Čo robiť keď nezvládate splácať hypotéku

Autor: Ľudovít Petržala
21.10.2013 (07:00)

Dlhodobá práceneschopnosť, strata zamestnania alebo iné situácie, ktoré človeka dostanú do ťaživej finančnej pozície sa odrážajú následne aj na jeho schopnosti splácať úver. Ako postupovať a na čo sa zamerať zisťovali BANKY.sk.  
 
Splácanie hypotéky je beh na dlhú trať a nejednému dlžníkovi sa môže stať, že počas niekoľkoročného obdobia aj „zakopne“. Či už strata práce, dlhodobá PN-ka alebo nečakané zvýšenie nákladov domácnosti sa odrazí aj na schopnosti splácať úvery, ktoré si človek zobral, keď sa mu darilo lepšie. V tejto situáciiplatí, že problém sa nesmie nezametať pod koberec.

„Dôležité je, aby zákazník ktorý vie, že môže mať problémy so splácaním neodkladal riešenie situácie na poslednú chvíľu, ale komunikoval s bankou. Aj banka má záujem takéto situácie riešiť k obojstrannej spokojnosti,“ zdôrazňuje promptnosť riešenia Matej Kubinec hovorca mBank.

Prvým krokom k úspešnému riešeniu problému so splácaním úveru je kontaktovať banku pred tým ako by hrozilo oneskorenie splátok. Následne banka ponúkne niekoľko možností riešenia:

  • Dočasné zníženie mesačnej splátky
  • Predĺženie splatnosti hypotéky (čím dôjde k zníženiu mesačnej splátky)
  • Odložiť splátky hypotéky na niekoľko mesiacov
  • Konsolidácia úverov (spojenie viacerých úverov zníži napríklad náklady spojené s ich vedením)


Samozrejme každé z týchto riešení má svoje výhody a nevýhody. Napríklad pri predĺžení splatnosti úveru sa vám síce zníži splátka, ale úver viac preplatíte na úrokoch. Pri odložení splátky ju budete musieť aj tak splatiť, čo vám môže spôsobiť problémy v budúcnosti. 

Naďa Urbanová, hovorkyňa Poštovej banky, pripomína, že mnohé z týchto riešení sú ušité na mieru klienta, tak aby bol schopný splácať aspoň časť úveru. Tiež dodáva, že dobré riešenie musí zohľadňovať potenciálnu situáciu a finančné možnosti klienta. Konečné riešenie sa potom hľadá ako dohoda medzi bankou a klientom.

Odporucame

Ako problémom predísť


Samozrejme najlepšie je snažiť sa takýmto situáciám vždy predísť a aj tu má klient na výber z viacerých možností. Podľa Štefana Frimmera, hovorcu Slovenskej sporiteľne, je najlepšie mať vybudovanú rezervu vo výške 3 - 6 mesačných splátok. Ale sú aj iné možnosti a to najmä poistenie životných rizík alebo úveru, kedy poisťovňa splatí zostatok istiny úveru.

Problémom so splácaním sa dá predísť aj rozumným nastavením výšky splátok, kedy by malo platiť zlaté pravidlo: „Odporúčaná maximálna mesačná splátka všetkých úverov - hypotekárneho, spotrebného aj kreditky je 40 % z príjmu vašej domácnosti,“ dodáva Frimmer.
Foto: Ivan Sedlák