Ako sa vyznať v symboloch pri SEPA platbách

Autor: Ľudovít Petržala
24.02.2014 (07:00)

Prechod na SEPA priniesla klientom zrýchlenie spracovania platieb, ale aj zmätok pri používaní nových formátov účtu a rôznych symbolov.  
 
Po spustení SEPA platieb na Slovensku začiatkom tohto mesiaca boli klienti bánk zavalení informáciami a hlavne novými pojmami a skratkami, medzi ktorými sa laik ťažko orientuje. BANKY.sk vám prinášajú prehľad najbežnejších skratiek a rád ako sa v spleti noviniek vyznať.

SEPA (Single Euro Payments Area) predstavuje jednotnú oblasť platieb v eurách. (Patrí tam 33 a ich zoznam si pozrite tu). Ide o projekt, ktorého cieľom je zjednotenie pravidiel a štandardov pri realizácii bezhotovostných platieb. Zjednodušene povedané ide o faktické zrušenie hraníc pre realizáciu bezhotovostných platieb v mene euro. 
 

Kde nájdete IBAN


Bankové účty majú po novom jeden formát, ktorý obsahuje IBAN, číslo ktoré slúži na identifikovanie účtu aidentifikátor banky BIC (Bank Identifier Code) tiež nazývaný aj SWIFT kód. Ten sa používa iba v prípade platieb mimo Slovenska na určenie príjemcovej banky.

Vaše číslo účtu vo formáte IBAN vám automaticky pridelí vaša banka. Informáciu o IBAN-e nájdete v hlavičke každého výpisu z vášho bežného účtu. Overiť IBAN číslo si môžete aj cez IBAN kalkulačky na stránkach jednotlivých bánk alebo aj na webe Národnej banky Slovenska.

Na výpise je rovnako možné nájsť aj swiftový kód banky tzv. BIC kód. 

Katarína Kellenbergerová, riaditeľka platobného styku Slovenskej sporiteľne informuje, že počas prechodného obdobia do 31. januára 2016 môžu fyzické osoby pri úhradách naďalej zadávať starý formát čísla účtov (tvar BBAN + štvormiestny kód banky) a banka ich sama premení na nový formát.

Neprehliadnite

Staré symboly vám banky premenia


Okrem IBAN-u SEPA ešte priniesla ďalšie nové políčko a to referenciu platiteľa-UMR (Unique Mandate Reference). Tieto údaje by ste mali nájsť na povolení, ktoré vám dá inkasant. 

„Referencia platby nahrádza doteraz používané platobné variabilné a konštantné symboly ako (VS/SS/KS). Klient tak vyplní buď referenciu platby alebo platobné symboly, a tie systém automaticky transformuje do referencie platby,“ vysvetľuje Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.
Foto: Ivan Sedlák