Banky lákajú študentov na zvýhodnené spotrebné úvery

Autor: Andrej Dorič
17.09.2013 (07:00)

Študent si môže náklady na štúdium kryť troma formami úverov. Najbežnejší a najlacnejší je spotrebný úver, drahšie je povolené prečerpanie a úver na kreditnej karte.
 
BANKY.sk zisťovali aké formy študentských pôžičiek banky na Slovensku poskytujú a aké majú výhody a nevýhody. Špeciálne spotrebné úvery pre vysokoškolákov ponúkajú v súčasnosti ČSOBOTP bankaSberbankSlovenská sporiteľňaUniCredit Bank a VÚB banka. Študentom však ponúkajú rôzne výhody aj iné banky.

Banky majú podobné podmienky na poskytnutie úveru čo sa týka veku a formy štúdia  Zvyčajne vám požičajú, až keď ste v druhom ročníku denného štúdia, i keď napríklad Sberbank zaúveruje aj prvákov. 

Ďalšou podmienkou je vek, ktorý sa zvyčajne kryje s rokmi strávenými na univerzite. Banky požičiavajú od 18 do 26 rokov, i keď Sberbank aj do 30 rokov, ak ste doktorandom a dokážete to potvrdením o štúdiu. Banky budú od vás žiadať aj potvrdenie o pravidelnom príjme. Ak ho nemáte, musíte mať spoludlžníka, ktorý taký príjem má, čo je zvyčajne rodič. V Sberbank musíte príjem dokladovať výpismi z účtu alebo výplatnými páskami za posledné 3 mesiace. 

Neprehliadnite

Výhody pôžičiek


Ak prejdete sitom podmienok, banky vám ponúknu úver za zvýhodnený úrok oproti bežným úrokom na spotrebákoch. Na druhej strane, niektoré banky majú aj limity na výšku úveru. UniCredit Bank ponúka študentský úver od 650 eur do výšky 10 000 eur s garantovanou úrokom vo výške 8,5 % ročne s možnosťou odkladu splátok istiny počas dĺžky obdobia štúdia. Sberbank ponúka úrokovú sadzbu 7,95% ročne. 

“Do 2 000 eur získajú mladí úver aj bez dokladovania príjmu rodičov, rodičia však pristupujú k záväzku a podpisujú spolu so študentom zmluvu o úvere,” dodáva Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. 

Sberbank limituje výšku študentského úveru od 1 000 eur až do 5 000 eur, z toho v jednom akademickom roku si môže požičať 1 000 eur. Splácať pôžičku môže maximálne 10 rokov. „Žiadateľ nemusí byť klientom banky, má možnosť predčasného splatenia aj mimoriadnych splátok, „ dodáva Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank.

Úroky na študenstkých úveroch

Banka ročný úrok od
OTP banka
otp ŠTUDENTSKÝ úver
 
7,90%
VUB
Flexipôžička pre študentov
7,90%
Sberbank
Úver vysokoškolákom
 
7,95%
 Slov. sporitelna
Spotrebný úver na Čokoľvek pre vysokoškolákov
 
8,50%
 UCB
Spotrebný úver pre vysokoškolákov
 
8,50%
CSOB
Úver pre študentov  
8,90%

Výhoda študentských úverov je aj v tom, že sú často bezúčelové (OTP banka ho ponúka ako účelový), takže nemusí dokladovať na čo ste peniaze z úveru použili. Môžete využiť pôžičku napríklad na úhradu nájomného,cestovného, školného či na knihy. 

Ďalšou výhodou tohto úveru je to, že niektoré banky ponúkajú študentovi možnosť odložiť si splátky istiny. Možné to je napríklad v UniCredit Bank. 

„Ak si odložite splátky istiny svojho úveru a splácať budete len úroky pri úvere vo výške 2 000 eur bude výška mesačnej splátky úroku len necelých 15 eur,“ informuje Ďuďáková. Po skončení štúdia môžete splácať úver anuitne ešte ďalších 5 rokov. Odklad splátok si treba zvážiť a prepočítať, keďže tak môžete úver preplatiť.


Výhody a nevýhody jednotlivých foriem študentských pôžičiek

Úver
+ získate vyššiu sumu naraz
+možnosť odložiť si splátky istiny.
- musíte mať vlastný pravidelný príjem alebo ručiteľa 
- administratívne náročnejšia žiadosť

Povolené prečerpanie
+ zvyčajne hodostanete už pri otvorení účtu 
+ niektoré banky ho ponúkajú bezúročne, ale len do menšej sumy 
- vyšší úrok ako pri úvere
- nižšia suma akú môžete získať pri úvere
- pozor na pokuty pri skĺznutí do nepovoleného prečerpania

Kreditná karta 
+ peniaze máte k dispozícii bezúročne 40 dni a viac
+ oplatí sa na časté používanie, lebo banky ponúkajú rôzne zľavy za aktivitu v podobe vernostných bodov či zliav na poplatkoch 
-ročný poplatok za držbu karty
- pri nesplatení 100% dlžnej sumy v bezúročnom období vás čaká vysoký úrok
 


Povolené prečerpanie a kreditka


Drahšie možnosti financovania štúdia sú povolené prečerpanie a úver na kreditnej karte. Povolenie ísť do mínusu banky odporúčajú využívať skôr na krátkodobé nevyhnuté výdavky. Pobyt v mínuse dlhšie obdobie sa nevypláca, lebo úroky sa na ňom pohybujú od 16 do 19% ročne. 

ČSOB ponúka pri spotrebnom úvere do sumy 150 eur využívanie prečerpania bezúročne.Študenti majú navyše možnosť požiadať o limit vo výške 300 eur, pri ktorom nie je potrebný ručiteľ či iné zabezpečenie. Ostatné oslovené banky bezúročné obdobie na povolenom prečerpaní pre študentov neposkytujú.

Kreditka by mala tiež slúžiť skôr na nečakané výdavky. UniCredit Bank ponúka pre študentov medzinárodnú platobnú kartu Visa Electron, ktorá má úverový rámec 300 eur mesačne. 

Pri kreditke platí, že musíte mať finančnú disciplínu a dodržiavať bezúročného obdobie, ktoré sa v bankách pohybujú od 40 do 50 dní. Ak disciplínu nemáte, radšej si cez kreditku nepožičiavajte. keďže úroky na nej sú tiež vysoké. Pohybujú sa od 12% až do 20%.

Navyše na to, aby ste dostali kreditku musíte mať pravidelný príjem alebo ručiteľa. 
Foto: Ivan Sedlák