Ako ušetriť pri platení za dovolenku do zahraničia

Autor: Andrej Dorič
30.06.2014 (15:45)

Ak chcete zaplatiť zálohu za dovolenku, dávajte si pozor na zahraničný bankový prevod, ktorý je drahší, ale dá sa na ňom ušetriť.  

Chystáte sa na dovolenku do Talianska alebo do Turecka a potrebujete zaplatiť zálohu 200 eur za ubytovanie? Aké poplatky vás pri prevode čakajú a ako sa dá na prevode ušetriť? BANKY.sk vám ponúkajú základné pravidlá ako sa v poplatkoch za zahraničný prevod vyznať.

V prvom rade poplatok za cezhraničnú platbu závisí od krajiny, kde peniaze posielate. Keď je vaša dovolenková destinácia členom Európskej Únie (EU) alebo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), platíte eurom a nepomýlite sa vo vyplňaní smerových kódov (IBAN, SWIFT/BIC), bude prevod stáť iba niekoľko centov alebo bude bez poplatkov v rámci niektorých balíkov.

Zuno pasik ucet1

V prípade zasielania platieb do Talianska je najlepšie použiť formulár SEPA platby. Keďže Taliansko je v eurozóne a v EÚ, všetky talianske banky by mali tento typ platby podporovať. Klient pri tomto type platby neplatí žiadne poplatky,“ informuje Lukáš Tomis, hovorca online banky Zuno

V rámci krajín SEPA v Poštovej banky cez internetbanking zaplatíte poplatok za prevod 15 centov. Na pobočke je poplatok za prevodný príkaz je 1  euro. 

"Dôležité je, aby v prevodnom príkaze správne uviedol číslo účtu v tvare IBAN, názov príjemcu, BIC kód banky príjemcu a sumu v EUR, ktorú chce poslať," dodáva Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

V prípade Turecka, ktoré nie je ani členom eurozóny ani EÚ, vás prevod vyjde drahšie pretože zálohu musíte poslať ako štandardnú zahraničnú platbu.

MS 2014 so stávkami zadarmo až do 500 €!

Platba do Turecka je spoplatnená ako cezhraničná platba, t.j. výška poplatku závisí od sumy prevodu,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Banky si účtujú zvyčajne nejaké percento zo zasielanej sumy.

Poštová banka si za prevod sumy cez internetbanking mimo krajín SEPA, teda aj do Turecka, bude účtovať poplatok vo výške 6,64  eur.  Na pobočke banky je poplatok až 8,30 eur.

Pozor na prevodové kódy bánk


Prekvapiť vás môže situácia, keď pošlete zálohu na ubytovanie, ale tá nepríde celá príjemcovi. Niečo si z prevádzanej sumy strhne banka prijímateľa alebo korešpondečná banka.  Dávajte si pozor, ktorý poplatkový kód použijete.

Neprehliadnite Poplatky závisia aj od prevodových kódov bánk, ktoré sú tri: 

1. BEN znamená, že všetky poplatky hradí príjemca, vy teda neplatíte nič 
2. SHA znamená, že vy ako zadávateľ platíte poplatky svojej banky a prijímateľ svojej 
3. OUR zase všetky poplatky hradí odosielateľ, teda vy 

V rámci eurozóny odporúčajú banky zasielať SEPA platbu, ktorá musí mať vždy platobnú inštrukciu SHA.

V prípade SEPA platby v rámci EÚ, ale do krajiny, ktorá nemá euro ako lokálnu menu (napríklad Maďarsko) si prijímajúce banky väčšinou účtujú poplatky na svojej strane. Odporúčame, aby si túto skutočnosť a ich výšku klient preveril u prijímajúcej banky – napríklad formou kontroly na webe prijímajúcej banky v cenníku poskytovaných služieb a produktov,“ radí Tomis.

Ďuďáková odporúča, že v prípade štandardnej cezhraničnej úhrady v inej mene ako v eurách do krajín mimo EHP je potrebné zadať poplatkovú inštrukciu vo formáte OUR, čo znamená, že všetky poplatky za zrealizovanú platbu znáša príkazca.

