Ako refinancovať nevýhodne spotrebné úvery

Autor: Andrej Dorič
19.11.2013 (07:00)

Veľa úverov znamená nielen veľa splátok, ale aj veľa dodatočných nákladov. Pri ich znižovaní konajte s rozvahou. Založiť nehnuteľnosť kvôli spotrebným veciam je nebezpečné. 
 
Na BANKY.sk sa obrátil náš čitateľ, ktorý by potreboval prefinancovať nevýhodné úvery v dosť vysokej sume 30 000 eur v bankách aj nebankových subjektoch. Jeho čistý príjem aj s manželkou okolo 1000 eur,ale jeho mesačné splátky úverov sa šplhajú až do výšky skoro 600 eur. Navyše má štyri deti a raz meškal s úhradou splátky 4 dni, a preto má záznam v úverovom registri. Na druhej strane k dobru má,že nie je zaťažený hypotékou.

Aj keď s takým nelichotivým profilom má malú šancu na refinancovanie jeho úverov, opýtali sme sa bánk aký úver by ste mu poradili si zobrať, aby mal nižšie splátky prípadne do akej výšky by mu vedeli požičať.

Bezúčelová hypotéka ako možnosť


Sberbank by mu požičať nevedela aktuálne neumožňuje refinancovať úvery z nebankových spoločností. „Keďže klient zároveň meškal so splátkou úveru, odporučili by sme mu individuálne rokovania s jeho vlastnou bankou, v ktorej má vedený bežný účet,“ dáva Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank.

Ak by mal klient len úvery od bánk, Sberbanka by mu ponúklarefinančný spotrebný  úver zabezpečený nehnuteľnosťou. " Klient si tak môže cez jeden úver refinancovať aj tzv. "malé" spotrebné úvery, vyplatíme mu pôvodnú kreditnú kartu alebo povolené prečerpanie," dodáva Chmelová.

Na rozdiel od Sberbank, v OTP banke si môžete refinancovať aj úvery z vybraných nebankových a lízingových spoločností refinančným úverom, kde musíte založiť nehnuteľnosť. Banka dokonca sľubuje aj bezplatnú kontrolu nevýhodných pôžičiek od iných bánk.

Podobné riešenie ponúka pre nášho čitateľa VÚB banka v podobe refinančnej Flexihypotéky, ktorá je bezúčelová, takže by si s ňou mohol splatiť všetky nevýhodné úvery. Tú by si mohol zobrať aj vo výške 30 000 eur, s úrokom 3,59% ročne pri troj alebo päťročnej fixácii. Úver by splácal 11 rokov mesačne po 275,43 eur. Takže by mu splátky klesli viac ako o polovicu. Musel by však rátať s poplatkom za poskytnutie úveru vo výške 240 eur. 

Banka počítala s tým, že jeho nehnuteľnosť má hodnotu okolo 80 000 eur, chodila by mu výplata na jej účet a mal by k úveru aj poistenie domu či bytu. 

“Jednorazové 4-dňové omeškanie so splátkou v histórii splácania by na poskytnutie úveru nemalo vplyv,” tvrdí Alena Walterová.

Nevýhoda pre klienta by bola v tom, že by musel kvôli tomuto bezúčelovému úveru založiť svoju nehnuteľnosť. Ak by nevládal splácať ani tento úver, mohol by prísť o strechu nad hlavou.

Ako postupovať pri refinancovaní úverov

  • Dať si urobiť kalkuláciu v banke či sa vám to oplatí najmä z pohľadu zníženia splátky
  • Získať potvrdenia o zostatkoch starých úverov
  • Zistiť si či banka nemá limity na počet úverov, ktoré potrebujete refinancovať
  • Zistite si aj horné limity na nový spotrebný úver
  • Požiadať o úver a doniesť všetky potrebné doklady
  • Dať si pozor na prílišné predĺženie úveru, lebo ho preplatíte
Výhody refinancovania
  • Výhodnejšia úroková sadzba
  • Menej poplatkov
  • Možnosť získania vyššej pôžičky

Pozor na poplatky pri refinancovaní


Pri refinancovaní úveru by ste si mali dať pozor aj na náklady a poplatky, ktoré by vás čakali pri splatení starých úverov. 

Poplatky za predčasné splatenie si už banky síce nemôžu účtovať, ale len pri úveroch do 10 000 tisíc eur. Ak by ste v niektorých bankách chceli splatiť úver nad 10 tisíc eur zaplatíte poplatky vo výške 0,5% ak je úver menej ako rok pred koncom splatnosti a 1% ak musíte úver splácať viac ako rok.

Poplatky na vedenie úverového účty vám už tiež banky nemôžu vyrubiť, ale za to majú poplatky za poskytnutie úveru či za zmeny na úverovej zmluve. Tie prvé sa podľa výšky úveru pohybujú od desiatok po niekoľko stoviek eur. Tie druhé sú v desiatkach eur.

Oplatí sa aj sledovať akcie bánk, ktoré pri refinancovaní úverov ponúkajú rôzne zľavy z poplatkov či žiadajú menej papierových dokladov o príjme či zakladanej nehnuteľnosti. 

Odporucame
Foto: BANKY.sk