Aké poplatky vás čakajú pri zrušení termínovaného vkladu

Autor: Andrej Dorič
30.04.2013 (07:00)

Banky dávajú na termínovaných vkladoch vyššie úroky za to, že im peniaze zveríte na dlhší čas. Ak si to rozmyslíte, siahnu vám na úroky lebo ste porušili zmluvu. 
 
K svojim peniazom na viazanom vklade sa môžete dostať veľmi rýchlo, ako sme už písali tu, ale počítajte s tým, že prídete o časť nasporených úrokov. 

Vo VÚB banke môžete zrušiť termínovaný vklad okamžite a banku o tom musíte informovať vopred len v prípade, že by sa jednalo o vysokú sumu. “Pri eurových vkladoch je nad 5 000 eur deň vopred a nad 15 000 eur 3 dni vopred, pri cudzomenových vkladoch je to v sume nad protihodnotu nad 1000 eur 2 dni vopred a nad protihodnotu 10 000 eur 5 dní vopred,” informuje Alena Walterová, hovorkyňa banky a dodáva, že zrušenie spojené s bezhotovostným prevodom je možné okamžite. 

Aj v Slovenskej sporiteľni môžete termínovaný vklad zrušiť kedykoľvek. „Ak tak klient urobí osobne v pobočke banky, trvá to niekoľko minút. Peniaze mu banka vyplatí buď v hotovosti alebo mu ich v priebehu pár minút pripíše na účet,“ uvádza Peter Janovíček, vedúci oddelenia retailových depozít Slovenskej sporiteľne.

S časťou úrokou sa rozlúčite

Banky vám za predčasný výber strhnú úroky z vyberanej sumy. Ich výška záleží na dĺžke vašej viazanosti a výške vyberanej sumy.
.
VÚB banka sankcie za predčasný výber počíta len z akumulovaných úrokov prislúchajúcich k vyberanej sume za stanovený počet dní. “To znamená, že ak napríklad má klient ročný vklad vo výške 10 000 eur, kde sankcia predstavuje úroky za 180 dní, a po prvom mesiaci viazanosti si z neho vyberie 1 000 eur,stratí len ten mesačný úrok z 1 000 eur, zvyšné úroky mu zostávajú,” vysvetľuje Walterová.

Ak by ste mali uložených 1000 eur na rok a vyberiete si ich po pol roku tak vám nezostanú žiadne úroky, po 10 mesiacoch vám zostanú úroky za štyri mesiace. 

Slovenska sporiteľňa postupuje v sankcionovaní za predčasný výber z termínovaného vkladu inak. Zníži vám vašu ročnú úrokovú sadzbu na 0,01 % ročne. Na ročnom vklade by ste mohli v tejto banke zarobiť od 0,70% do 2,70%, takže prídete o väčšinu úrokov.

Neprehliadnite:

Pri predčasnom zrušení termínovaného vkladu neexistuje jednotný sankčný poplatok a každá banka sa riadi vlastnými pravidlami. Ak chcete vedieť, koľko by ste zaplatili za predčasný výber z termínovaného vkladu vo vašej banke, pozrite si prehľad, kde je uvedená informácia, či banka umožňuje predčasný výber a aký si bude účtovať poplatok.


Keď už vyberať, tak radšej skôr

Banky radia, že výhodnejšie je rušiť viazaný vklad na začiatku sporenia vtedy stratíte úroky len za krátky čas. Pri zrušení tesne pred koncom je sankcia najvyššia. “Najideálnejšie je vklad lepšie priamo k ukončeniu viazanosti, vtedy klient o nič nepríde,” dodáva Walterová.

Podľa Janovíčka nie je výhodné termínovaný vklad predčasne zrušiť, lebo nedodržíte obchodné podmienky, ku ktorým ste sa zaviazali a stratíte výhodne úroky. „Ak sa napriek tomu klient rozhodne, že vklad zruší, je výhodnejšie tak urobiť skôr po jeho zriadení,“ dodáva Janovíček.
Foto: Ivan Sedlák