Zabudnúť na úhradu účtov kvôli dovolenke sa nevypláca

Autor: Andrej Dorič
17.07.2013 (07:00)

Ak si kryjete dovolenku z peňazí určených na splácanie vašich záväzkov voči banke, dajte si pozor na úroky z omeškania a lehoty.  
 
Ak ste na dovolenke a spomeniete si, že na svojom bežnom účte ste nenechali dostatok peňazí na zaplatenie splátky úveru alebo mobilu, máte viacero možností ako zábudlivosť zahasiť. BANKY.sk, špecializovaný portál o bankách, vám prináša niekoľko rád, ako na zábudlivosti neprerobiť veľa.

Niektoré banky (napríklad mBank) ponúkajú špeciálnu službu ku kreditnej karte, ktorá umožňujeelektronický prevod peňazí z úverového limitu kreditnej karty na váš bežný účet. Urobíte tak jednoducho cez internet banking. Len potom nezabudnite splatiť v lehote dlh na kreditke, aby ste neplatili veľa na úrokoch, ktoré sa pohybujú od 15% až do 20 % za rok. 

Druhá možnosť je, že máte schválené povolené prečerpanie k účtu a pôjdete do mínusu. Tam si tiež dajte pozor na vysoké úroky, ktoré prekračujú 15% hranicu. Ak by ste išli ešte hlbšie do mínusu a minuli viac ako vám banka povolila, skĺzli by ste do nepovoleného prečerpania. Tam si banky účtujú úroky až nad 20%. 

Ak by ste boli napríklad v 300 eurovom mínuse iba týždeň počas dovolenky nestálo by vás to veľa. VÚB banka by si zaúčtovala 0,49 centov v zabezpečenom ( ak máte v banke aj iné vklady) povolenom prečerpaní je úrok 8.5% a 1,06 eur pri nezabezpečenom prečerpaní kde je úrok 17,9%.

V Sberbank Slovensko je úrok na povolenom prečerpaní 17,90% ročne. Za čerpanie 300 eur z debetu počas siedmich dní by ste zaplatili 1,03 eura.

 

Úroky pri povolenom prečerpaní
ČSOBZUNO BANK 16,9%
VÚB banka,Tatra bankaSlovenská sporiteľňa 18,9%
UniCredit Bank 16,5%
Sberbank Slovensko 17,9%
OTP banka  15,5%
Prima banka 19,9%
Poštová banka  16,9%-20,9%

Ustrážte si trvalé príkazy

Ak vám neodíde trvalý príkaz pre nedostatok peňazí na vašom účte, banka na nich bude niekoľko dní čakať, aby ho opäť zrealizovala. 

VÚB banka takéto platby štandardne realizuje do 5 pracovných dní. Jej lehoty sú však rôzne podľa charakteru platby. Inkasné platby elektrárňam sa realizujú v priebehu 3 až 7 dní. „SIPO platby sa štandardne zúčtovávajú 15. deň v mesiaci a v prípade nedostatku prostriedkov na účte sa recyklujú až do 28. dňa v mesiaci,“ uvádza Alena Walterová, hovorkyňa VÚB.

V Sberbanke si už pri zadaní trvalého príkazu môžete určiť koľko dní sa banka bude pokúšať trvalý príkaz zrealizovať, ale maximálne je to 5 dní. Banka vám navyše pošle aj oznam o nezrealizovaní platby. 

„Ak má klient tento parameter na účte zadaný a v priebehu tohto času mu peniaze prídu na účet, trvalý príkaz bude zrealizovaný,“ informuje Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank. 

Keď trvalý príkaz banka nezrealizuje do spomínanej lehoty, budete ho musieť zaplatiť neskôr sami buď cez internet banking alebo na pobočke. Medzitým vám však môže prijímateľ účtovať poplatky z omeškania. 

Za oneskorenú splátku hypotéky sú sankcie

Keď vám pre nedostatok peňazí na účte kvôli ich použitiu na dovolenke, banka nestiahne splátku hypotéky, vyrúbi vám sankčné úroky. Vo VÚB banke sa z neuhradenej splátky hypotéky akumulujú sankčné úroky vo výške 3% nad aktuálnu úrokovú sadzbu. „Takto sa úročí len neuhradená splátka, zvyšok istiny sa úročí štandardne,“ dodáva Walterová.

Aj v Sberbanke vám nabehnú úroky z nesplatenej časti úveru. Podľa dĺžky omeškania vás zároveň banka upozorní na meškanie SMS správou, automatickou telefonickou hláškou, telefonicky či písomne. Lenže za písomnú upomienku si zaúčtuje 25 eur, takže meškať sa nevypláca. ostatné banky majú tiež drahé upomienky. Ich prehľad si pozrite v nasledujúcej tabuľke.  


Poplatky za písomné upomienky pri omeškaní splátky hypotéky
OTB banka, Sberbank, Slovenská sporiteľňa 25 eur
UniCredit Bank 17 eur/50 eur*
Tatra banka, Prima banka 15 eur/30 eur*
ČSOB 20 eur
VÚB banka  10 eur/40 eur*
Poštová banka 9,96 eur/24,90 eur*
* prvá a druhá upomienka

Neprehliadnite:
Foto: BANKY.sk