Splácanie pôžičky môže strašiť aj po rozvode

Autor: Andrej Dorič
23.12.2013 (09:30)

Pri úvere, o ktorý sa delia manželia, banky zaujíma len to, kto je schopný ho ďalej splácať.  
 
Keď sa manželstvo blíži ku koncu mali by partneri vyriešiť aj svoje spoločné dlhy. Z pohľadu bánk je jedno kto bude úver z manželstva splácať. Dôležité pre nich je iba to, aby bol solventný a platil načas.

Prvý prípad, ktorý môže po rozvode nastať je najjednoduchší. Úver si zobral manžel alebo manželka ešte pred svadbou a preto je zodpovedný sa jeho splácanie sám, keďže pôžička nevošla do bezpodielového vlastníctva.

„Vždy je dôležité, kto uzatvoril úverovú zmluvu s bankou ako dlžník. Ak ju uzatvoril manžel sám, je z úverovej zmluvy zaviazaný iba manžel a uzatvorenie manželstva alebo jeho rozvod, nemá na záväzok manžela žiadny vplyv,“ vysvetľuje Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. 

Zložitejší prípad nastane vtedy, ak majú riešiť splácanie úveru obaja manželia, ktorí sa nevedia dohodnúť kto ho bude splácať po rozvode.

„Pokiaľ nie je možná dohoda, väčšinou rozhodne súd,“ informuje Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky. 

Banka má nárok na zaplatenie úveru od ktoréhokoľvek z manželov, a preto si počká na výsledok súdu adlh bude vymáhať od zodpovedného dlžníka alebo od oboch. 

Dôležité je, že ústna dohoda exmanželov o splácaní úveru banku nezaujíma. „Pokiaľ sú na úverovej zmluve zaviazaní obaja manželia, je akákoľvek dohoda o tom, kto bude splácať úver, bez ďalšieho súhlasu banky, voči banke irelevantná,“ dodáva Frimmer.

Neprehliadnite

Súdne rozhodnutie má váhu


Ak sa manželia dohodnú na súde, banka môže, ale nemusí jedného z nich vypustiť z úverového vzťahu. Rozhodne sa podľa bonity teda schopnosti splácať úver.

„Je možné požiadať banku o vypustenie osoby z úverového vzťahu, schválenie takejto zmeny je pravdepodobné najmä, ak bude nahradená inou osobou s porovnateľnou bonitou,“ dodáva Masárová z Tatra banky.

Ak nový dlžník nespĺňa bankou požadované podmienky, tá môže rozhodnúť, že ďalšieho dlžníka z úveru nevypustí.

Dlhy splaťte predčasne, ak sa dá


Banky preto radia úvery si vysporiadať pred rozvodom alebo sa na súde dohodnúť kto ich bude ďalej splácať. Vyhnete sa tak problémom. Bežne sa stane, že banka žiadať od exmanželky splácanie úveru, hoci tá sa s manželom dohodla, že ho má splácať on. Lenže keď to nemá na papieri nič jej nepomôže.

„Splácanie je možné požadovať od obidvoch manželov bez ohľadu na ich bilaterálnu dohodu, z tohto pohľadu má väčšiu váhu skôr právoplatné súdne rozhodnutie, ktoré prisudzuje úver len jednému z manželov,“ vysvetľuje Masárová.

Ak exmanželka musí splácať úver, aj keď sa dohodla s exmanželom inak a úver splatí, má právo uplatniť si vrátenie zaplatených peňazí na úver od manžela. Ale tiež by musela mať o dohode nejaké potvrdenie.
Foto: Ivan Sedlák