Ako si vybrať vhodný študentský účet

Autor: Andrej Dorič
27.08.2014 (15:30)

Väčšina študentov, môže mať v banke účet bez poplatku alebo so zľavou. Banky.sk zisťovali ako si vybrať ten najvhodnejší.  
 
Pri výbere účtu si v prvom rade dajte pozor na váš vek a formu štúdia. Banky zvyčajne ponúkajú zvýhodnené študentské účty od 15 do 26 rokov. Takže ho môžu získať aj stredoškoláci, vysokoškoláci, ale aj doktorandi. 

Na jeho založenie budete potrebovať potvrdenie o dennom alebo externom štúdiu. Niektoré banky viažu zľavnený účet iba na vek. Napríklad v Poštovej banke získa mladý vo veku od 15 do 26 rokov Dobrý účet junior automaticky, iba na základe dokladu totožnosti.

Financny_serial

Obsah a cena balíka sú dôležité


Pre študenta, ktorý zvyčajne nemá pravidelný príjem, je dôležité pri výbere aj cena účtu a poplatky. Banky lákajú síce študentov na účet zadarmo, ale treba si dať pozor na obmedzený počet transakcií či iných služieb.

Každý študent má individuálne potreby pri používaní účtu. Napriek tomu má táto skupina mladých ľudí niečo spoločné. Obľubujú internetbanking či mobilné bankovníctvo, často platia kartou a využívajú bankomat. Banky to vedia, a preto do balíkov balia služby, ktoré tieto potreby pokrývajú. 

Balík služieb k osobnému účtu by mal obsahovať neobmedzený počet všetkých najčastejších bankových služieb,“ vysvetľuje Angelika Farkašová, riaditeľka odboru produktov Poštovej banky.

Ak sa za účet platíte, zistite si u banky ako si môžete jeho cenu znížiť, napríklad aktivitou pri platbách kartou.

Neprehliadnite

Výbery z bankomatov


Pred výberom účtu si preverte aj dostupnosť bankomatov vytipovanej banky v okolí vašej školy, internátu či knižnice. Lokátor bankomatov nájdete na weboch bánk. Ak študujete v zahraničí, preverte si aj to, či vaša banka má nejaké zľavy na výbery z bankomatu za hranicami Slovenska. 

Kto vyberá často hotovosť z bankomatu, či nebodaj na pobočke ocení, keď má banku s hustou sieťou oboch. Najviac bankomatov na Slovenku má najväčšia banka Slovenská sporiteľňa. 

Okrem výberov z bankomatov sa môže osvedčiť aj služba CashBack, ktorá umožňuje vybrať si hotovosť jednoducho priamo pri nákupe vo vybraných obchodoch. Študent tak nemusí mať starosť, kde nájde najbližší bankomat,“ dodáva Farkašová.

Ak nie ste náruživý používateľ platobnej karty pri všetkých aj malých platbách, budete hotovať vyberať najmä z bankomatu. Pri výbere z bankomatu vlastnej banky vždy ušetríte. Treba si však zistiť, koľko výberov je v cene účtu, a za ktoré si už zaplatíte. Online banky majú napríklad málo bankomatov, preto pri používaní ich platobných kariet v cudzích bankomatoch si priplatíte. 

V nasledujúcej tabuľke si pozrite prehľad počtu bankomatov a poplatkov s spojených s výberom na Slovensku. 

Banka počet  bankomatov zobrazenie stavu na účte v bankomate
 SLSP 768 0/30 centov*
 VUB 569 v cene účtu
Tatra banka 306 v cene účtu
CSOB 258 v cene účtu
Prima banka 196 0/30 centov*
PB 192 16 centov
UCB 153 v cene účtu
OTP banka 127 v cene účtu
Sberbank 75 v cene účtu

*Vlastný/cudzí bankomat

Online banking a karty


Prehľadný a bezpečný internet banking a prístup k bankovým službám cez mobil je pre väčšinu študentov tiež dôležité kritérium výberu. Vysokoškoláci dávajú dôraz aj na aplikácie, ktoré sú pre nich vhodné a uľahčia im narábanie s účtom. Lídrom na tomto poli je Tatra banka, ale online banky za ňou veľmi nezaostávajú. 

Tiež si zistíte či všetky operácie, ktoré sa chystáte robiť cez internet sú bezplatné, lebo to tak nemusí byť. Banky si niekedy účtujú poplatky aj za online transakcie, ale iba niektoré. 

Kto je fanúšikom platieb kartami, mal by si zistiť aké karty banka ponúka k bežnému účtu či balíku služieb. Jedna karta je už bežnou súčasťou účtu, ale ak by ste chceli kariet viac alebo iný druh aký je v balíku môžete si priplatiť. 

Limity majú banky pri študentských kartách aj na výšku vyberanej hotovosti, ktorá je však dosť vysoká. Pohybuje sa od 1000 do 2 500 eur.

Jediným obmedzením pri využívaní platobnej karty sú denné limity karty na výbery z bankomatov resp. pri platbe u obchodníka. Výšku denného limitu si určí študent sám,“ dodáva Farkašová. 
Foto: Ivan Sedlák