo najvýhodnejšie zisťovali BANKY.sk.  
 
V prvom rade, keď chcete pri rušení účtu ušetriť čas aj peniaze zistíte si ako dlho ho máte otvorený. Ak je to menej ako rok zaplatíte v niektorých bankách za jeho zavretie celkom mastné poplatky od 3 do 7 eur (viď tabuľka). 

Keď ste v banke dlhšie ako rok tá vám zo zákona nemôže za jeho uzavretie účtovať nič. 
Zrušiť účet bez poplatkov môžete podľa zákona okamžite aj vtedy, ak banky zvýši poplatky a vy s nimi nesúhlasíte. 

Skryté poplatky

Ale aj tak si treba dávať pozor na iné poplatky súvisiace so zrušením účtu. Ak máte na starom účte veľa trvalých príkazov a vybrali by ste sa ich zrušiť na pobočku nerobte to. Banky tieto úkony spoplatňujú od niekoľko desiatok centov do pár eur. Radšej si príkazy či inkasá zrušte cez internet je to zadarmo, ale za nižšie poplatky. 

Väčšina bánk si neúčtuje ani poplatok za vrátenie karty k zrušenému účtu. Robí to len Tatra banka, ktorá si za to účtuje 5 eur. Niektoré banky si ešte okrem poplatku za zrušenie účtu naúčtujú aj zrušenie internetbankingu. Tak to robí UniCredit bank.

Tiež môžete byť prekvapený, že si vaša stará banka naúčtuje poplatok za presun vášho zostatku na účte do novej banky, preto si na starom účte radšej nechávajte iba sumu, ktorú potrebujete na vyplatenie posledných trvalých príkazov. 

Poplatky za zrušenie účtu do roka
 ČSOB 7,00 eur
 Poštová banka 6,64 eur
 UniCredit bank 6,60 eur
 OTP banka 3,35 eur
 mBank, Zuno, VÚB, Tatra banka,Sloveská sporiteľňa a Prima banka  0 eur


Pozor na účet k hypotéke

V prípade, keď si chce zrušiť účet, z ktorého splácate v banke hypotéku môže vás prekvapiť, že niektoré banky taký účet nedovoľujú zrušiť iné áno. Niektoré banky vám síce taký účet zrušia, ale musia vám zriadiť takzvaný technický účet na splácanie, z ktorého sa budú tieto splátky inkasovať. 

Vedenie technického účtu k úveru je síce bezplatné, ale na zmenu účtu pre splácanie úveru je potrebné podpísať dodatok k úverovej zmluve. Poplatok za vypracovanie takého dodatku môže byť aj niekoľko desiatok eur. Napríklad v OTP banke je to 40 eur.

Neprehliadnite:
Pri „sťahovaní“ účtu do inej banky je dobré sa neponáhľať
Na spoločnom účte sa dá ušetriť
Porovnajte si bežné účty
Poradňa - pýtajte sa na všetko o bežných účtoch - radí Monika Kohútova, členka predstavenstva UniCredit Bank
Foto: BANKY.sk