Posielanie peňazí cez mobilné aplikácie a Facebook rastie

Autor: Andrej Dorič
22.08.2014 (15:30)

Prevod peňazí v nižších sumách bez zdĺhavého vypisovania čísla účtu či ochranných kódov cez mobil alebo cez sociálne siete využíva stále viac zákazníkov.  
 
Minulý rok zaviedli Tatra banka a VÚB banka novú mobilnú aplikáciu Viamo, cez ktorú môžete posielať peniaze z mobilu na mobil bez zadávania účtu. Tento rok sa k ním pridala online banka mBank, ktorá umožňuje klientom posielať peniaze cez svoj facebookovský účet. BANKY.sk zisťovali, ako sa tieto služby uchytili medzi ich zákazníkmi.

V Tatra banke má za viac ako rok skúseností s Viamo aplikáciou okolo 60 tisíc aktívnych používateľov. Týždenne banke pribudne asi 700 nových používateľov.

dobra-pozicka

Počet transakcií sa priemerne pohybuje okolo 25 000 mesačne
od začiatku tohto roku do konca júla. Priemerne si jej klienti pošlú medzi sebou 435 000 eur za mesiac a priemerná suma je 17 eur, ale neustále sa zvyšuje. Za rok sa poslalo viac ako 4 miliónov eur.

Služba je veľmi jednoduchá, takže technické či používateľské problémy sa tu nevyskytujú. Aktívnym používateľom pôvodne nestačil 50 eurový limit, preto bol zvýšený na 150 eur,“ informuje Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.

Cez Viamo môžete posielať v Tatra banke sumy už od jedného centu do 150 eur a pre príjem peňazí nie sú limity. Výhodou je, že cez ňu môžete posielať peniaze aj ľuďom, ktorí nemajú účet v Tatra banke a ani Viamo aplikáciu.

Pre prijatie platby nie je potrebné, aby príjemca musel mať nainštalovanú Viamo aplikáciu. Pre príjem postačuje registrácia príjemcu, kde príjemca zadal bankový účet, na ktorý mu majú chodiť platby. Tento účet môže byť v hocijakej slovenskej banke,“ dodáva Masárová.

Unikátne porovnanie všetkýh bankových mobilných aplikácií


VÚB banka očakáva rast používateľov


VÚB banka tiež potvrdila, že službu Viamo už má 65 000 používateľov, čo je  počet celkových používateľov spolu s Tatra bankou.

V septembri do systému pribudne ďalšia banka, takže očakávame ešte dramatickejší nárast. Mesačne sa pošle cez Viamo pol milióna eur, pričom údaje sú za aplikáciu ako celok,“ vysvetľuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Príjemcom môže byť každý, kto má bankový účet v niektorej z bánk registrovaných na Slovensku a má funkčné slovenské mobilné telefonické číslo bez ohľadu na typ telefónu, ktorý nemusí byť smartfón. Limit na jeden prevod je v tejto banke 50 eur, celkový denný limit je 200 eur.

Viamo aplikáciu plánuje spustiť už čoskoro aj online banka Zuno.

 „Naša mobilná aplikácia je medzi klientmi veľmi obľúbená. Každý 8. klient ju využíva aktívne. Aj preto sme sa rozhodli pre systém Viamo. Službu spustíme už o pár týždňov,“ povedal Lukáš Tomis hovorca online banky Zuno.

Odporucame

mBank vsadila na sociálnu sieť


Vo februári tohto roka spustila nový internetbanking mBank, ktorý okrem iného priniesol aj jednoduchosť pri posielaní platieb.

Peniaze môžete poslať napríklad svojmu priateľovi na Facebook, alebo cez mobilný telefón. Nemusíte si pamätať, alebo žiadať o číslo účtu vždy, keď chcete poslať platbu. Výhodou je, že platiť cez Facebook či SMS môžete do ktorejkoľvek banky na Slovensku, nie je nutné, aby váš príjemca mal účet v mBank.

Pri prevode platieb sú dodržané najprísnejšie bezpečnostné štandardy. S Facebookom nie sú zdieľané žiadne osobné ani finančné dáta. Cez Facebook a mobil môžete posielať platby až do výšky 50 eur. Klient môže denne vykonať maximálne 3 platby cez sociálnu sieť a 3 platby na mobile.

Správa pre prijímateľa, prostredníctvom ktorej si môže prebrať zasielané prostriedky je platná len 15 dní od odoslania. Prijímateľ si platbu vyzdvihne vyplnením čísla svojho účtu na zabezpečenej stránke.

mBank nám síce neposkytla žiadne konkrétne čísla o využívaní služby, ale povedala, že „platby na Facebook, alebo na mobil sú skôr považované za doplnkovú a nadčasovú službu, ktorej účelom nie je hromadné prevádzanie peňažných prostriedkov klientov. Cieľom bolo skôr ukázať inovatívne trendy“.

Platby cez tieto netradičné kanály fungujú bez problémov. Jediné výpadky boli zaznamenané nefunkčnosťou portálu Facebook, alebo výpadkom mobilného operátora.

ČSOB plánuje platenie medzi mobilmi


V apríli tohto roku ČSOB a MasterCard Europe uviedli na trh platobnú aplikáciu pre mobily- MasterCard Mobile. Touto aplikáciou môžete platiť mobilným telefónom na internete alebo u vybraných obchodníkov. Mobil vám v podstate bude slúžiť namiesto platobnej karty alebo ako peňaženka.

MasterCard tvrdí, že chystá postupné rozširovanie funkcií novej aplikácií a miest, kde ju bude možné využiť. V budúcnosti budete môcť mobil využiť napríklad pri nákupe cestovných lístkov, vstupeniek na platby medzi sebou (peer to peer, MasterCard MoneySend) alebo za parkovné.
Foto: BANKY.sk