Kedy sa oplatí hypotéka pre mladých

Autor: Andrej Dorič
18.03.2013 (07:00)

Keď spĺňate vekovú a príjmovú hranicu, úver na bývanie so štátnym príspevkom je vždy výhodnejší ako bežná hypotéka. Ušetríte na úrokoch, ale aj na poplatkoch. Sú tam ale obmedzenia.
Hypotekárny úver so štátnym príspevkom pre mladých má viacero výhod, ale aj obmedzení. K jednoznačnej výhode, ktorá odľahčí vašu peňaženku je až 3% zníženie úrokovej sadzby (2% poskytne štát a 1% banka). Pozor však na to, že tento výhodný úrok bude platiť len počas prvých 5 rokov splácania. Potom štát aj banka predpokladajú, že už budete zarábať viac a môžete si dovoliť aj viac platiť.

Ďalšou výhodou pri tejto hypotéke je aj to, že môžete požiadať kedykoľvek počas splácania hypotéky o odklad splátky istiny úveru na 5 rokov, alebo zníženie splátky až na polovicu na dobu dvoch rokov pri narodení dieťaťa. Tento úver tiež môžete aj mimoriadne splatiť bez poplatku, ale len na konci fixácie úroku a platí to len pri mladších úveroch poskytnutých po apríli 2011. Toto časové obmedzenie platí aj pre zníženie splátky.

Výhody hypotéky pre mladých
  • Nižšia úroková sadzba o 3 % na 5 rokov
  • Päťročný odklad splátok istiny úveru
  • Mimoriadne splátky bez poplatku po dobu 5 rokov
  • Možnosť predčasne splatiť hypotéku bez poplatku na konci fixácie, ale len pre úvery po apríli 2011
  • Dvojročný odklad splátok alebo zníženia mesačnej splátky až na polovicu pri narodení dieťaťa, ale len pre úvery poskytnuté po apríli 2011

Vek a príjem

Podmienkou na získanie tohto úveru je vek žiadateľa do 35 rokov. Navyše nemôžete zarábať veľa. Existuje tu totiž príjmový strop, ktorý je 1,3-násobok priemernej mzdy za predchádzajúci štvrťrok. Od januára tohto roku sa príjmový strop znížil o necelých 12 eur na 1019,20 eur.

Ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná a posudzuje sa voči ich spoločnému príjmu teda po novom nesmiete zarábať dokopy viac ako 2038,40 eur. Strop sa bude meniť opäť od apríla.

Od 1.4.2013 bude platiť príjmový strop 1137,50 eur , v prípade dvoch žiadateľov to je 2275 eur.

Ak by sa jeden zo žiadateľov v priebehu tých 5 rokov vydal alebo oženil a jej manžel či manželka by nespĺňal podmienku nižšieho príjmu či veku, mohli by úver čerpať aj naďalej hoci podmienky tvrdia, že ich musia spĺňať obaja manželia. Podmienky pre uplatnenie štátneho príspevku pre mladých musí totiž klient spĺňať ku dňu podania žiadosti o úver.

Strop pri tomto úvere je aj vo výške hypotéky. Štát vám prispeje iba do sumy 50 000 eur, ak by ste si chceli požičať viac musíte si zvýhodnený úver skombinovať s iným úverom. Banky to umožňujú.

Nevýhody hypotéky pre mladých
  • Strop vo výške hypotéky do sumy 50 000 eur
  • Vek žiadateľa do 35 rokov
  • Príjmový strop, ktorý je 1,3-násobok priemernej mzdy teraz 1019,20 eur. Od 1.4.2013 bude 1137,50 eur.
  • Ťažší prenos úveru do novej banky

Prenos stratový

Ak máte hypotéku so štátnym príspevkom dajte si pozor, aby ste ho pri prenose nestratili či už kvôli vyššiemu veku, alebo príjmu. Odborníci takýto úver neodporúčajú prenášať lebo je s tým veľa papierovačiek.
 
Neprehliadnite:

Foto: Ivan Sedlák