Hypotéku treba splácať aj po smrti dlžníka

Autor: Andrej Dorič
31.10.2013 (07:00)

Ak zomrie dlžník a na krku má ešte nesplatenú hypotéku, banky budú chcieť svoje peniaze späť od dedičov.  
 
Zbaviť sa dlhov na bývanie sa nedá ani po smrti. Banka ich nevymaže, ale bude naháňať dedičov, ak nejakí sú alebo predá založenú nehnuteľnosť.

Po smrti dlžníka banka v prvom rade zisťuje či bol úver na bývanie poistený pre prípad smrti a či mal dlžník aj spoludlžníka.Ak bol úver poistený alebo je tam spoludlžník, banka má situáciu ľahkú. Buď dostane peniaze od poisťovne alebo od spoludlžníka.

Úroky treba platiť aj počas dedičského konania


Banky neberú veľmi ohľady na pozostalých a neprerušia na čas úročenie úveru, ak je pri hypotéke aj spoludlžník. Ten má povinnosť úver splácať, a preto zvyčajne banka účtuje riadne úroky a aj úroky z omeškania aj počas dedičského konania.

Iná situácie nastane vtedy, Ak bol dlžník na úvere iba sám. Banky vtedy môžu znížiť úrok alebo ho na čas zastavia, ale stratené peniaze budú pýtať od potenciálnych dedičov.

„V prípade ak sa banka dozvie o úmrtí klienta, ktorý bol jediným dlžníkom, zníži úrokovú sadzbu na úvere na 1% ročne. Touto úrokovou sadzbou sa úver úročí až do vyplatenia alebo prevzatia dlhu,“ vysvetľuje Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank. 

VÚB banka v prípade jedného dlžníka, po jeho úmrtí úročenie úveru pozastaví až do ukončenia dedičského konania. Na druhej strane Slovenská sporiteľňa vám aj počas dedičského konania úver bude naďalej úročiť.

Po ukončení dedičského konania dedič, ktorý zdedí dlh, bude musieť splatiť aj úroky a splátky. V Sberbanke je dedič povinný uhradiť celý dlh ku dňu úmrtia plus 1% úroky až do vyplatenia.

Ak by sa dedičské konanie ťahalo niekoľko mesiacov či rokov, banka o svoje peniaze nepríde. Navyše banka pravidelne monitoruje priebeh dedičského konania. “Ak nemá relevantné informácie, overuje telefonicky alebo písomne na súde alebo u príslušného notára aktuálny stav dedičského konania,“ vysvetľuje Chmelová. 

Neprehliadnite

Dohoda o pristúpení k záväzku


Príbuzní však môžu byť proaktívni a ešte pred začatím dedičského konania môžu podpísať s bankou dohodu o dobrovoľnom pristúpení k záväzku, čo nie je to isté ako prevzatie dlhu.

Je potrebné uvedomiť si rozdiel medzi pristúpením k záväzku a prevzatím dlhu. Prípadné prevzatie dlhu banka rieši až po právoplatnom osvedčení o dedičstve. Nevie totiž predpokladať výsledok dedičského konania,“ vysvetľuje Chmelová. 

Výsledkom dedičského konania môže byť aj to, že dedič bude iná osoba než tá, ktorá by dlh prevzala ešte pred dedičským konaním. To, že sa príbuzní dohodnú s bankou na dobrovoľnom splácaní hypotéky, sa však deje v ojedinelých prípadoch, tvrdí hovorkyňa Sberbank.

Ako sa zbaviť dlhu po príbuznom


Zbaviť sa povinnosti splácať hypotéku môžete tak, že po príbuznom odmietnete dedičstvo a teda aj dlh. Pozor si dávajte na to, že dedič môže odmietnuť iba celé dedičstvo, a nie iba časť dedičstva. Tak môžete prísť aj o prípadné aktíva zosnulého ako napríklad úspory v banke či zbierku známok. 

Ak by ste ako dedič odmietli splácať zdedenú hypotéku, banka si peniaze môže vymáhať na súde. V rozhodnutí o dedičstve môže byť aj dohoda dedičov s bankou o prenechaní majetku zosnulého na úhradu dlhov, ale iba v prípade, ak bude hodnota dlhov vyššia ako hodnota majetku. 

Ak úver nesplácate, banka môže pristúpiť k výkonu záložného práva na dom či byt a dať ho do exekučného konania. 
Foto: Ivan Sedlák