Študentské účty majú zľavy aj obmedzenia

Autor: Andrej Dorič
02.09.2013 (07:00)

Ak ste študent, môžete mať v banke účet so zľavou. Nie vždy sa však lacnejší účet oplatí. Zistite si, aké obmedzenia vás pri ňom čakajú.  
 
Pri výbere študentského účtu by ste mali zvažovať niekoľko kritérií. Dôležité pre študenta, ktorý má zvyčajne hlboko do vrecka, sú cena účtu a poplatky s ním spojené. 

Banky vám zvyčajne ponúknu zriadenie a vedenie účtu (nie všetky banky) bez poplatku, v rámci balíka potom máte neobmedzené platby debetnou kartou, niekoľko výberov z bankomatov, bezplatné zriadenie trvalých príkazov či internetbankingu. Vo VÚB banke máte v rámci Start konta bez poplatkov aj hotovostné vklady na účet.

„Ak študentovi na účet v priebehu mesiaca príde aspoň 100 eur a urobí aspoň 6 transakcií, získava navyše zadarmo poistenie, ktoré zahŕňa napríklad stratu alebo krádež dokladov či kľúčov,“ dodáva Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Pri otvorení účtu nebuďte prekvapený, ak vám svieti na obrazovke záporná suma. Ak si účet otvoríte bez vkladu čo i len eura, banky na ňom odrátajú minimálny zostatok čo je niekoľko eur. Napríklad vo VÚB banke je sú to 3 eurá. 

„Minimálny zostatok predstavuje rezervu na zaúčtovanie prípadných poplatkov súvisiacich s vedením účtu a chráni klienta pred skĺznutím do nepovoleného prečerpania. Táto suma je však stále na klientovom účte,” vysvetľuje hovorkyňa VÚB banky.

Neprehliadnite

Výbery z bankomatov sú často limitované


Pred výberom účtu si preverte aj dostupnosť bankomatov vytipovanej banky v okolí vašej školy, internátu či knižnice. Online banky sú síce lacné, ale nemajú vlastné bankomaty, preto ak často peniaze vyberáte v hotovosti nemusí sa vám to oplatiť. Naopak, kamenné banky majú bankomatov viac a navyše na poplatkoch za výber z bankomatu vlastnej banky môžete ušetriť. Ak študujete v zahraničí, preverte si aj to či vaša banka má nejaké zľavy na výbery z bankomatu za hranicami Slovenska. 

VÚB banka napríklad ponúka od 1. septembra pri Start konte pre študentov neobmedzený počet výberov z vlastných bankomatov, pričom doteraz bolo v cene konta iba 6 výberov. „Navyše všade v zahraničí majú zvýhodnený výber z bankomatu za 1,20 eur, pričom štandardný poplatok je v krajinách eurozóny 1,50 eur,” dodáva Walterová. 

Na porovnanie, UniCredit Bank má v balíku Young26 zabalených 10 výberov mesačne z vlastných bankomatov a bankomatov jej bankovej skupiny UniCredit v zahraničí. Za výbery navyše si priplatíte. Z jej vlastných bankomatov 20 centov a z cudzích až 1,30 eur. 

Porovnanie najbežnejších operácii na študentských účtoch

Banka cena účtu platba kartou výber z vlastného bankomatu extra služby
CSOB
študentský FUN účet
 
0/2,5 eur* neobmedzene neobmedzene povolené prečerpanie
až do výšky 600 eur
Sberbank
môjÚČETgo
 
0 eur neobmedzene neobmedzene v cene sú všetky vklady v hotovosti
OTP banka
READY konto<26
 
0 eur neobmedzene 1 odmena 0,5% z nákupov pre študentov do 18 rokov
Prima banka
Študentský účet
 
0/1,9 eur** neobmedzene neobmedzene odmenu za platby kartou vo výške 0,5% zo súčtu platieb
Slov. sporitelna
Osobný účet Študent
 
0 eur neobmedzene neobmedzene v cene balíka je aj SMS notifikácia nad 20 eur
Tatra banka
Tatra PersonalTB Academy
 
0 eur neobmedzene neobmedzene možnosť zriadiť si bezkontaktné mobilné platby (za poplatok) a SMS notifikácia v cene balíka 
UCB

Young Balík 26  
0 eur neobmedzene  10  50% zľavu na platobnú nálepku StickAir
VUB
Start konto  
0 eur neobmedzene neobmedzene poistenie krádeže dokladov, kľúčov, tašky, peňaženky a straty dokladov do výšky 100 eur

*bez poplatku pri dennom štúdiu 
**zľava je ak priemerný denný kreditný zostatok klienta na jeho účte je vyšší ako 1 000 eur


Online banking a karty


Internet banking a prístup k bankovým službám cez mobil by mal byť pre študenta tiež meradlom pre výber účtu. Keďže internet je už bežným študijným prostriedkom vysokoškoláci si v banke môžu zistiť, aké aplikácie sú pre nich vhodné a uľahčia im narábanie s účtom. Tiež si overte, či všetky operácie, ktoré sa chystáte robiť cez internet sú bezplatné, lebo to tak nemusí byť. Banky si niekedy účtujú poplatky aj za online transakcie. 

Pri výbere účtu si zistite, aké karty vám banka k nemu ponúkne a či sú bez poplatku. Jedna karta je už bežnou súčasťou študenského balíka, ale ak by ste chceli kariet viac skontrolujete si extra poplatky za dodatočné karty. 

Takisto nie každý druh karty je zadarmo v balíku. Unicredit Bank napríklad ponúka debetnú platobnú kartu Maestro v cene balíka, ale za debetky MasteCard a VISA si už musíte priplatiť. 
Táto banka vám k študentskému balíku ponúkne aj bezkontaktnú platobnú kartu vo forme nálepky tzv. StickAir s 50 % zľavou z poplatku.

Vek a forma štúdia


Pri výbere účtu zaváži aj váš vek či forma štúdia. Banky zvyčajne ponúkajú zvýhodnené študentské účty od 15 do 26 rokov. Takže ho môžu získať aj stredoškoláci, vysokoškoláci, ale aj doktorandi. ČSOB ponúka študentský FUN účet mladým od 15 do 28 rokov.

Banky zvyčajne chcú od vás doklad o štúdiu, ale niektoré viažu zľavnený účet iba na vek. Takto to robí UniCredit Bank, kde bezplatný balík služieb Young 26 je pre mladých od 15 do 26 rokov, pričom podmienkou nie je byť študentom. Rovnaký vekový rozptyl má aj VÚB banka pri Start konte. Študent má však poplatkové výhody pred neštudentom. Napríklad študent neplatí za vedenie účtu nič, neštudent platí 30 centov.

Niekedy zaváži aj to, či študujete denne alebo externe. Balík služieb od Tatra banky Academy je len pre študentov denného štúdia vo veku od 15 do 25 rokov. VÚB banka založí študentský účet aj externistovi, pokiaľ spĺňa vekovú hranicu. 
Zdroj: weby bánk, Foto: Ivan Sedlák