Aké poplatky vás čakajú pri vybavovaní hypotéky

Autor: Andrej Dorič
03.03.2014 (07:00)

Okrem papierovačiek vás pri vybavovaní hypotéky čaká aj niekoľko poplatkov, ktorým sa zvyčajne nevyhnete.  
 
Ak vám banka schváli váš úver môžete sa radovať, ale pripravte sa aj na ďalšie poplatky spojené s poskytnutím a čerpaním úveru, ale aj odmeny pre znalca či kolky na kataster.

Poplatok len za spracovanie úveru, je v bankách dosť vysoký, pretože sa môže podľa výšky úveru vyšplhať až na niekoľko stoviek eur. V Poštovej banke je to napríklad 0,75 % zo sumy úveru, maximálne však do výšky 1 000 eur. V OTP banke a ČSOB za poskytnutie hypotéky zaplatíte až 0,80% zo sumy poskytnutého úveru.

Našťastie tento poplatok zvyčajne nemusíte platiť naraz pri poskytnutí úveru. Banky vám ho radi rozpočítajú do schválenej výšky úveru a rozložia vám ho do mesačných splátok.

ZUNO-byvanie-rekl-pasik

Navyše finančné domy často v rámci sezónnych akcií lákajú klientov na odpustenie tohto poplatku. V rámci jarnej akcie odpúšťa tento poplatok napríklad VÚB banka, ČSOB či Oberbank.

„Pri refinancovaní úverov z inej banky ponúkame možnosť interného ocenenia nehnuteľnosti bez poplatku, a teda klient ušetrí aj na znaleckom posudku,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.
Všetky bankové akcie aj podmienky na zľavy na hypotéky si môžete pozrieť tu.

Neprehliadnite

Výdavky na znalca


Ďalší častý poplatok, ktorý banky príliš nepropagujú, ale vyžadujú, je za ohodnotenie vašej nehnuteľnosti znalcom. Banka potrebuje vedieť reálnu trhovú hodnotu vášho vyhliadnutého bytu či domu. Tá sa môže líšiť od kúpnej sumy. Tento poplatok sa zvyčajne pohybuje od 100 do 300 eur a jeho výška sa odvíja od hodnoty nehnuteľnosti. Teda čím je dom drahší aj poplatok bude vyšší.

S výberom znalca, ktorý vám ohodnotí byt či dom vám tiež banka môže pomôcť. Poštová banka napríklad odporúča znalcov, s ktorými už spolupracovala. „Klient tak má väčšiu istotu, že jeho posudok bude banka akceptovať bez výhrad,“ dodáva Naďa Urbanová, hovorkyňa Poštovej banky. Z uvedeného je zrejmé, že banka nemusí akceptovať posudok každého znalca alebo kvázi znalca. Preto jeho výberu venujte čas a pozornosť.

Nezabudnite si po ohodnotení od banky vypýtať kópiu znaleckého posudku, pretože sa vám v budúcnosti môže zísť. Najmä v prípade, keď budete hypotéku sťahovať do inej banky.

„Klient sa na počte kópií posudku môže dohodnúť s odhadcom. Štandardne je súčasťou posudku aj jeho elektronická verzia,“ informuje Urbanová.

Katastrálne poplatky


Po schválení hypotéky vás čakajú aj poplatky na katastri za vklad nehnuteľnosti a prípadne aj poplatky za overenie podpisov. Papierovačky spojené s katastrom za vás môže vybaviť aj váš realitný maklér alebo o to môžete požiadať aj banku. Budete im však musieť vystaviť plnú moc a zaplatiť poplatky u notára či na matrike za overenie podpisov. U notára zaplatíte za jedno overenie 2,39 eur a na matrike iba 1,50 eura.

Nie všetky banky vám pri vybavovačkách pomôžu úplne. „Naši predajcovia klientovi ochotne vysvetlia všetky postupy a termíny, ktoré sú pre neho záväzné. Návštevu katastra ako aj úhradu poplatkov rieši klient sám,“ dodáva Urbanová z Poštovej banky.

Ak banke donesiete návrh na vklad do katastra a list vlastníctva s plombou, banka si ho overí cez internet a uvoľní vám peniaze na úver.

Poplatky na katastri
  • Návrh na vklad do katastra - 66 eur
  • Zrýchlený vklad - 265,50 eur
  • List vlastníctva - 8 eur
  • Kópia z katastrálnej mapy - 8 eur

Výdavky na čerpanie úveru


Napokon banky vám môžu účtovať aj poplatky za čerpanie úveru. Zvyčajne túto činnosť spoplatňujú vtedy, ak úver čerpáte na viac krát, napríklad pri stavbe či rekonštrukcii domu. Poplatky za druhé a ďalšie čerpanie hypotéky sa pohybujú okolo 20 eur až 50 eur.
Foto: Ivan Sedlák