Ak sa pomýlite, platba sa vám vráti naspäť, ale za túto operáciu vám banka bude účtovať ďalšie poplatky. V UniCredit si za zmenu platobnej inštrukcie na základe žiadosti príjemcu platby účtuje až 16,60 eura. 

Na pobočke je prevod drahší


Ak si nie ste istí aký prevodový kód zadať na internete, môžete zájsť na pobočku, kde vám zahraničný prevod pomôže vyplniť pracovník banky. Za prevod na pobočke však zaplatíte viac ako cez internet.

V UniCredit pri elektronickom prevode v rámci EÚ a Eurozóny v mene euro, a poplatkovou inštrukciou SHA zaplatíte 10 centov. Za zrealizovanie takéhoto papierového prevodného príkazu na pobočke si banka účtuje 1 euro. Platba v cudzej mene je drahšia, až 0,5% zo sumy prevodu minimálne 10 eur a maximálne 100 eur. Za prevod 200 eur do Turecka by ste teda zaplatili 10 eur.

Na poplatkoch ušetríte aj vtedy, ak má príjemca banku v rovnakej bankovej skupine v akej je vaša banka. UniCredit bank si za poslanie peňazí do sesterskej banky účtuje na pobočke 0,4% zo sumy prevodu min. 5 eur a max. 50 eur. Cez internet je 0,3% zo sumy prevodu min. 5 eur a max. 33 eur.

Preto sa oplatí spýtať hoteliéra či iného ubytovateľa či nemá banku, ktorá je sesterská s vašou.

Ako ušetriť na poplatkoch za platbu za dovolenku

  • Pri platbách do štátov eurozóny platiť v eurách ako SEPA platbu
  • Zadávajte účet príjemcu vo formáte IBAN vždy, keď je to možné
  • Vyberte si správne prevodné kódy 
  • Overte si správnosť bankového spojenia príjemcu, ale aj dôveryhodnosť ubytovateľa
  • Zistite si najlacnejšie možnosti prevodu do banky príjemcu. Pýtajte sa ubytovateľa či nemá banku v rovnakej bankovej skupine ako vaša
  • Zadávajte prevodné príkazy do zahraničia online 
  • Všímajte si popis jednotlivých kolónok a tiež informácií, ktoré tieto kolónky obsahujú 
  • Kvôli nižším poplatkom a vyššej rýchlosti plaťte cez internet kartou
  • Platobný príkaz zadávajte pár dní predtým, ako ho chceme realizovať

Karta alebo klasický prevod?


Cez internet môžete platiť za ubytovanie nielen klasickým zahraničným prevodom, ale aj kartou. Je to lacnejšie aj rýchlejšie.

Pokiaľ daný hotel umožňuje platbu kartou online, je pre klienta výhodnejšie použiť tento spôsob platby.Platba kartou cez internet je bez poplatkov. Je to najrýchlejší spôsob platby. Výška transakcie sa online autorizuje bankou a obchodník okamžite vie, či daná platba prešla,“ dodáva Tomis. 

Ďuďáková tiež pripomína, že ak zaplatíte za ubytovanie kreditnou kartou a služba vám nebude poskytnutá, máte nárok využiť reklamáciu za neposkytnutie služby. 

V prípade SEPA platieb cez internet trvá prevod z účtu odosielateľa na účet príjemcu zo dňa na deň maximálne 2 pracovné dni. Pokiaľ ide o štandardnú zahraničnú platbu, tu prevod trvá o niečo dlhšie. Môže ísť o 3 a viac dni, záleží od spracovania korešpondenčnou bankou.

Pri platbe kartou cez internet sa však neľakajte, keď vám platba síce odíde, ale v internetbankingu vám čiastka aj po niekoľkých dňoch svieti v stave rezervované položky. Platby totiž fungujú tak, že banka v okamihu realizácie platby iba rezervuje prostriedky na vašom účte, ale neodpíše ich hneď a čaká na príjemcu, kedy platbu príjme. 

V praxi to znamená, že klient ich už nemá reálne k dispozícii, avšak tieto rezervované prostriedky sa stále účtujú kreditným úrokom,“ vysvetľuje Ďuďáková.
Foto: BANKY.sk