Prenos hypotéky nie je jednoduchý ani lacný

Autor: Andrej Dorič
12.03.2013 (07:00)

Banky nelákajú na hypotéky iba nových klientov, ale lovia aj v rybníku konkurencie. BANKY.sk vám poradia na čo si dávať pozor pri prenose hypotéky.
 

 
Keď vás zlákala ponuka konkurenčnej banky na lacnejší úver na bývanie s výhodnejším úrokom aký máte vo vašej banke nehrňte sa do výmeny bezhlavo. Poriadne si spočítajte či sa vám splatenie jedného úveru a jeho výmena za nový aj so všetkými poplatkami oplatí alebo nie. Tiež si zistite či vaše príjmy sa za čas splávcania starého úveru zmenili k lepšiemu alebo horšiemu. Ak zarábate viac či máte menej záväzkov, môžete dostať výhodnejší úver.

Dávať pozor by ste si mali najviac na poplatky za nové ohodnotenie nehnuteľnosti, za predčasné splatenie pôvodnej hypotéky, za kataster či na poplatky pri uzatváraní novej úverovej zmluvy. 
Celková úspora z nového úveru by mala pokryť aj všetky náklady spojené s prefinancovaním. Odborníci radia, že ak je rozdiel medzi pôvodných úrokom a novým viac ako 0,3 % refinancovanie sa môže oplatiť.

Pozor na čas

Ak chcete splatiť hypotéku predčasne a mimo roku, kedy vám končí viazanosť úrokovej sadzby, tak si v banke zaplatíte niekoľko percent (zvyčajne 2 až 5%) zo sumy mimoriadnej splátky, čo môže byť pri mladom úvere dosť veľka čiastka v stovkách či tisíckach eur. Ušetriť na tomto poplatku môžete vtedy, ak úver splatíte v čase refixácie sadzby.

Dajte si pozor na to, aby ste novú hypotéku nemali na dlhší čas ako starú, lebo zbytočne zaplatíte banke na úrokoch viac ako by ste chceli.

Postup pri “prenose” hypotéky

1. Vyberte si banku s výhodnejšou hypotékou a zhodnoťte svoje príjmy a výdavky
2. Zistite si všetky poplatky spojené so splatením starej hypotéky a získaním novej
3. Požiadajte o nový úver 
4. Keď vám ho banka schváli, požiadajte v starej banke o predčasné splatenie úveru
5. Tá vám vystaví doklad o zostatku úveru
6. Na základe tohto dokladu vám nová banka dá nový úver
7. Banka vyplatí starý úver pôvodnej banke a prenesú si navzájom aj záložné práva
8. Nehnuteľnosť zapíšete do katastra


Posudok a kataster

Keď si beriete novú hypotéku banka od vás bude chcieť čerstvý posudok akú hodnotu má vaš byt či dom. Za súdneho znalca môžete minúť aj niekoľko stoviek eur. Zvyčajne je to 100 až 300 eur. Za aktuálny list vlastníctva si zase vypýta kataster 8 eur a za kópiu katastrálnej mapy ďalších 8 eur. Za vklad do katastra nehnuteľností zaplatíte 66 eur a ak by ste ho chceli mať rýchle stojí to až 265,50 eur.

Sledujete akcie

S nový úverom vás čakajú dalšie poplatky. Najnákladnejší je poplatok za spracovanie poskytnutie hypotekárneho úveru, ktorý sa opäť odvíja od výšky nového úveru a tvorí isté percento z neho. Našťastie banky tento poplatok často v ráncii akcií odpúšťajú. Preto sledujte ich weby alebo si akcie pozrite tu.

Pri zmene hypotéky si zvážte aj to či nie je výhodnejšie v novej banke požiadať nie o klasickú hypotéku, ale o spotrebný úver na bývanie. Ich porovnanie nájdete tu. 

Ak máte hypotéku zo štátnym príspevkom dajte si pozor, aby ste ho pri prenose nestratili či už kvôli vyššiemu veku, alebo príjmu. Odborníci takýto úver neodporúčajú prenášať lebo je s tým veľa papierovačiek.

Neprehliadnite:
Banky stále lákajú na hypotéky zľavami s podmienkami
Kedy sa oplatí americká hypotéka
Porovnajte si úroky na hypotékach
Foto: BANKY.sk