Limity na online platby sú flexibilné, ale nie všade

Autor: Andrej Dorič
04.08.2014 (07:00)

Pri internet bankingu máte na výber rôzne druhy limitov na platby kvôli bezpečnosti. 
 
Väčšina bánk na Slovensku stanovila výšku limitu na prevádzané sumy cez internet banking v závislosti od typu autorizačného zariadenia. Platí pravidlo, že čím bezpečnejšia autorizácia tým väčší limit môžete mať.

Limity máme stanovené pre každý kanál, prostredníctvom ktorého je možné zadávať príkaz na úhradu.V prípade online bankingu je výška limitu 30 000 eur. Klient si môže nastaviť jednorazový aj denný limit, nielen pre internet banking, ale aj pre mobile banking či platbu cez kontaktné centrum,“ informuje Lukáš Tomis, hovorca online banky Zuno.
 

ČSOB majú klienti štandardne nastavený denný maximálny limit vo výške 10 000 eur a týždenný maximálny limit na úrovni 17 000 eur. 

Odporucame

Výška limitov záleží aj na forme autorizácie platby


Maximálne limity sa dajú vo všetkých bankách zmeniť, ale nie všade je to možné aj online. 

Úprava závisí od toho, akým zariadením platby autorizujete – napríklad SMS kľúčom alebo elektronickým tokenom,“ dodáva Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB. 

Aj Tatra banka obmedzuje prevody cez internet podľa formy ochrany. Pri žiadnej autorizácii platieb vám povolí previesť denne 3 000 eur a mesačne 30 000 eur. 

Zmena limitov


Keď potrebujete jednorázovo poslať vyššiu sumu cez internet, môžete si limit kedykoľvek zmeniť, ale nie všade je to online, pretože banky sú stále opatrné.

V Zuno môžete túto zmenu vykonať kedy chcete a koľkokrát chce. Za zmenu si táto online banka nič neúčtuje.

V ČSOB banke si váš prevodový strop cez internet nezvýšite. Banka to z bezpečnostných dôvodov nepovoľuje, a preto túto zmenu môžete urobiť iba na pobočke. 

Maximálny limit sa dá zmeniť len v pobočke, zmena je realizovaná bez poplatku. Pre službu ČSOB SmartBanking sa maximálny limit zmeniť nedá,“ informuje Eliášová. 

Naopak v Tatra banke si viete zmeniť spôsob autorizácie platby a teda aj jej výšky aj online. 
 
 
Foto: BANKY.sk