VÚB sa pridá k bankám s ponukou mobilnej peňaženky

Autor: Andrej Dorič
04.09.2014 (07:30)

VÚB banka ponúkne na konci tohto roka svojím klientom možnosť platby mobilom ako s platobnou kartou, bez nutnosti lepiť naň fyzické nalepovacie kartičky.  
 
VÚB banka v spolupráci s Intesa Sanpaolo Card a Visa Europe predstavili pilotný projekt mobilných cloudových NFC platieb na Slovensku, známych ako HCE (Host Card Emulation).

Táto služba, hoci skratky a názvy znejú zložito, je flexibilná a jednoduchá na ovládanie pre používateľa.Bude sa volať V.me a umožní klientom VÚB banky, ktorí využívajú telefóny s operačným systémom Android 4.4 (KitKat) a podporujú technológiu NFC (väčšina moderných chytrých telefónov), vykonávať bezkontaktné platby u obchodníkov cez mobil, kde bude mať nahraté údaje o platobných kartách.
term-vklady

„Nie je dôležité, ktorého mobilného operátora klienti využívajú. Stačí, aby ste si stiahli mobilnú aplikáciu z Google Play Store a aktivovali si ju,“ vysvetľuje flexibilitu a jednoduchosť služby Marcel Gajdoš, regionálny manažér Visa Europe pre Slovensko a Česko. 

Pri tejto aplikácii si môžete dokonca do mobilu uložiť aj viac kariet od rôznych bánk a je jedno, ktorého mobilného operátora využívate. Tým sa napríklad aplikácia líši od podobnej služby v Tatra banke, ktorá spolupracuje len s O2 operátorom.

Táto technológia je aj bezpečnejšia v tom, že citlivé dáta nie sú uložené na fyzickej SIM karte, ale v externom cloude, ktorý ma bánka dobre zabezpečený,“ vysvetľuje pre Banky.sk Jiří Huml, vrchný riaditeľ úseku retailového bankovníctva vo VÚB banke.

Limity na tejto virtuálnej karte v mobile na platbu zostanú rovnaké ako pri fyzických bezkontaktných kartách. Na platby do 20 eur nemusíte zadávať PIN kód nad túto hranicu ho už musíte na POS terminály zadať. Meniť limit smerom nahor sa banka nechystá, lebo zatiaľ po tom nie je dopyt od klientov.

Odporucame

Slovensko - líder v bezkontaktných platbách


Slovensko po uvedení tejto služby na trh bude druhá európska krajina po Španielsku, kde Visa Europe v spolupráci s bankou komerčne uvedie platby s technológiou HCE.

Slovensko si firmy vybrali preto, lebo je tu rozšírená bezkontaktná technológia a objem a akceptácia bezkontaktných platieb a kariet spotrebiteľmi zaradili Slovensko medzi špičkové a technologicky vysoko flexibilné trhy v Európe.

Konkurencia nespí


Na konci apríla ČSOB a MasterCard Europe uviedli na trh podobnú platobnú aplikáciu pre mobily- MasterCard Mobile, ktorá slúži ako digitálna peňaženka. 

Platby mobilom umožňuje od minulého roka aj Tatra banka, ale iba pre majiteľov špeciálnej O2 a Orange karty v mobile.

Minulý mesiac Tatra banka spustila novú verziu mobilnej aplikácie, ktorá vám umožní vyberať hotovosť z bankomatu mobilom a tiež získať rýchly prehľad o zostatku na účte. 

Pri výbere hotovosti displej smartfónu v podstate nahrádza obrazovku bankomatu. Po otvorení aplikácie si vyberiete v mobile službu Výber z bankomatu, sumu výberu a následne zadáte vygenerovaný 6-miestny kód z aplikácie do bankomatu.

Mobilnému bankovníctvu v rôznych podobách sa venujú aj ostatné banky na Slovenku.
Foto: BANKY.sk