Pri rušení účtu si dajte pozor na poplatok za jeho vysporiadanie

Autor: Andrej Dorič
12.11.2013 (07:00)

Hoci banky si za zrušenie účtu, ktorý máte dlhšie ako rok nemôžu pýtať poplatok, zaplatiť za odchod môžete, ale na inom poplatku.  
 
Na BANKY.sk sa obrátil čitateľ a bývalý klient Slovenskej sporiteľne, ktorý platil poplatok pri zrušení účtu napriek tomu, že mu pracovník na pobočke povedal, že zrušenie je bezplatné. To považoval za nekorektné. 

Poplatok, ktorý napokon platil za odchod z banky bol 1,2 eur, ktorý čo sa zhoduje s poplatkom vo cenníku banky pod názvom „poplatok za vysporiadanie účtu“. Aký je rozdiel medzi zrušením a vysporiadaním účtu? 

Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne, nám potvrdil, že zrušenie účtu je skutočne bez poplatku, a vysporiadanie je posledná transakcia na účte, ktorou banka prevedie klientov zostatok na iný účet. Za to si vypýta spomínaných 1,2 eur.

Tomu poplatku sa môžete vyhnúť napríklad tak, že prevediete celý zostatok na účte internet bankingom na iný účet a na starom necháte 0 eur. Musíte si však dávať pozor, aby ste na účte nemali ešte nejaké nevyplatené záväzky a nedostali sa tak do mínusu, ak by vám ich banka zaúčtovala.

Zisťovali sme tiež či má pracovník banky povinnosť upozorniť klienta o tomto skrytom poplatku. Frimmer ho však za skrytý nepovažuje, keďže je verejne dostupný v sadzobníku poplatkov.

„Zamestnanci našej banky v pobočkovej sieti transparentne komunikujú klientom poplatky, ktoré súvisia s našimi produktmi,“ dodáva.

Odporucame

Pozor na rušenie trvalých príkazov


Pri rušení účtu by ste si mali dávať pozor aj na poplatky, ktoré si banky účtujú za zrušenie trvalých príkazov na pobočke, ale aj online.

V Slovenskej sporiteľni napríklad za online zrušenie trvalých príkazov zaplatíte 50 centov a na pobočke banky je vás to bude stáť 1 euro. Keď máte príkazov viac môžu sa poplatky vyšplhať na peknú sumu.

Niektoré banky si účtujú pri zatváraní účtu aj poplatok za vrátenie platobnej karty. Robí to napríklad Tatra banka, ktorá si za to účtuje 5 eur za zrušenie karty,ktorá je mladšia ako jeden rok. 

Iné banky si ešte okrem poplatku za zrušenie účtu naúčtujú aj zrušenie internetbankingu. Tak to robíUniCredit bank,ktorá vám zaúčtuje 3,30 eur.  Slovenskej sporiteľňa vracia alikvotný poplatok za kartu, ak ste si za ňu zaplatili.
Foto: Ivan Sedlák