Presun peňazí z termínovaného vkladu môže trvať dlhšie

Autor: Andrej Dorič
11.04.2013 (07:00)

Naša čitateľka sa rozhodla presunúť termínovaný vklad z jednej banky do druhej, kvôli vyššiemu úroku. Trvalo jej do dva týždne.  
 
Budeme konkrétni. Naša čitateľka si prenášala peniaze z VÚB banky do J&T banky, keďže táto privátna banka ponúka na vkladoch vyššie úroky.  V novej banke sa musela objednať, lebo tá nefunguje ako bežné retailové banky. Zmluvu podpísala rýchlo, ale číslo nového účtu jej prišlo poštou až o pár dní. Založenie termínovaného účtu je v tejto banke zadarmo.

Potom zistila, že v rámci bezpečnosti má VÚB banka pri internet bankingu limit na výšku prevodu. Keďže peniaze chcela poslať z pohodlia domova, musela ich posielať na tri krát. Celkovým vybavovaním stratila dva  týždne, počas ktorých mohla mať peniaze úročene vyšším úrokom.

Online je to jednoduchšie, ale nie hneď

Banky.sk zisťovali, ako rýchlo sa dá založiť a zrušiť termínovaný vklad v online bankách. Vkladový účet v online ZUNO bank si založíte za niekoľko minút, ale musíte mať v tejto banke otvorený bežný účet a na ňom dostatok prostriedkov. Podmienkou na zriadenie termínovaného vkladu je teda zriadenie účtu, ktorý je v ZUNO bez poplatkov. 

Lenže bežný účet si v tejto banke už nezaložíte na počkanie. Od registrácie do doručenia zmluvy k účtu môžu ubehnúť aj 3 pracovné dni. Až na základe zmluvy si môžete účet aktivovať online.

Vklad je funkčný ihneď a číslo vkladového účtu poštou nezasielame, keďže jediná možnosť ako otvoriť vklad a vložiť naň prostriedky je využiť prostriedky, ktoré má klient na svojom účte alebo sporení,“ vysvetľuje Lukáš Tomis, hovorca ZUNO.

Postup pri prenose peňazí medzi termínovanými vkladmi

1. Zistite si, či vám účet v novej banke otvoria na počkanie a kedy bude aktívny.
2. Dajte si pozor na koniec výpovednej lehoty na starom termínovanom vklade
3. Zistite si limit, akú sumu môžete previesť cez internet banking a včas si ho nastavte na potrebnú výšku

Aj zrušiť vklad je možné v tejto banke online a rýchlo. Samozrejme pri predčasnom zrušení vám nebudú pripísané úroky. Istina vkladu vám bude pripísaná na účet a následne môžete peniaze previesť do inej banky. „Suma prevedená do inej banky zvykne byť pripísaná na účet počas nasledujúceho dňa, no závisí to aj na spracovaní prichádzajúcich platieb danou bankou,“ informuje Tomis.

Predčasné zrušenie v J&T banke je spoplatňované individuálne, takže nemusíte prísť o celý úrok ako v ZUNO.

Ak peniaze prevediete medzi bankami cez víkend, platba prebehne až v pondelok. „Ak si klient otvorí termínovaný vklad v ZUNO s prostriedkami, ktoré má na svojom účte, peniaze naň budú pripísané online aj cez víkend.

Neprehliadnite:

Ďalšie dve banky znížili úroky na viazaných vkladoch
Ako si môžete sporiť v banke
Pri predčasnom splatení hypotéky si postrážte dobu fixácie
Foto: BANKY.sk