V banke si cez internet či mobil zriadite aj účet

Autor: Andrej Dorič
05.08.2014 (14:00)

Internet a mobil banking dnes už umožňujú nielen online platby,ale mnoho iných služieb. Banky.sk zisťovali čo všetko sa dá robiť bez navštívenia pobočky banky. 
 
Cez internet alebo mobil banking v súčasnosti môžete už robiť skoro všetky operácie ako na pobočkeod zadávania platobných príkazov cez zmeny na účte či žiadostí o novú platobnú kartu a úver až po zriadenie si termínovaného vkladu. To neplatí rovnako pre všetky banky. 

Online banky sú v operáciách cez internet odvážnejšie, ale tie kamenné im šliapu na päty. Opatrné sú iba pri otváraní účtu či pri poskytovaní úveru, kde vás chcú vidieť osobne. Online banky sú aj pri týchto operáciách flexibilnejšie.

dobry-ucet

Cez online banking môžete požiadať o pôžičku, refinancovanie, či zriadiť si účet, sporenie alebo vklad, vysvetľuje Lukáš Tomis, hovorca online banky Zuno.

V tejto internetovej banke si účet môžete založiť aj cez mobile banking. Stačí, ak si priamo telefónom odfotít svoj občiansky preukaz. 

V Zuno si cez mobilné aplikácie môžete:
  • zriadiť účet
  • zadávať domáce platby
  • skenovať faktúry a zloženky
  • vyhľadávať bankomaty
  • získate informácie o jednotlivých produktoch
  • prehľad platieb
  • nastaviť si limit na kartách
  • zablokovať kartu
Jej konkurentka mBank ponúka cez online banking okrem bežných platieb aj správu financií a rozpočty. Tohtoročnou novinkou v rámci nového internet bankingu je aj história transakcií s funkciou „Live search“ či platby cez Facebook a mobil, ktoré môžu byť konkurenciou služby Viamo od Tatra banky a VÚB banky.

Slovenskej sporiteľni môžete okrem štandardného platobného styku využiť internetbanking aj na kúpu bankových produktov a služieb vrátane cestovného poistenia do zahraničia.

Okrem toho poskytujeme ešte funkcionalitu e-Dokumentov, v rámci ktorej môžu byť klientovi priamo do internetbankingu zasielané výpisy a faktúry od vybraných spoločností,“ dodáva Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Porovnať všetky bankové mobilné aplikácie si môžete tu

Pri mobilnom bankingu vám Slovenská sporiteľňa okrem štandardných funkcionalít ponúka aj možnosť pohľadu na svoje účty cez „časovú os“ alebo podľa „skupín“ príjemcov, čo vám sprehľadňuje výdavky počas vybraného obdobia. 

Zmyslom mobilných aplikácií pre nás nie je presun transakcií z bežného internetbankingu do smartfónov. Tie prinášajú alternatívnu možnosť pre rýchly a prehľadný prístup klientov k svojmu účtu, možnosť prezrieť aktuálne informácie o pohyboch na účte a poskytujú pohodlie vykonať platbu kedykoľvek a kdekoľvek,“ vysvetľuje Frimmer.

Odporucame

Otvoriť účet online sa dá iba niekde


V online banke Zuno si účet založíte aj bez návštevy pobočky. Funguje to tak, že na internete vyplníte krátku online žiadosť. 

Klient podpisuje svoju žiadosť sms kódom. Následne ho kontaktuje kuriér a prinesie mu zmluvu. Potom stačí zaslať platbu z inej banky napríklad 1 cent, odfotiť a nahrať občiansky preukaz, vodičský preukaz alebo pas a výpis z banky,“ vysvetľuje postup pri založení účtu Lukáš Tomis, hovorca Zuno. 

Kamenné banky sú pri zakladaní účtu striktnejšie a chcú vidieť klienta naživo v pobočke. Slovenská sporiteľňa ponúka záujemcom o účet možnosť si všetko potrebné k jeho založeniu vybaviť cez internet. Napokon aj tam musíte navštíviť jej pobočku, ale už len kvôli podpísaniu zmluvy.

Online pôžičky


Banky.sk zaujímalo aj to či vám banka požičia peniaze bez toho, aby vás videla osobne. V Zuno po založení účtu online môžete cez internet bankingu požiadať aj o spotrebný úver na čokoľvek od 500 do 20 000 eur. Cez internet je možné aj nahrať všetky dokumenty, ktoré od vás banka vyžaduje.

Po podpísaní zmluvy má klient peniaze takmer okamžite. Celý tento proces - od vybavenie pôžičky až po doručenie zmluvy je v Zuno navyše zadarmo,“ dodáva Tomis. 

mBank vám dá pôžičku online iba v prípade, že u nej máte založený účet. Zmluvu môžete tiež potvrdiť a podpísať SMSkou. Ak účet nemáte, budete musieť ísť do banky.

Požiadať online o nový spotrebný úver alebo o povolené prečerpanie môžete aj v Slovenskej sporiteľni. Aj iné banky na Slovensku (Tatra banka, VÚB banka)  ponúkajú predschválený úver priamo v internetbankingu kde môžete vidiež aj výšku predschválej pôžičky. 
Foto: BANKY.sk