Platobnú kartu si objednáte online iba niekde

Autor: Andrej Dorič
29.04.2013 (07:00)

Debetná karta sa dá v niektorých bankách objednať aj cez internet, ale prevziať si ju zvyčajne môžete iba na pobočke.  
 
Na BANKY.sk sa obrátil čitateľ, ktorý pracuje v Česku, ale má účet v slovenskej banke. Potreboval by novú platobnú kartu, ale nechce sa mu kvôli tomu cestovať na Slovensko. Zisťovali sme, či si môže kartu objednať online a banka mu ju doručí do zahraničia.

Poštovej banke síce môžete požiadať o vydanie platobnej karty k svojmu účtu cez internet banking, ale “…tá bude poslaná na pobočku, ktorú si určíte do 10 dní od prijatia žiadosti,” informuje Naďa Urbanová, hovorkyňa Poštovej banky. Keďže banka nemá v Česku pobočky, cesta na Slovensko bude nevyhnutná.

Jedine na pobočke

Tatra banke je tiež potrebná vaša osobná návšteva v ktorejkoľvek pobočke banky, kde si môže požiadať o vydanie debetnej alebo kreditnej karty.

“Debetnú kartu Visa Electron a PIN kód k nej klient dostane okamžite priamo v pobočke, debetnú kartu MasterCard klient dostane poštou na korešpondenčnej adrese do 10 pracovných dní. Na vydanie kreditnej karty sa klient musí štandardne kvalifikovať. Po jej schválení ju vieme klientovi doručiť do 10 pracovných dní,” uvádza Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky. 

Debetnú kartu MasterCard môžete dostať aj na českú adresu, ak ju máte v systéme ako kartovú. Tatra banka vám zvlášť pošle neaktívnu kartu a s odstupom dvoch dní zvlášť PIN kód ku karte. “Bezpečnejšie však v takomto prípade je, ak si klient zaplatí doručenie karty + PIN kódu kuriérskou spoločnosťou, ktorú zabezpečí banka,”dodáva Smolková. 

V Tatra banke môžete získať kartu aj cez internet, ale len keď vám banka sama ponúkne predschválenú kreditnú kartu. O tú môžete priamo požiadať cez svoj internet banking alebo cez kontaktné centrum DIALOG. Termín jej doručenia je rovnaký ako pri štandardnom vydaní kreditnej karty, ale tiež príde na vašu slovenskú pobočku.

„Ak sa klientovi takáto ponuka zobrazí cez Internet banking, tak môže požiadať o kartu aj cez tento kanál. Nová karta je vždy fyzicky spolu s PIN kódom doručená do pobočky, kde klient musí okrem karty podpísať aj všetky potrebné dokumenty,“ doplňuje Smolková.

ZUNO bank môžete o kartu požiadať kedykoľvek cez svoj internet banking alebo zavolaním do kontaktného centra. „Karta bude klientovi doručená do 10 dní ako obyčajná listová zásielka. Zvyčajne ju však dostane už do 5 dní. Ak si o kartu požiada cez kontaktné centrum, pošleme mu aj PIN kód, ktorý bude dodaný samostatne,“ vysvetľuje Lenka Hritzová, manažérka pre produktový tím ZUNO bank.

Poplatky za výber kartou v Česku z cudzích bankomatov
  Debetka Kreditka
ČSOB 2% z vyberanej sumy,
min. 6,00 eur
2,5% z vyberanej sumy,
min. 8,00 eur
OTP banka 5,35/5,50 eur* 2% z vyberanej sumy,
min. 5,00 eur
Poštová banka 2% z vyberanej sumy,
min. 5,49 eur
-
Prima banka 1,35 eur -
Sberbank 5,50 eur 2% z vyberanej sumy,
min. 5,00 eur
Slovenská sporiteľňa 1% z vyberanej sumy,
min. 5 eur
1% z vyberanej sumy,
min. 5 eur
Tatra banka 1,75 eur 15 eur
UniCredit Bank 1,50 eur 2% min. z vyberanej sumy,
4,98 eur
VÚB banka 1,5 % z vyberanej sumy,
min. 6,50 eur
2 % z vyberanej sumy,
min. 6,60 eur

*podľa druhu balíka


Koľko vyjde výber z bankomatov v Česku

Ak už používate slovenskú platobnú kartu v Česku, dávajte si pozor na vyššie poplatky za výber z bankomatu. V Poštovej banke je poplatok za výber z bankomatu v Českej republike vo výške 2% zo sumy výberu, min. 5,49 eur. V Tatra banke, výber debetnou kartou z bankomatu v zahraničí je 1,75 eur, výber kreditnou kartou z bankomatu v zahraničí je 15 eur. 

ZUNO je v tej istej bankovej skupine ako Raiffaisenbank, a preto odporúča využívať bankomaty tejto banky v Českej republike. „Momentálne máme jeden výber hotovosti v mesiaci v bankomatoch Raiffaisenbank úplne zadarmo, za každý ďalší platíte 18 Kč (0,70 eur). 

Neprehliadnite:

"Ak by mal klient založený Účet PLUS, neplatil by za žiadny výber, ktorý je nad 1000 Kč, ostatné výbery ho budú takisto stáť 18 Kč,“ dodáva Hritzová. Domáce výbery z bankomatov iných bánk sú účtované sumou 28 Kč (1,10 eur) pre Účet aj Účet PLUS. 

Foto: Ivan Sedlák