So zlatom sa neoplatí špekulovať, je to dlhodobá investícia

Autor: Jozef Ryník
12.03.2014 (07:00)

Investícia do zlata je ochrana pred infláciou, nízkymi úrokmi a menovou expanziou, tvrdí Lukáš Trebula, hlavný investičný stratég hedžového fondu Slovak Hedge Fund a konateľ poradenskej spoločnosti CPM Associates.  
 
Podľa niektorých ekonómov je zlato ako uchovávateľ hodnôt prežitok z minulosti. Tento kov nie je podľa nich až tak výnimočný, aby mal takú hodnotu, akú má. Skúste vysvetliť, prečo je zlato vo svete stále žiadané ako „safe haven“, teda bezpečný prístav investorov? 
Áno, je pravda, že mnohí ekonómovia to tak vidia. Dokonca aj sám Warren Buffet to jasne prehlásil. Domnievam sa, že je tomu iba preto, že nedostatočne chápu nenápadný, avšak enormný význam zlata vo finančnom systéme. Dôkazom je fakt, že zlato je stále medzinárodne žiadané a predstavuje ročne 20 triliardový trh. A to nielen zo strany drobných investorov, ale najmä zo strany sofistikovaných hráčov s veľmi dobrým prehľadom, ktorými sú centrálne banky. Zlato predstavuje niečo ako základy domu. Tie sú dôležité iba v časoch zemetrasenia, zosuvu pôdy alebo silných dažďov. Ak sa hlbšie zamyslíte nad použiteľnosťou zlata, tak má naozaj význam iba v krajných situáciách. Význam zlata sa dá najlepšie prirovnať k významu jadrových zbraní. De facto sa nemôžu použiť, ale aj tak každá krajina, ktorá chce mať silu, bezpečnosť a samostatnosť, chce mať jadrové zbrane. Preto aj centrálne banky rozvíjajúcich sa krajín masívne nakupujú zlato. Je nepoužiteľné a iba je niekde skladované a strážené ako jadrové hlavice. Ale dáva Vám istoty a základy finančného systému. 

ZUNO-byvanie-rekl-pasik

Prečo je zlato považované aj za udržiavateľa hodnoty?

Cena zlata narástla 3000% rast za 40 rokov. Oveľa väčší význam nadobúda najmä v prípade, že začne zlyhávať finančný systém. Ten, ako vieme, zlyháva pravidelne už tisícročia. Zlato však nemá ako zlyhať. Nevynáša síce úrok, ale udržuje kúpnu silu a to dokázalo počas viac ako 5000 ročnej histórie svojho použitia v úlohe platidla. Zlato predstavuje totiž skutočné peniaze. Euro, dolár či libra sú iba meny.

Ak som malý investor, ktorý nemá desiatky tisíc eur na investovanie, môžem si nakúpiť aj zlato?
Je možné investovať aj v menších sumách po 50-100 eurových čiastkach. Rovnako ako akcie vo fondoch aj zlato sa dá nakupovať v malých čiastkach a pravidelne sporiť. Či už priamo fyzicky, alebo vo forme certifikátov a fondov. Najmenší fyzický objem, ktorý je možné kúpiť za 40 eur je 1 gramová tehlička. Takéto malé váhy sú nadhodnotené voči trhovej cene, a tým predražené a je lepšie nasporiť väčšiu sumu a kúpiť si väčší kus. Optimálne objemy na nákup pre bežných investorov sa pohybujú okolo jednej unce teda 31 gramov, a teda 1 000 eurách. Pri objeme 1kg už viete kúpiť zlato za cenu ako na burze.

Neprehliadnite Ako investícia do žltého kovu prebieha? Môže si potenciálny investor nakúpiť zlato sám alebo je to lepšie urobiť cez sprostredkovateľa? 
Pri menších nákupoch zlata je vhodné použiť dôveryhodného, overeného, ale hlavne lacného sprostredkovateľa. Pri nákupoch je potrebné vedieť, za akú maržu voči aktuálnej cene na trhu kupujete, aby ste veľa nepreplatili. Trh so zlatom je nízko maržový biznis, a preto je dôležité si dať pozor, za akú cenu kupujete. Zlato je komodita, kde čistota, a teda aj kvalita produktu je exaktná. Podobne ako nakupovanie produktov cez internet, snažíte sa kúpiť ten istý produkt čo najlacnejšie. Pri zlate však nemusíte riešiť pozáručný servis, prípadne výmenu. Zlato môžete späť odpredať komukoľvek.

Ako zistím serióznosť obchodníka, musí mať nejakú licenciu?
Obchodovanie so zlatom nepodlieha špeciálnemu licencovaniu. Je to voľná živnosť, čiže zlato môže kupovať a predávať každá obchodná spoločnosť. Serióznosť môžete overiť buď cez recenzie alebo cez referencie od ľudí, čo ho cez niekoho nakupovali. Je nutné si dávať pozor na sprostredkovateľov, ktorí ho predávajú cez MLM (multi level marketing) sieť, nakoľko sa tam cena značne predražuje. Taktiež je vhodné nakupovať radšej produkty renomovaných mincovní, kde máte istotu, a tým aj jednoduchšiu možnosť na spätný odkup.

