Ako si správne vybrať investičný produkt

Autor: Andrej Dorič
26.05.2014 (10:00)

Pri výbere kam investujete svoje voľné peniaze zvažujte najmä výnos, riziko a časový horizont. 
 
Pred začatím investovania by ste mali zvážiť či peniaze, ktoré chcete znásobovať sú vaše voľné prostriedky, ktoré nepotrebujete na bežný život. Investovanie je predsa len riziková záležitosť a mali by ste mať rezervu pre prípad, že by vám obchod nevyšiel.

Ak máte voľné peniaze, a chceli by ste zarobiť rýchlo, veľa a pri najmenšom riziku, mali by ste vedieť, že taká investičná príležitosť sa hľadá ťažko.

„Výber investičného riešenia najčastejšie zohľadňuje hľadanie kompromisu medzi troma hlavnými parametrami ako sú výnos, riziko a časový horizont,“ vysvetľuje Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.

Pri investovaní by ste mali vedieť, že vyššie riziko prináša aj vyšší výnos. Ak chcete svoju investíciu chrániť a eliminovať riziko, váš výnos bude nižší.

„Okrem samotnej výšky investície je dôležité poznať averziu klienta voči riziku, jeho výnosové očakávania, nároky na likviditu a dĺžku investičného horizontu,“informuje Katarína Sásiková, riaditeľka privátneho bankovníctva J&T banky v našej poradni.

Neprehliadnite

Likvidita a benefity


Výhodou investovania cez banku je jeho dostupnosť. V Tatra banke môžete jednorázovo investovať už od 150 eur.

Masárová tiež radí dávať si pozor aj na dostupnosť investovaných prostriedkov (likviditu) počas trvania investície. Hoci investovanie je zvyčajne dlhodobejší proces mali by ste si zabezpečiť flexibilný prístup k svojim peniazom a vyhnúť sa sankčným poplatkom za predčasné vycúvanie z investovania.

Pri investovaní sa pýtajte banky aj na benefity, ktoré ako investor môžete získať na iných bankových produktoch. Napokon banky odporúčajú, že pri rozhodovaní a výbere investičných riešení sa môžete poradiť s finančným poradcom alebo svojim osobným bankárom.

„Úlohou privátneho bankára je zvoliť také riešenie, ktoré bude zodpovedať jeho očakávaniam a prinesie maximalizáciu výnosu pri minimalizácii rizika,“ dodáva Sásiková.

Pravidlá obozretného investovania

  • Investujete len voľné peniaze, ktoré aktuálne nepotrebujete
  • Zvažujte výnos, riziko a časový horizont
  • Vyberte si investičný produkt a prípadne konzultujte s poradcom
  • Pýtajte sa na dostupnosť investovaných prostriedkov
  • Pýtajte sa banky aj na benefity spojené s investovaním
  • Zisťujte aj poplatky spojené s investovaním

Kde zarobíte viac


Ak máte sklon k riziku a chcete vyšší výnos, Sásiková odporúča investovať do akcií, ETF fondov (fondy obchodované na burze), prípadne hedgeových fondov alebo private equity s malým podielom hotovosti či dlhopisov. 

„Trh prináša rôzne možnosti rizikových investícií, napríklad aktuálne dianie na Ukrajine vytvára pre investorov priestor na nákup menových párov a komodít,“ dodáva.

Hovorkyňa Tatra banky radí odvážnym investorom skúsiť zmiešané a akciové podielové fondy s vyšším výnosovým potenciálom. Alternatívou môžu byť aj realitné investície alebo podielové fondy, pri ktorých je výnos z prenájmu nehnuteľností spravidla indexovaný o vývoj inflácie v čase. Napokon aj investovanie na akciových trhoch dokáže v dlhodobom priniesť zhodnotenie nad úrovňou inflácie. 

Banky radia investíciu diverzifikovať teda rozložiť do viacerých produktov a zvýšiť si tak šancu na úspech a nevsádzať len na jednu kartu.

Napokon sa nezabudnite pýtať aj na poplatky spojené s investovaním. O tých budeme písať v ďalšom článku.
Foto: Ivan Sedlák