Aký je najobľúbenejší investičný produkt v bankách

Autor: Andrej Dorič
31.05.2013 (07:00)

Väčšina finančných ústavov menovala rôzne druhy podielových fondov, ktoré klienti preferujú kvôli flexibilite investovania. Konzervatívnejší zákazníci dávajú peniaze do vkladových produktov ako sú termínované účty alebo hypotekárne záložné listy.  
 
BANKY.sk zisťovali aký je najobľúbenejší investičný produkt u klientov bánk na Slovenku. Tu je prehľad prieskumu.

Vo VÚB banke patrí medzi najviac využívaný Fond bankových vkladov čo je špeciálny podielový fond,ktorý investuje do bežných a termínovaných vkladov vo tejto banke a iných slovenských bankách, ale aj do podielových listov, nástrojov peňažného trhu a dlhopisov vydaných predovšetkým VÚB bankou. 

„Fond je vhodnou alternatívou pre investorov, ktorí majú záujem uložiť svoje peňažné prostriedky na obdobie do 6 mesiacov a očakávajú vyšší výnos ako v prípade krátkodobých termínovaných vkladov v eurách,“ odporúča Alena Walterová, hovorkyňa banky.

AXA banke sú podľa Miroslava Tamáša, manažéra pre investične produkty, v obľube najmä programy pravidelného investovania či skôr sporenia (GenerationX, Tempo) i jednorazové investície do otvorených podielových fondov. „V oboch prípadoch klienti participujú na zhodnotení na kapitálových trhoch, ktoré im dáva možnosť prekonať infláciu,“ dodáva Tamáš. 

Banka názov produktu výhody
AXA bank peňažny fond AXA EUR Konto nulové vstupné aj výstupné poplatky
BKS Bank termínované vklady garantovaná výška výnosu a nulový poplatok
J&T Banka korporátne dlhopisy  Vyšší výnos ako pri termínovanom vklade
OTP banka hypotekárny záložný list  bezpečný produkt s fixným úrokom až do 4% ročne
Poštová banka špeciálny realitého fond výkonnosť nad úrovňou trhu
Sberbank rastový termínovaný vklad priemerná úroková sadzba je 2,10% ročne
Tatra banka sporiace produkty do podielových fondov   Vyšší výnos ako pri termínovanom vklade
UniCredit Bank program pravidelného investovania RYTMUS  mimoriadna flexibilita
VÚB banka fond bankových vkladov nízka miera rizika a vysoká likvidita

 
J&T Banke majú klienti záujem o kúpu korporátnych dlhopisov, využívajú tiež štruktúrované vklady či investície do fondov, mien a akcií. „Dôvodom je zaujímavejší výnos ako pri termínovanom vklade a zároveň prijateľná miera rizika,“vysvetľuje Nikol Kubaská, riaditeľka odboru komunikácie v tejto privátnej banke.

Konzervatívnejšie investície

OTP banke sú klienti konzervatívnejší, keďže v posledných rokoch je najobľúbenejší investičný produkt hypotekárny záložný list, ktorý im prinesie garantovaný výnos. „Ide o bezpečný produkt s fixným úrokom až do 4% ročne zabezpečený na 4 roky, čo je výhodné pri súčasných klesajúcich úrokoch pri štandardných bankových vkladových produktoch,“ upozorňuje Peter Hlavačka, produktový manažér z Oddelenia depozitných produktov OTP banky.

Keďže BKS Bank neposkytuje na Slovensku investičné produkty jej klienti najviac využívajú termínované vklady s dlhšou dobou viazanosti, kde má banka zaujímavé úroky. „V obľube sú najmä 12 a 24 mesačné vklady, ktoré zaručujú atraktívne zhodnotenie svojich dočasne voľných finančných prostriedkov s garantovanou výškou výnosu a s nulovým poplatkom,“ dodáva Peter Malo, riaditeľ pobočky BKS Bank. 

Klienti Sberbanky najradšej využívajú rôzne typy depozitných produktov s garanciou istiny v rôznych menách. Podľa hovorkyne banky Ľubomíry Chmelovej je veľký záujem najmä o Rastový vklad II, čo je termínovaný vklad s viazanosťou 4 x 9 mesiacov s postupne rastúcim úrokom až na 3,6%. Priemerná úroková sadzba za celých 36 mesiacov je 2,10% ročne.

Flexibilné produkty

UniCredit Bank najviac klientov využíva Program pravidelného investovania RYTMUS. „V rámci tohto produktu si klienti môžu vybrať zo 6 rôznych portfólií, ktoré sa líšia svojou skladbou investícií - rôznym pomerom peňažných, dlhopisových, akciových a komoditných fondov,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. 

Jedným z faktorov, ktorý prispel k obľube tohto produktu je podľa hovorkyne jeho mimoriadna flexibilita. „Klient si môže upraviť čiastku pravidelnej investície, jej frekvenciu, dobu investovania alebo uskutočniť mimoriadnu investíciu aj bez návštevy pobočky banky teda online,“ dodáva. 

Tatra banke sú najviac využívané a súčasne najdostupnejšie sporiace produkty do podielových fondov alebo doplnkové dôchodkové sporenie. “Nachádzame sa v prostredí nízkych úrokových sadzieb. V rámci investičných produktov preto klienti začínajú vyhľadávať podielové fondy, ktoré prinášajú výnos nad úrovňou termínovaných vkladov,” vysveľuje Marína Smolková, hovorkyňa banky.

Zákazníci Poštovej banky obľubujú investovanie do špeciálneho realitného fondu, ktorého investičná stratégia je zameraná na investovanie do atraktívnych nehnuteľností, kde je potenciál budúcich výnosov. “Tento fond dosahuje dlhodobo výkonnosť nad úrovňou trhu,” vysvetľuje jeho popularitu Jaroslav Pilát, člen predstavenstva prvej penzijnej správcovskej spoločnosti Poštovej banky.

Neprehliadnite:

Aký produkt zvoliť

Oslovené banky radia konzervatívnejším klientom, ktorí majú k dispozícii peniaze na dlhšie obdobie a preferujú fixný výnos investovať do hypotekárnych záložných listov alebo vložiť peniaze na termínované vklady. 

Klienti s averziou voči riziku môžu podľa Smolkovej využiť aj konzervatívnejšie produkty, ako napríklad podielové fondy s nižším priebežným poklesom, štátne dlhopisy alebo štruktúrované vkladové produkty s garantovanou istinou.

Skúsenejší klienti môžu skúsiť vložiť peniaze aj do podielových fondov s vyšším potenciálom výnosu, ale aj s primeranou mierou rizika. Títo klienti môžu voliť aj priame nákupy cenných papierov ako sú akcie, dlhopisy či investičné certifikáty. „Klienti, ktorí chcú výhodnejšie zhodnotiť svoje peniaze na akciových trhoch, ale zároveň byť zabezpečení proti prípadným poklesom, si vyberajú zaistené fondy,“ informuje hovorkyňa Tatra banky. 

Ak veríte najmä hmatateľným investíciám, nakupujte fyzické zlato vo forme zlatých tehličiek alebo mincí. 
Foto: BANKY.sk