Prevody peňazí online majú svoje limity

Autor: Andrej Dorič
21.08.2013 (07:00)

V rámci bezpečnosti banky ponúkajú klientom pri internet bankingu rôzne druhy limitov na prevody. Zvyčajne si ich môžete zvoliť sami.  
 
Vo väčšine bánk na Slovensku platí, že výška limitu na prevádzané sumy cez internet banking závisí od typu autorizačného zariadenia. Platí pravidlo, že čím bezpečnejšia autorizácia, tým väčší limit môžete mať.

ČSOB platí, že ak si platbu autorizujete čipovou kartou alebo tokenom (zariadenie na vytváranie autorizačných kódov) nastavíte si limit na transakciu a ten môže byť aj neobmedzený. Je na vás ako si to s bankou dohodnete. 

Ak si autorizuje platbu SMS kľúčom, ČSOB ponúka denný a týždenný limit. Môžete si vybrať sumu o niekoľko stoviek eur až po tisícky. 

Odporucame

Tatra banka 
tiež obmedzuje prevody cez internet podľa formy ochrany. Pri žiadnej autorizácii platieb vám povolí previesť denne 3 000 eur a mesačne 30 000 eur. Ak autorizujete platbu cez kartu a čítačku, strop prevodov sa zvýši na 30 000 eur na deň alebo 300 000 eur mesačne. 

“Vyššie uvedené limity pre autorizáciu sa nevzťahujú na prevody v rámci účtov jedného klienta, kde je možné vykonávať prevody v neobmedzenej výške,” dodáva Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.
Aj podnikatelia si môžu nastaviť v tejto banke bezlimitné platby.

Tatra banka má aj stropy pre zadávanie trvalých príkazov, kde bez ohľadu na nastavenú dodatočnú autorizáciu je limit 3 000 eur. 

Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny pripomína, že ak ste iba disponentom účtu výšku limitu na prevody peňazí stanoví jeho majiteľ. Ten si môže zvoliť neobmedzený limit, pasívny prístup, alebo konkrétnu hodnotu. „Výška limitu na účte nie je závislá od autorizačného zariadenia,“ dodáva Eliášová.

Limity na online prevody

Banka Žiadna autorizácia SMS notifikácia token alebo čítačka
Tatra banka
denne 3 000 eur a mesačne 30 000 eur. - 30 000 eur na deň alebo 300 000 eur mesačne. 
CSOB - denný a týždenný limit podľa vášho výberu neobmedzený
VUB  - podľa vášho výberu podľa vášho výberu


Zvýšenie limitu online nie je možné všade


Banky sú stále opatrné, čo sa týka zmien v limitoch na platby. Keď potrebujete napríklad jednorázovo poslať vyššiu sumu ako je váš strop v ČSOB banke si ho cez internet nezvýšite. Banka to z bezpečnostných dôvodov nepovoľuje, a preto túto zmenu môžete urobiť iba na pobočke. Tam sa musíte plne identifikovať a všetky zmeny musíte aj podpísať.

Naopak v Tatra banke si viete zmeniť spôsob autorizácie platby a teda aj jej výšky aj online. Návšteva pobočky je potrebná len pre zadefinovanie bezlimitných platieb, ktoré však využívajú hlavne firmy.

Vo VÚB banke si pri bezpečnostných prvkoch ako sú SMS či Token nastavíte limit sami a online si ho môžete aj zvýšiť. Zvýšenie je možné len ak môžete zmenu potvrdiť iným bezpečnostným prvkom s dostatočným limitom. 

„Napríklad ak máte na SMS autorizácii limit 1000 eur a na mobilnom tokene 9000 eur, viete si na SMS zvýšiť limit až do výšky 9000 eur. Na mobilnom tokene si už limit zvýšiť cez internet banking nemôžete. Je to možné z bezpečnostných dôvodov len na pobočke,” vysvetľuje Radovan Ako manažér pre inovácie vo VÚB banke v našej poradni.
Foto: BANKY.sk