Pri predčasnom splatení hypotéky si postrážte dobu fixácie

Autor: Andrej Dorič
21.03.2013 (07:00)

V roku ukončenia viazanosti úveru ušetríte na poplatkoch pri splatení úveru stovky až tisícky eur.  
 
Ak chcete splatiť hypotéku predčasne a mimo roku, kedy vám končí viazanosť úrokovej sadzby, tak si v banke zaplatíte niekoľko percent (zvyčajne 2 až 5%) zo sumy mimoriadnej splátky, čo môže byť pri mladom úvere dosť veľká čiastka v stovkách či tisíckach eur. V OTP banke je poplatok za zrealizovanie predčasnej splátky mimo obdobia výročia fixácie 5 % z predčasne splatenej istiny, minimálne 166 eur. 

Ušetriť na tomto poplatku môžete vtedy, ak úver splatíte v čase refixácie sadzby, keď je splátka úveru podľa zákona od začiatku minulého roka bez poplatkov. Možnosť uskutočniť mimoriadnu splátku 20% raz ročne bez poplatkov ponúka napríklad ČSOB či OTP banka. V OTP banke je bez poplatku aj so splátkou súvisiace vypracovanie dodatku k zmluve.

Mimoriadne cez mobil

V ČSOB okrem horeuvedenej splátky zároveň môžete mesačne uhrádzať mimoriadne splátky bez poplatku cez SmartBanking do 1,5% zo zostatku úveru. “Ak klient predčasne spláca k dátumu obnovy úrokovej sadzby, neplatí žiadny poplatok,” uvádza Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB. Mimoriadnu splátku môžete realizovať raz za 35 dní.

Za zmenu v zmluve si priplatíte

Ku dňu ukončenia fixácie úrokovej sadzby môžete splatiť časť aj celý úver bez poplatku. Ak by ste však súčasne žiadali o skrátenie obdobia splácania úveru, za túto zmenu si musíte zaplatiť. V ČSOB je pri skrátení doby splácania hypotéky poplatok 150 eur. OTP Banka si účtuje poplatok vo výške 65 eur. “Ak by sa klient rozhodol ponechať dobu splácania pôvodnú, celé predčasné splatenie by mal bez poplatku,” dodáva Martin Šabo, hovorca OTP banky.

Prehľad poplatkov za zmeny v úverovej zmluve
UniCredit Bank 166 eur
ČSOB, Oberbank 150 eur
Sberbank 140 eur
VÚB banka 110 a 150 eur podľa druhu zmeny
Tatra banka 110 eur
Prima banka 100 eur
Slovenská sporiteľňa 99 eur
OTP banka  65 eur
Poštová banka 60 až 150 eur podľa druhu zmeny
mBank od 16,60 do 150 eur podľa druhu zmeny


Deň refixácie sa dozviete včas

A čo sa deje ak deň ukončenia fixácie pripadne na víkend alebo štátny sviatok? Banky tvrdia, že
nezáleží na tom, či deň fixácie pripadne na sviatok alebo pracovný deň. V zmysle zákona totiž dostávate informáciu o zmene úrokovej sadzby dva mesiace pred dátumom jej obnovy, pričom o prípadné úpravy k termínu obnovy musíte požiadať minimálne mesiac vopred. 

Výhodnejšiu sadzbu akú vám banka ponúka si môžete dohodnúť, ale len keď ste dobrý dlžník a nemeškáte so splátkami či máte lepšiu bonitu ako v minulosti.

Ak banka medzičasom (za 2 mesiace od oznámenia) zmení úrokové sadzby, na vás to nebude mať žiaden vplyv. Vyhráte vtedy, ak úroky na trhu za 2 mesiace vzrastú (pre vás by to v tomto prípade neznamenalo nárast jeho úrokovej sadzby). Ale môžete aj prehrať, a to vtedy, ak úrokové sadzby medzičasom klesnú.

Neprehliadnite:
Foto: BANKY.sk