Oplatí sa investovať do zlata cez banku alebo cez nebankový subjekt?
Do zlata by som odporúčal investovať za čo najnižšiu cenu a iba ak ho máte fyzicky pod kontrolou. Zmysel zlata je najmä v jeho fyzickej držbe nie v jeho uložení v trezore nejakej banky. Zlato sa kupuje pre účel najmä ak sa niečo stane. Málokto vie, že v USA v 1933 prezident F.D. Roosevelt skonfiškoval ľuďom všetko zlato a držba zlata sa stala pre občanov USA ilegálnou až do 70. rokov. Situácia s konfiškáciou hodnôt sa opakuje tisícročia. Či sú to pozemky, domy, zlato, peniaze na účtoch alebo iné aktíva, vlády pristúpia ku znárodňovaniu, ak je ekonomická situácia neúnosná alebo sa radikálne zmení režim. Zlato má však na rozdiel od iných aktív jednu významnú výhodu- štát ho nemá ako zdaniť. Vie zdaniť nehnuteľnosti, zdaňuje výnosy z úrokov ako aj samotnú hotovosť na účtoch cez neustálu infláciu. Zlato sa však nedá zdaniť nakoľko jeho držba nie je registrovaná. Ako jediný kov je celosvetovo oslobodený od DPH, čo výrazne zvýhodňuje jeho investičný význam oproti iným kovom.

Akú formu zlata si môžem kúpiť? Je to fyzické zlato vo forme tehličiek, mincí či prsteňov alebo iba nejaký certifikát?
Áno, zlato sa dá kúpiť v najrozličnejších formách. Odporúčam nejakú zlatú strednú cestu -všeobecne akceptované mince renomovaných mincovní s čo najmenšou maržou voči aktuálnej cene. Väčšinou sa investor vie zmestiť do 5% nad trhovú cenu, a to aj pri sumách pod 1000 eur.

Vysvetlite, čo si má investor predstaviť pod papierovým zlatom a future kontraktoch?
Papierové zlato alebo future kontrakt je zmluva, na základe ktorej Vám zlato dodajú v príslušnom objeme. Problém s papierovým zlatom je však taký, že teoreticky môže dôjsť k defaultu čo znamená, že prísľuby nebudú splnené. Je to vysoko nepravdepodobné, ale môže sa to stať, ak by majitelia kontraktov požiadali všetci naraz o dodávku svojho zlata. Je to podobné situácii, kedy vkladatelia všetci naraz chcú vybrať svoje úspory z bánk. Tie vie centrálna banka doplniť ak by bolo treba a požičať ich bankám, kým sa situácia ukľudní, ale masívne požiadavky na dodávky zlata sa nedajú dotlačiť alebo poslať cez internet. 

Aké poplatky sú spojené s investovaním do zlata?
Záleží od sprostredkovateľa. Je niekoľko neserióznych firiem, ktoré namotivujú ľudí na zlato a potom im ho predajú s extrémnou maržou. Každý by mal vedieť, že ak kupuje zlato za viac ako 10% nad trhovú cenu, je to pre neho nezmysel. Preto je niekedy lepšie si to kúpiť sám a presne si zistiť, koľko zlata kupujete za akú cenu a aká je aktuálna trhová cena. Pri objemoch nad 1000 eur sa dá kúpiť zlato vo forme mincí razených viedenskou mincovňou za 5% nad trhovú cenu. 

Môžem do zlata investovať aj online?
Áno. Ale neodporúčal by som to. Alato má zmysel vo svojej fyzickej forme.

Je zlato likvidné a ako ho môžem rýchlo predať?
Zlato je veľmi dobre likvidné ak je v štandardizovanej forme, napríklad 1 uncové zlate mince. Jeho cena kolíše, a preto podlieha volatilite. Každý obchodník ma svoju predajnú a výkupnú cenu. Rozdiel obyčajne nie je väčší ako 10%. Pre dlhodobého investora, akým by mal byť každý, to však nehrá rolu. Zlato síce stúplo cez 3000% za 40 rokov, ale malo aj obdobia, kedy skoro 20 rokov len stálo. So zlatom sa neoplatí špekulovať, ale dlhodobo je zárukou uchovania hodnoty peňazí.

Je vôbec zlato dobrá investícia, ak chcem rýchly zisk?
Nie. Nič nie je dobrá investícia, ak chce niekto rýchly zisk. To sa volá špekulácia a vtedy zohrávajú rolu krátkodobé trendy. Trendy sú momentálne neutrálne. Strednodobý trend je dolu, krátkodobý trend je hore. Dlhodobé trendy v zlate a striebre sú stále orientované na rast. Dlhodobú cenu zlata totiž určuje skutočná menová inflácia, ponuka, dopyt a náklady na ťažbu. 

Koľko percent z mojich investícii by ste odporúčali dať do zlata?
Lepšie ako pomer voči celkovým investíciám je vhodné si položiť otázku, koľko hotovosti alebo rezervy máte záujem dlhodobo držať. Dlhodobá hotovosť, ktorá nie je určená na spotrebu v blízkej budúcnosti alebo prípadne použitá na vykrytie krátkodobých potrieb by mala byť uložená v zlate, keď reálne úrokové miery na vkladoch sú pod 2% a vždy, keď sú reálne úroky záporné. Zámerne spomínam reálne, nakoľko vždy je nutné zohľadňovať faktor inflácie, ktorý znehodnocuje menu. Zlato je ochrana pred infláciou a menovou expanziou. Ak sú reálne úroky nízke, historicky zlato vždy dosahovalo významné rasty ako ochrana voči klesajúcej hodnote meny. 

(Druhú časť rozhovoru o vývoji ceny zlata a porovnaní s bitcoinom si môžete prečítať v najbližších dňoch)

Foto: BANKY.sk