Aké doklady budete potrebovať pri žiadosti o hypotéku

Autor: Andrej Dorič
21.02.2014 (07:00)

Ak sa rozhodnete pre hypotéku v konkrétnej banke, pripravte sa na to, že vás čaká niekoľko papierovačiek.  
 
Banky sa v prvom rade budú pýtať na váš príjem, prípadne aj príjem vášho spoludlžníka či ručiteľa.

Ak ste zamestnanec, situáciu máte ľahšiu, pretože banky si overia váš príjem u Sociálnej poisťovne alebo budú od vás chcieť potvrdenia o príjme od vášho zamestnávateľa. 

„Štandardne nás zaujíma aj výška príjmu žiadateľa, no ľudia, ktorí pracujú ako zamestnanci, nám potvrdenie nemusia nosiť, keďže si ho vieme overiť aj v sociálnej poisťovni,“ vysvetľuje Ján Ondráš, vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne v poradni BANKY.sk.

Keď podnikáte, ste živnostník či pracujete na autorskú zmluvu banka od vás bude vyžadovať daňové priznanie za posledný rok potvrdené daňovým úradom. Zaujíma ich najmä daňový základ za minulý rok. Pred požiadaním o hypotéku si preto radšej neznižujete umelo príjem, aby ste prešli mali príjem vyšší.

Doklady pri žiadosti o hypotéku

  • potvrdenie o príjme 
  • kúpnu zmluvu alebo aspoň jej návrh
  • znalecký posudok 
  • doklad o poistení kupovanej nehnuteľnosti
  • dva doklady totožnosti 

Kedy netreba doklad o príjme


Banky zvyčajne nevyžadujú dokladovanie príjmu pri prefinancovaní hypotéky, ale aj vtedy musíte splniť nejaké podmienky.

„V prípade, ak bude vaša nová splátka nižšia ako pôvodná, tak vám vieme poskytnúť nový úver na bývanie aj bez dokladu o príjme. Bez dokladu o príjme sa zaobídete aj v prípade bezproblémovej histórii splácania starého úveru v prípade refinancovania,“ informuje Ondráš.

Banke vašu úverovú históriu môžete dokázať výpisom z bankového registra. Za ten zaplatíte v skrátenom konaní do 5 dní 14 eur a v bežnom termíne do mesiaca iba 4 eura. Banky si však vašu kreditnú minulosť vedia overiť aj sami, pretože do registra majú prístup.

"Nedokladovať príjem je možné aj pri iných účeloch po splnení určitých rizikových podmienok," dodáva Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Odporucame

Znalecký posudok a kúpna zmluva


Do banky budete musieť doniesť aj kúpnu zmluvu alebo aspoň jej návrh, a znalecký posudok ku kupovanej nehnuteľnosti, ktorú chcete založiť. Banky vám vedia znalca zabezpečiť, ale buďte pripravený, že jeho služby stoja aj vyše 100 eur. 

Pokiaľ si prenášate hypotéku niektorým bankám stačí aj váš pôvodný znalecký posudok, ale nesmie byť veľmi starý. V Slovenskej sporiteľni nesmie byť posudok starší ako 3 roky. 

Banky pri úvere budú chcieť aj doklad o poistení kupovanej nehnuteľnosti a niektoré aj poistenie úveru či životné poistenie vinkulované v ich prospech. Toto zvyčajne vyžadujú pri vysokom úvere, ktorý je pre nich rizikový.  Ak si nehnuteľnosť poistíte v poisťovni s ktorou spolupracuje banka, môžete ušetriť a dostať výhodnejší úrok. 

Samozrejme banky budú od vás žiadať aj dva doklady totožnosti ako je občiansky preukaz alebo vodičák.

Dĺžka schvaľovania hypotéky záleží aj na tom ako rýchlo a kompletne viete dodať banke všetky doklady.Banka vie v súčasnosti schváliť úver už do niekoľkých dní, ale keď papiere chýbajú môže sa proces naťahovať aj niekoľko týždňov.
Foto: Ivan Sedlák