Ako zvládnuť refinancovanie spotrebných úverov (1.časť)

Autor: Andrej Dorič
23.04.2014 (17:30)

Pri zlučovaní alebo refinancovaní spotrebiteľského úveru si dajte pozor na podmienky jeho schválenia.  
 
Banky lovia klientov nielen medzi nezadlženými ľuďmi, ale aj u konkurencie. Klientov so starými dlhmi lákajú na nižšie úroky, vyššiu sumu pôžičky a minimum poplatkov.

Proces prenosu spotrebiteľského úveru do inej banky sa nazýva refinancovanie úveru. Ak si prenesiete a zlúčite v novej banke viac úverov ide o konsolidáciu či optimalizáciu úverov. Cieľ týchto procesov je vždy jasný - úspory na nákladoch za úver.

ZUNO-byvanie-rekl-pasik

Pri rozhodovaní o refinancovaní úveru si v prvom rade rozmyslite, čo chcete dosiahnuť. Základne motívy sú:

  1. Znížiť si mesačné splátky
  2. Ušetriť na poplatkoch na viacerých starých úveroch
  3. Sprehľadniť si financie
  4. Dostať vyšší úver
  5. Prípadne kombinácia týchto motívov

Čo sa dá refinancovať


Banky umožňujú refinancovať zvyčajne starý spotrebný úver, dlh na kreditnej karte či na povolenom prečerpaní. Niektoré vám prefinancujú aj úvery z nebankoviek.

Online banka Zuno vám refinancuje úver, ktorý splácate minimálne tri mesiace a na jej webe si môžete overiť, či spĺňate základné podmienky na refinancovanie. Na stránke je aj zoznam bankových a nebankových spoločností, odkiaľ si môžete preniesť svoj starý úver do Zuno. Dozviete sa napríklad, že nie je možné spotrebným úverom refinancovať hypotéku, úver zo stavebného sporenia alebo lízing.

V OTP banke si môžete refinancovať aj úvery z vybraných nebankových a lízingových spoločností refinančným úverom, bez založenia nehnuteľnosti. 

Banky majú aj obmedzené počty úverov, ktoré sú ochotné refinancovať. V Zuno je strop 10 úverov.

Odporucame

Skúmanie príjmu


Základnou podmienkou, ktorú banky pri refinancovaní zisťujú je vaša bonita a či ste neboli v omeškaní so splátkami na starých úveroch. Ak nemáte dostatočný príjem a ste zavalení starými dlhmi, nový úver zrejme nedostanete.

Pokiaľ ste v minulosti meškali so splátkou len niekoľko dní, nemusí to byť prekážkou pri schválení nového úveru. „Negatívny dopad na posúdenie by však malo dlhodobé nesplácanie či omeškanie splátok,“ vysvetľuje Mária Kecsöová, hovorkyňa Zuno.

Refinancovanie je potrebné riešiť skôr ako dlžník prestane splácať a stane sa z neho neplatič,“ radí Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank tvrdí, že refinančný spotrebný úver je ideálnym riešením pre tých ľudí, ktorí chcú platiť menej za svoje dlhy no nechcú založiť nehnuteľnosť.

Váš príjem si banky overia cez Sociálnu poisťovňu, ak ste zamestnanec. Vtedy nemusíte predkladať potvrdenie o príjme. Ak máte príjmy z podnikania, banky budú chcieť vaše daňové priznanie za posledné zdaňovacie obdobie a výpisov z účtu za niekoľko mesiacov dozadu.

Klient musí mať aktívnu živnosť, v čase posudzovania žiadosti, nesmie byť živnosť pozastavená, alebo zaniknutá,“ upozorňuje Chmelová.

Vo VÚB banke dokladujú príjem len klienti - podnikatelia alebo tí s príjmom v zahraničí.

Refinančný úver je často účelový


Tiež si dajte pozor na to, či nie sú peniaze z refinančného úveru účelovo viazané. Napríklad Refinančný úver od Sberbank je účelovo viazaný na splatenie starších dlhov, ale môžete si ho navýšiť až o 20% z aktuálnej sumy starých dlhov, a tú čerpať bezúčelovo.

Ak napríklad na starých dlhoch chcete vyplatiť 10 000 eur, môžete si Refinančný úver vziať až do výšky 12 000 eur a 2 000 eur vám prevedieme priamo na váš bežný účet,“ vysvetľuje Chmelová.

(O tom aké ďalšie doklady musíte banke pri refinancovaní predložiť a aké poplatky vás pritom čakajú si prečítate v ďalšom článku.)
Foto: BANKY.sk