Príjem zo zahraničia nie je prekážkou k hypotéke

Autor: Andrej Dorič
22.10.2013 (07:00)

Ak pracujete za hranicami Slovenska a chceli by ste hypotéku od banky na Slovensku, nie je to nemožné. Pripravte sa však na isté obmedzenia a viac papierovačiek. 
 
Pri žiadosti o úver na bývanie väčšina bánk na Slovensku bežne akceptuje príjmy zo zahraničia, ale len zo závislej činnosti teda zo zamestnaneckého pomeruVÚB banka nemá problém ak dokážete, že máte príjem z krajín EÚ, Švajčiarska, Nórska, Kanady, USA, Austrálie či Nového Zélandu. Teda prevažne z vyspelých krajín. Ak pracujete v Ázii či v Afrike, hypotéku môžete dostať tiež, ale s väčšími problémami.

„V špecifických prípadoch sa posudzuje príjem žiadateľa individuálne alebo na výnimku. Z doterajších skúseností môžeme konštatovať, že sme sa stretli s minimom prípadov, kde by išlo z pohľadu zamestnávateľa o tak exotickú krajinu, „vysvetľuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky a dodáva, že banka si príjem zo zahraničia poriadne overuje. Banka pritom nerobí rozdiel či ide o príjem za hranicami od slovenského či cudzieho zamestnávateľa.

Dokladovanie príjmu je podrobnejšie


Dokladovanie príjmu zo zahraničia je o niečo zložitejšie, ako zo Slovenska. "Keďže banka nemá nástroj na overenie príjmu zo závislej činnosti v zahraničí, ktorý by bol porovnateľný s databázou Sociálnej poisťovne, žiadateľ musí počítať s vyšším množstvom potrebných dokumentov, ktoré pri žiadosti predloží banke," vysvetľuje Ľubomíra Chmelová,hovorkyňa Sberbank.

VÚB banka vyžaduje:
  • potvrdenie o príjme zo závislej činnosti vydané zamestnávateľom – nemusí byť na tlačive banky, musí však obsahovať všetky údaje, ktoré obsahuje formulár banky, platnosť potvrdenia je 30 dní od jeho vydania.
  • výpisy z účtu, na ktorý je poukazovaný príjem - účet vedený v ktorejkoľvek banke za posledné 3 mesiace (akceptuje aj výpisy z internetbankingu)
  • pracovná zmluva - ak je v českom, nemeckom, anglickom alebo talianskom jazyku nie je potrebný úradný preklad, ak je v inom cudzom jazyku je potrebný úradný preklad
  • pracovné povolenie – len v prípade, že je v príslušnej krajine potrebné.
Ostatné banky majú podobné podmienky, líšia sa len v lehotách preukazovania príjmu. Niektoré finančné domy ako Sberbank žiadajú dokázať príjem za polroka dozadu, iné vyžadujú, aby zamestnanecký pomer trval aspoň rok. Väčšina bánk tiež vyžaduje pri žiadosti o úver na bývanie, aby ste mali aj trvalý pobyt na Slovensku. 

Ak v zahraničí podnikáte, s dokazovaním príjmu to budete mať ešte ťažšie a hypotéku možno ani nedostanete. VÚB banka príjem z podnikania zo zahraničia neakceptuje a výnimku robí iba pri zdravotných sestrách či opatrovateľkách v Rakúsku. Tie musia banke predložiť zmluvu s agentúrou alebo obcou, výpisy z účtu za posledné tri mesiace a niekedy aj daňové priznanie či živnostenský list.

Sberbank akceptujeme aj špecifické príjmy z podnikania v zahraničí, kde je podmienkou predloženie daňového priznania podaného  na Slovensku, 


Neprehliadnite

Dom v zahraničí skôr na spotrebák


Ak by ste si chceli za zarobené peniaze v zahraničí kúpiť bývanie mimo Slovenska, opäť vám to banky na Slovensku umožnia. Neodporúčajú však na takú nehnuteľnosť klasickú hypotéku, ale skôr účelové spotrebné úvery na bývanie, hoci pri oboch musíte založiť nehnuteľnosť na Slovensku (napríklad rodičovský dom) a nie kupovaný dom či byt za hranicami. 

Banky túto podmienku vysvetľujú tým, že by sa im ťažko riešil prípadný predaj bytu pri nesplácaní za hranicami

„Financovanie kúpy nehnuteľnosti v zahraničí je možné cez bezúčelovú flexihyhotéku alebo cez americkú hypotéku a klient zakladá nehnuteľnosť na území Slovenska,“ vysvetľuje Walterová.

Čo sa týka dokladov, žiadateľ musí predložiť banke podobné doklady o príjme a o nehnuteľnosti ako pri inom úvere na bývanie. Banky vyžadujú potvrdenia o príjme a doklady k nehnuteľnosti ako znalecký posudok a list vlastníctva.
Foto: BANKY.sk