Čo s termínovaným vkladom po smrti majiteľa

Autor: Andrej Dorič
06.05.2013 (07:00)

Termínovaný vklad môžete zdediť, ale keď nechcete prísť o úroky, musíte dodržať zmluvu podpísanú zosnulým. 

BANKY.sk zisťovali, či si banka účtuje sankcie, ak majiteľ dvojročného viazaného vkladu v priebehu viazanosti zomrie a pozostalí nechcú prísť o úroky na jeho vklade.

“Pokiaľ dediči dodržia zmluvné podmienky na vklade podpísané zosnulým majiteľom, neprídu o úroky ani nebudú nijak sankcionovaní,” informuje Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky. Viazaný vklad v tejto banke nebude zrušený a vy si ho môžete ako dedič prebrať, ak bolo ukončené dedičské konanie.

Aj vo VÚB banke zdedíte viazaný vklad s aktuálnym nastavením a podmienkami daného produktu.

Aký je postup po úmrtí

Pozostalí by mali nahlásiť úmrtie majiteľa účtu banke a tá následne účet zomrelého klienta zablokuje voči debetným operáciám až do doručenia dedičského rozhodnutia. „Následne sa dedičia môžu rozhodnúť, ako budú ďalej nakladať s účtom. Vo väčšine prípadov dochádza k jeho zrušeniu,“ tvrdí Smolková.

Pri vkladoch na vkladnej knižke a pri sporiacom účte s viazanosťou postupujú banky rovnako ako pri termínovanom vklade.

Neprehliadnite:

V prípade, že zdedíte niektorý z vyššie uvedených účtov vo VÚB banke, musíte ísť osobne na pobočku banky, identifikovať sa a zároveň predložiť právoplatné dedičské rozhodnutie.

Potom sa môžete rozhodnúť, či si chcete termínovaný účet alebo vkladnú knižku ponechať alebo zrušiť.
V prípade, že si existujúci účet ponecháte, banka s vami spíše zmluvu, vyhotoví podpisový vzor a produkt naviaže na vás ako dediča.

„Dedič si môže určiť ďalších disponentov na danom účte, pokiaľ to produkt v zmysle obchodných podmienok umožňuje. V tom prípade nepríde klient o žiadne úroky a nemusí platiť v prípade predčasného zrušenia žiadne sankcie,“ vysvetľuje Alena Walterová hovorkyňa VÚB banky.

Ak sa rozhodnete účet zrušiť, pripravte sa na pokutu za predčasný výber. Zvyčajne vám banky siahnu na úroky ako sme písali tu.

Ak ste účet zdedili spolu s vašimi príbuznými, je potrebné, aby ste prišli na pobočku banky všetci alebo splnomocnili jedného dediča na rokovania s bankou. „Nie je možné, aby sa jeden z dedičov rozhodol produkt si ponechať a druhý zrušiť. V tomto prípade je potrebné, aby sa dediči dohodli,“ informuje Walterová.

Druhá možnosť je tá, že si spory vysporiadate v rámci znovuotvoreného dedičského konania napríklad tak, že sa jeden dedič zriekne termínovaného účtu v prospech iného dediča.
 
Foto: Ivan Sedlák