Pri používaní internet bankingu treba byť opatrný

Autor: Andrej Dorič
15.07.2014 (07:00)

Internetoví piráti sú čoraz vynaliezavejší v love na vaše heslá a peniaze. Aké sú základné pravidlá obozretnosti pri online bankingu?  
 
Banky svojich klientov chránia pred nebezpečnými internetovými pirátmi zvyčajne kombináciou autentifikačných čísel (PID, PIN) a bezpečnostných prvkov ako sú GRID karta, SMS notifikácia na mobil alebo elektronický token či čítačka platobnej karty. Hoci ich používanie ide na úrok užívateľského komfortu oplatia sa. (podrobnejšie o nich budeme písať v jednom z budúcich článkov)

Ďalšou formou ochrany je šifrované spojenie medzi vami a bankou kde adresa v prehliadači začína https:// a nie http://, ktoré si viete jednoducho overiť,“ informuje Andrej Čársky, šéf oddelenia vývoja produktov a elektronického bankovníctva online banky Zuno.
.
term-vklady

K svojej ochrane môžete prispieť aj vy ak dodržiavate základné pravidlá obozretnosti pri práci s internetbankingom.

V prvom rade by ste mali používať silné a komplexné heslo, aby nebolo ľahko uhádnuteľné alebo odpozorovateľné inou osobou. O heslách sme písali minule v tomto článku.

Ďalej by ste si mali zabezpečiť kvalitný antivírusový program, ktorý budete pravidelne obnovovať. Túto investíciu netreba podceňovať, lebo internetoví piráti či vírusy nikdy nespia a môžu si vyhliadnuť práve váš počítač na neočakávaný útok.

Používať dnes počítač bez antivirového programu sa rovná hazardovaniu. Počítačový vírus môže zhromažďovať osobné informácie (čísla bankových účtov, prihlasovacie údaje k nim, e-maily, dokumenty) uložené v počítači a následne ich posiela autorovi vírusu, najčastejšie za účelom zisku,“ radí Peter Dufek, špecialista informačnej bezpečnosti Sberbank Slovensko. 

Odporucame

Pozor na bankovanie v internetovej kaviarni


Bankoví odborníci tiež neodporúčajú používať online banking v neoverenej verejnej WiFi sieti napríklad v internetovej kaviarni či v obchodnom dome. Možnosť, že sa do nej niekto nepovolaný nabúra a ukradne vám heslo či PIN je väčšia ako doma. 

Aj v kaviarni treba dodržiavať isté pravidlá, aby ste sa vyhli problémom.

V prvom rade, pri prihlasovaní do online bankingu z verejných miest, sa musíte vždy po ukončení práce odhlásiť. Tiež odporúčame zavrieť prehliadač alebo ho reštartovať, ak chcete v prehliadaní webu pokračovať,“ dodáva Čársky.

Ako sa brániť internetovým pirátom

  • Zabezpečte si svoj domáci počítač ťažkým heslom
  • Kúpte si kvalitný antivírusový program a pravidelne si ho aktualizujte
  • Nepoužívajte online banking v neoverenej verejnej WiFi sieti
  • Po použití online bankingu z verejných miest, sa musíte vždy po ukončení práce odhlásiť
  • Zavrite si prehliadač alebo ho reštartujte, ak chcete v prehliadaní webu pokračovať
  • Neposielajte nikomu mailom svoje heslá k internetbankingu
  • Neprezrádzajte svoje prístupové údaje nikomu cez telefón

Riziko je pri používaní verejných WiFi sietí väčšie aj preto, lebo nie je možné ovplyvniť spôsob šifrovania prenosu dát. Navyše pri práci na cudzom "kaviarenskom" počítači môže dôjsť k odchytávaniu zadávaných informácií. (o rôzných formách lovenia hesiel sa dočítate v pripravovanom článku)

„Ak pracujete na počítači vo vlastníctve užívateľa kaviarne, neexistuje garancia, že v takom PC nie je skrytý vírus, napríklad typu Trójskeho koňa, ktorý dokáže odchytávať aj stlačené klávesy,“ varuje Dufek. 
Preto bankoví špecialisti radia nikdy na cudzích počítačoch nezadávajte čísla platobných kariet, alebo prihlasovacie údaje do internet bankingu.
Foto: BANKY.sk